Dobbeltkopper fra Troja
Homers Troja
Da den tyske købmand Heinrich Schliemann påbegyndte sine udgravninger af byhøjen Hissarlik i 1871, var det med Homers Illiade i den ene hånd. Her beskriver den græske digter Homer, hvordan de græske helte belejrede Troja for at få den skønne Helene med tilbage til Grækenland. Det lykkes dem først at indtage Troja efter 10 år vha. Odysseus’ list med den trojanske hest, hvor de gemte sig i en stor hul træhest, som trojanerne intetanende trak ind i byen.
Da Schliemann fandt bægre med to hanke, var han overbevist om, at der netop var tale om de dobbeltkopper, der nævnes i Iliaden. I den tro, at der således var tale om tiden for Homers Illiade, forærede Schliemann i 1885 Nationalmuseet sådanne dobbeltkopper sammen med andre fund fra samme periode. Han håbede dermed at opnå anerkendelse fra det danske kongehus i form af en medalje eller i det mindste medlemskab af Videnskabernes Selskab.
Dette opnåede han ikke, og det har i øvrigt siden vist sig, at kampe mellem grækere og trojanere først kan have fundet sted i den sene bronzealder i 1200-tallet f.Kr. Bægrene med to hanke er imidlertid fra den tidlige bronzealder, 3000-2000 f.Kr. Alle de udstillede genstande fra Troja er udnævnt til at være ENB-genstande.
Dobbeltkopperne kan ses i Antiksamlingen.