Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

En adelig heks

Stik af Nakkebølle gods
Stik af Nakkebølle gods.

Der er kun én eneste adelig kvinde, der er blevet henrettet for trolddom. Det var jomfru Christenze Axelsdatter Kruckow som blev henrettet i 1621.

Et hekserygte var som regel mange år om at udvikle sig. Det gjaldt også for jomfru Christenze. Som ganske ung var hun i huset på Nakkebølle gods, hvor Eiler Brockenhuus og hans kone, Berte Friis, boede.  Formålet med opholdet har sikkert været at få mere viden om husførelse og selskabelighed. Det var meget almindeligt, at fornemme unge kvinder blev uddannet til kommende adelsfruer på denne måde.

Magi mod brudesengen

Fruen på Nakkebølle, Berte Friis, døde i 1582, 33 år gammel. To år efter giftede Eiler Brockenhuus sig med den unge Anne Bille, og Chjristenze forlod godset. Præcis hvornår vides ikke, og man kan selvfølgelig gætte på, om hun mon har håbet på at blive den nye frue, i stedet for Anne.

I ægteskabet mellem Eiler og Anne blev der født et stort antal børn, men ingen overlevede. Ud fra tidens forestillingsverden var det nærliggende at tro, at der måtte være trolddom med i spillet. Der blev lavet forskellige undersøgelser, og man fandt frem til en kvinde, der tilstod, at hun havde "målt" Annes brudeseng med en snor, som senere var blevet brugt til forgørelse. Et par andre medskyldige blev opsporet, og det kom frem, at dén, der havde ansporet til det hele var Christenze Kruckow. Hun skulle også have givet fru Anne noget mælk med en edderkop i.

Christenze klarede frisag fordi hendes bror kom til hjælp. De forklarede, at brudesengen ganske rigtigt vra blevet målt, men kun fordi Christenzes bror meget gerne ville have en seng magen til. Christenze slap for videre tiltale og flyttede til Ålborg sammen med sin søster.

Trolddom i Aalborg

I oktober 1619 kom Christenze Kruckow igen i myndighederns søgelys på grund af trolddom.Gennem en årræke havde byen været plaget af forgørelser, mærkelige sygdomme og fænomener som talende svin på kirkegården. Nogle kvinder, der blev anklaget og henrettet angav Christenze som deres medskyldige. Bl.a. var hun årsag til, at en nabokone som var gift med præsten, var gået fra forstanden. De anklagede kvinder forklarede også, at Christenze var den dygtigste i gruppen, at at det især var hende, der taget af den "lykke", som de havde stjålet fra deres ofre. En del af heksetroen var, at man gennem magi kunne stjæle lykke fra andre - fx de forskellige former for lykke, der gjorde at man havde held med kvæg, at kærne smør m.m.

Christian den Fjerde gav ordre til, at der skulle samles bevismateriale imod Christenze og det endte med, at der blev rejst en sag, hvor hun blev fundet skyldig og dømt til døden. I modsætning til andre danske hekse blev hun halshugget . Halshugningen fandt sted i juni 1621 og blev udført med sværd, hvilket blev regnet for mere ærligt - og dermed "finere" - end halshugning med økse.