Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Mandens dragt i bronzealderen

Kapper
Den nyreformede kappe synes udelukkende at have været en del af mandsdragten. De er fundet i mandsgravene fra Borum Eshøj A og B i Østjylland, Trindhøj i Sydjylland og Muldbjerg i Vestjylland. Overfladen på kappen fra Trindhøj har endvidere påsyet luv. Kapperne er skåret i facon og er til tider syet sammen af flere stykker stof. Man formoder, at visse svenske helleristninger fundet i Uppland, Östergötland og Skåne gengiver 1:1 modeller af disse kapper, og det bestyrker en formodning om, at kapperne også kunne udgøre vigtige symbolske eller rituelle genstande.

Mandens dragt i bronzealderen
Trindhøjmandens kappe vist som snittegning.

Kofter og kilte
Kofter lader til at høre til mandsdragten. De er fundet i to egekistegrave, Trindhøj i Sydjylland og Muldbjerg i Vestjylland. Koften består af to buede stykker stof, der sat sammen danner et aflangt stykke stof med to spidse ender. De spidse ender udgør de stropper, som holdt koften på plads på overkroppen. En sådan spids er fundet i graven fra Hvidegård nord for København på Sjælland. På koften fra Muldbjerg var de spidse ender yderligere forlænget med læderstropper, som blev lukket og holdt på plads med bronze tutuli. Koften blev sandsynligvis båret med et bælte, og den rakte fra brystet til knæene. Måske blev koften fremstillet af rester fra tilskæringen af kapperne.

Kilte er en kortere version af koften, som rakte fra taljen til knæene. En kilt består af et simpelt aflangt stykke stof uden yderligere tilskæring. Der er fundet kilte i mandsgravene fra Borum Eshøj A og B i Østjylland.

Mandens dragt i bronzealderen
Snittegningen af Trindhøjkoften viser, hvor mange stykker tekstil koften er lavet af.

Huer
Der er fundet huer i flere mandsgrave fra bronzealderen. Der findes to typer: de omhyggeligt forarbejdede rundpuldede huer, og de mere simple huer. De rundpuldede huer er fundet i egekistegravene fra Borum Eshøj A i Østjylland, i Trindhøj og Guldhøj i Sydjylland og i Muldbjerg i Vestjylland. De rundpuldede huer består af flere lag tekstil, der blev stukket sammen. På ydersiden er der påsyet et tæt lag af tynde tråde med filtede knuder. Denne teknik giver hattene en pelsagtig overflade, bronzealderfolkenes kunstige pels. Simplere huer kendes fra Borum Eshøj A, Trindhøj, Guldhøj og Jels i Sydjylland. De blev fremstillet af et enkelt lag tekstil, og de udgør en ganske anden type hovedbeklædning. Den ene af huerne fra Guldhøj blev på et tidspunkt syet om til en slags hætte.

Mandens dragt i bronzealderen

Huen fra Guldhøj, som på et tidspunkt er blevet omdannet til en slags hætte. Læs mere om gravene fra Guldhøj.

Mandens dragt i bronzealderen
Det lille stykke tekstil er fra Hvidegård, nord for København. Måske har det fungeret som strop til en mandskofte.