Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sankta Lucia

Sankta Lucia
Sankta Lucia, malet af Francesco del Cossa (1436 - 1487). Billedet illustrerer historien om Lucias smukke øjne, som hun i følge legenden rev ud, fordi en ung mand havde forelsket sig i dem. (Fra <a href= "https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Francesco_del_Cossa_016.jpg"> Wikimedia Commons</a>"

 

Lucias navn er forbundet med lux, det latinske ord for lys. Hun skal have været en ung siciliansk kvinde, som led martyrdøden under kejser Diokletians kristenforfølgelser.

Pilgrimsrejse til Sankt Agathes grav

Lucia ønskede at vie sit liv til Gud, hvilket ikke var uproblematisk, da hun var forlovet med en ung mand, som endda ikke var kristen. For at understøtte sin sag tog hun sin mor med på en pilgrimsrejse til den hellige Agathes grav, og her blev moderen gennem et mirakel helbredt for en langvarig sygdom. Derfor accepterede hun Lucias ønske om at undgå ægteskab, men desværre var hendes forlovede ikke lige så tolerant.

Kæresten angav Lucia som kristen

Legenden fortæller, at han angav Lucia til myndighederne som kristen, og at hun skulle anbringes i et bordel. Men da soldaterne kom for at hente hende, kunne hun ikke rokkes af stedet, og hun blev senere henrettet efter forskellige former for tortur. Èn legende hævder, at hun bl.a. fik stukket øjnene ud, hvilket er grunden til, at hun ofte ses afbildet med to øjne i en skål. En anden, senere fortælling, vil dog vide at hun en gang selv rev sine øjne ud, fordi en ung mand havde forelsket sig i dem. Og Lucia ønskede ikke at være genstand for jordisk kærlighed.

Lussenatten var årets længste

Lucia er skytshelgeninde for byen Syrakus og for blinde. Frem til kalenderreformen i år 1700 var natten før Lucia-dag årets længste nat, hvilket har sat mange spor i den folkelige tradition.

Lucia-optog

Lucia-optoget er relativt ny skik, som er "indført" fra Sverige. Skikken tog især fart i årene lige efter besættelsen. Lucia-optog er stadig en populær skik, både herhjemme og i Sverige, hvorfra denne YouTube-video er hentet. Melodien, som synges, er den samme i både Sverige og Danmark.

Sankta Lucia
Quirizio da Murano: Santa Lucia. Billedet viser forskellige dele af Lucia´s historie: pilgrimsrejsen, situationen hvor man forsøger at slæbe hende til byens bordel og henrettelsen. (Fra <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Santa_Lucia_-_Quirizio_da_Murano.jpg">Wikimedia Commons</a>)