Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Stenalderens ”massegrave”

I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år. Skeletter med skader såsom slag, hugsår og pileskud vidner om, at livet var farefyldt. Når døden kom på besøg, tog den ofte flere med sig ad gangen. Fra slutningen af jægerstenalderen kender man grave med op til otte døde i, som var gravlagt samtidig.

I graven fra Gøngehusvej 7 var en voksen kvinde begravet sammen med et barn. Vi kan kun gætte på, hvad forbindelsen har været mellem dem. Er det måske mor og barn? Vi kan heller ikke fastslå dødsårsagen – kvinden overlevede det kraftige slag i hovedet. Det, der slog hende og barnet ihjel, har ikke sat sig spor på skelettet.

Stenalderens ”massegrave”
En "massegrav" med tre døde fra Bøgebakken i Vedbæk, Nordsjælland. Den voksne mand til venstre er blevet skudt af en pil i halsen; pilespidsen sidder der endnu. Ved hans side ligger en kvinde og mellem dem et lille barn. Foto: Nationalmuseet.
Stenalderens ”massegrave”
I Strøby Egede ved Køge er fundet en massegrav med intet mindre end otte personer i alle aldre. Kvinderne lå i sydenden af graven, mændene i nordenden. Dødsårsagen kendes ikke, men den har tilsyneladende ikke været voldelig. Foto: Nationalmuseet.