Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Modstandsfolk under pres

Modstandsfolk under pres

Det var den mere og mere voldelige kamp mellem tyskerne og modstandsbevægelsen, der pressede Flammen og Citronen ud i væbnede kampe og drab på besættelsesmagtens danske hjælpere. 

Flammen og Citronen var i forreste linje, da opgøret mellem besættelsesmagten og modstandsbevægelsen gik ind i sin sidste fase fra 1944. Mens flere og flere af deres kammerater fra Holger Danske-gruppen blev anholdt og dræbt, svarede de igen med likvideringer af stikkere og væbnede angreb på det hemmelige tyske politi, Gestapo.

Gestapo i krig med modstandsbevægelsen

Indtil sommeren 1943 havde modstandsbevægelsen i Danmark ellers kun stået bag få drab. Fra oktober begyndte Gestapo dog for alvor at bekæmpe modstandsgrupperne ved at torturere mistænkte, skyde modstandsfolk og indsamle oplysninger fra stikkere. Det fik modstandsbevægelsens ledelse, Frihedsrådet, til at opfordre til ”krig” mod de danske angivere fra nytåret 1944. En opfordring, der blev fulgt. 

Holger Danske slog igen

Gestapos anholdelser og drab gik hårdt ud over modstandsgruppen Holger Danske. Under hele besættelsen blev 64 folk fra gruppen dræbt, ofte fordi de blev angivet af stikkere. Med Flammen og Citronen som drivende kræfter blev Holger Danske derfor en af de modstandsgrupper, der lavede flest stikkerlikvideringer. Flammen og Citronen stod for omkring 11 drab, de fleste på personer, der var mistænkt for stikkeri.