Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Da Danmark blev besat
Et eksemplar af 'Oprop'-løbeseddelen, som tyske flyvemaskiner nedkastede til den danske befolkning om morgenen den 9. april 1940. Teksten rummer den officielle tyske begrundelse for angrebet på Danmark og Norge. Den er skrevet i en blanding af dansk, norsk og tysk.

Da Danmark blev besat

 

Om morgenen den 9. april 1940 blev Danmark angrebet af Tyskland. Angrebet førte til spredte kampe mellem den danske og den tyske hær. Imidlertid vurderede regeringen i København, at den tyske overmagt var for stor til at fortsætte modstanden. Samtidig frygtede den voldsomme bombardementer af danske byer. Derfor blev det besluttet at overgive sig efter få timers forløb. Danmark blev dermed et besat land, kontrolleret af det nazistiske Tyskland.

Udsigt til tysk sejr

Besættelsen af Danmark var kun en af mange tyske sejre i de første år af den 2. verdenskrig. Fra 1939 til 1941-42 lykkedes det Tyskland at underlægge sig store dele af Europa og Nordafrika. Meget tydede på, at tyskerne ville vinde krigen.

Besættelsen


Du kan besøge Frihedsmuseet og Frøslevlejren, hvis du ønsker at opleve besættelsestiden på nærmeste hånd.

Da Danmark blev besat
Tyske Junkers Ju 52 transportmaskiner over Christiansborg og Nikolaj Kirke i København ved besættelsen d. 9. april 1940.