To sølvskatte fra Østermarie på Bornholm
I 2012 dukkede en sølvskat op ved Smedegård i Østermarie på Bornholm. Med sit blandede indhold af to unikke hængekors, flettede kæder, sølvbarrer, brudsølv og mønter er fundet en af de yngste skatte af vikingetidstype. Blandt de oprindeligt op mod 15 mønter er der to ældre mønter slået i Tyskland (ca. 980-1040) og England (1046-48). To yngre mønter er fra Svend Grathes tid (1146-57), og fire store tyske mønter, kaldet brakteater, er fra midten af 1100-tallet. Skatten er sandsynligvis lagt i jorden engang efter 1153.
Året efter blev endnu en sølvskat fundet på samme mark, mindre end en meter fra den første. Den lå stadig uforstyrret i jorden, pakket ind i birkebark. Foruden et relikviekors med tilhørende kæde indeholder skatten et stort filigranspænde, en halsring, en armring, tre fingerringe og 25 barrer og sølvstykker. De to skatte må være omtrent samtidige.
Ukendt ejer
Ejeren af skattene kender vi ikke. Han var måske en handelsmand, der af en eller anden årsag måtte opgive at hente sit sølvforråd igen. Inden de endte som dele af sølvskatte, kan det store filigranspænde og relikviekorsene være båret af højtstående mænd inden for kirken.