Nordhøjen og Sydhøjen i Jelling
De to store høje på hver sin side af Jelling Kirke blev tidligere kaldt Thyras Høj (Nordhøjen) og Gorms høj (Sydhøjen). Den første udgravning i Nordhøjen blev foretaget i 1704, men det var først i 1820, at man blev klar over, at højen indeholdt et stort gravkammer. Datering af årringe i tømmeret (dendrokronologi) har vist, at gravkammeret blev bygget i årene 958-59.
Det meste af indholdet i kammeret blev fjernet ved et indbrud allerede i vikingetiden, og kun rester er tilbage, blandt andet det lille sølvbæger med slangeformede dyrefigurer, der gav navn til jellingstilen. Stilen var populær i første halvdel af 900-tallet og blev blandt andet brugt på mange smykker.
Sydhøjen bygget på skibsformet stensætning
Opførelsen af Sydhøjen, som er den største af de to høje, 10 meter høj og 70 meter i diameter, blev påbegyndt i 970’erne. Udgravninger i 1861 og igen i 1941 har vist, at højen ikke som forventet har rummet nogen begravelse. Den blev måske opført som en mindehøj. Skjult under den ligger resterne af det ældste monument i Jelling: en mægtig, skibsformet stensætning. Nye udgravninger har vist, at skibssætningen strakte sig nord for Nordhøjen. Med en længde på ca. 360 meter er det den største skibssætning, der kendes.
Find meget mere information om Jelling og det pragtfulde Jellingbæger.