Ofre til aseguden Tyr?
Aseguden Tyr har lagt navn til søen Tissø i Vestsjælland, og stedet var sandsynligvis et vigtigt kultsted. Flere fund viser, at der blev ofret i søen allerede i tiden før Kristi fødsel, men de fleste genstande i form af våben og smykker stammer fra yngre jernalder og vikingetid.
Kultiske handlinger fandt også sted oppe på land på stormandens gård. En række indhegnede bygninger ved den store hal (hovet) kan have været kultbygninger (hørg). Usædvanlig mange amuletter er fundet på pladsen, bl.a. thorshamre og små hængesmykker og fibler af sølv udformet som valkyrier, men også en del kristne kors. Ofrede dyrekranier, primært fra hest og ged, ses på den sydlige del af pladsen, hvor de har været lagt til skue i et mindre vandhul.
Guderne i den nordiske mytologi.
Også i den nærliggende mose Maderne er der fundet knogler, der kunne tyde på offerhandlinger. Kulten på stormandsgården på Tissøs vestbred var derfor ikke begrænset til et sted, men har været præget af både naturhelligdomme og særlige kultanlæg forskellige steder omkring gården.