Udfører en søgningSøg

Den yderste grænse - De vildeste danske ekspeditioner

Podcast: Den yderste grænse
Podcast: Den yderste grænse
Lyt til Den yderste grænse på fx Spotify og Apple Podcasts

1. Peter Freuchen: Legendarisk historiefortæller graver sig fri med frossen lort

Peter Freuchen ligger fanget under sin slæde i et fængsel af is. Han er alene. Over ham ligger en dyne af frossen sne.

Snestormen er kommet væltende ind over den danske opdagelsesrejsende på Grønland. Han har prøvet det før. Normalt ville han slå lejr eller bygge en snehytte. Men denne gang er stormen kommet så hurtigt, at han kun lige når at vælte slæden over sig.

- Storme kommer som et øksehug på Grønland, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i podcasten 'Den yderste grænse'. I første episode kan du høre om Peter Freuchens vilde liv - og om 5. Thuleekspedition, hvor Freuchen i 1923 blev fanget i snestormen.

Podcasten fortæller i 10 episoder om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Dem, som drog på ekspeditioner til verdens ende for at udvide vores perspektiver og give indsigt i andre kulturer.

- Ekspeditionerne var hårde og med livet som indsats, så det har krævet en helt særlig type mennesker. Nogen har lidt humoristisk sagt, at det var en tid, hvor skibe var lavet af træ og mænd af jern. Det er der altså en kerne af sandhed i, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt-Nielsen.

2. Jens Bjerre møder "de mest elskelige kannibaler"

Jens Bjerre rejser i 1950erne og '60erne ud dertil, hvor der stadig fandtes såkaldt hvide pletter på verdenskortet. Ud til folk, der sjældent eller aldrig havde set en hvid mand før, og som han mente, vi kunne lære af – hvad essensen af at være menneske er. Lyt til fortællingen om Jens Bjerre og hans mange oplevelser - for eksempel om den lille pige, som havde en tørret hånd hængende om halsen.
Medvirkende: Lone Theils, forfatter og journalist. Vært: Bjørn Harvig.

3. Palle Huld rejser verden rundt som 15-årig

Palle Huld er kontorelev i København. Da Politiken i 1928 udskriver en konkurrence om at rejse alene verden rundt på tid, melder han sig. Snart vinker han farvel til bl.a. sin mor, som har taget sovepiller af nervøsitet over Palles rejse, og sætter ud mod bl.a. Canada, Japan, Korea og Sovjetunionen. Som den yngste danske opdagelsesrejsende nogensinde!
Medvirkende: Alex Frank Larsen, journalist og forfatter. Vært: Bjørn Harvig.

4. Ole Olufsen: En rockstjerne spænder tropehjelmen

Iført ridestøvler, hvidt tropetøj og tropehjelm drager den danske opdagelsesrejsende Ole Olufsen til troperne i årtierne omkring 1900, mens alle andre eventyrere drog til Grønland. "Indiana Jones blegner," fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i denne episode af Den yderste grænse. Olufsen rejste efter ny viden og opførte sig som en verdensmand, men et hemmeligt dagbogsnotat fra Nigerfloden afslører en dyb depression, da han gennem et helt år flød ned ad floden på en pram pakket med våben.

Medvirkende: Jesper Kurt Nielsen, museumsinspektør, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

5. Klavs Becker-Larsen: Vil være første mand på Mount Everests vældige tinde

Forestil dig et land, som ingen kender til. Du kan ikke tage flyveren derhen. Du skal snige dig igennem. Og du vil op på verdens højeste bjerg. Ingen har gjort det før dig, og det er livsfarligt.
I denne episode skal du høre om en opdagelsesrejsende, som er kandidat til at være den absolut mest utrolige af dem alle, synes vært Bjørn Harvig. ”Vi skal helt derud, hvor vanvittige drømme bliver født, og hvor en ung mand ville skabe verdenshistorie,” fortæller Harvig. Lyt her til historien om Klavs Becker-Larsen, som pludselig blev besat af en ustoppelig tanke: Han ville være første mand på Mount Everests vældige tinde

Medvirkende: Lars Gundersen, har siden 1987 rejst i hele Himalaya, har stiftet Kipling Travel. Vært: Bjørn Harvig.

6. Carsten Niebuhr: Dødsfald, dramatik og arsenik

Egypten, 1761. Stemningen blandt rejsedeltagerne på ekspeditionen er ikke god. En af deltagerne har købt giftig arsenik, og en del af gruppen er overbevist om, at han vil prøve at forgifte dem. I så fald vil kartografen Carsten Niebuhr skyde ham, skriver han i et brev hjem.

Seks mænd er taget af sted på ’Den arabiske rejse’, alle danske opdagelsesrejsers moder. Deltagerne anede ikke, hvad det var for en verden, de drog ud i. Rejsen endte med at vare syv år og bød på dødsfald, dramatik og interne stridigheder, som allerede var brudt ud i lys lue på afrejsedagen 4. januar 1761. Hør den fascinerende historie her.

Medvirkende: Anne Haslund Hansen, seniorforsker, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

7. Henning Haslund-Christensen: Spion, våbensmugler og opdagelsesrejsende

Henning Haslund Christensen drog på lange ekspeditioner i Centralasien i 1920erne, ’30erne og ’40erne. Han indsamlede genstande og optog folkemusik, men han var også engelsk spion og våbensmugler. Den historie kan du høre om her.

Medvirkende: Michael Haslund Christensen, filmproducer og Henning Haslund Christensens barnebarn. Vært: Bjørn Harvig.

8. Emilie Demant Hatt og Henny Harald Hansen får adgang til lukkede verdener

Ellers lukkede døre bliver åbnet, når de to kvindelige opdagelsesrejsende banker på. Du skal i denne episode høre om to enestående, kompromisløse og utraditionelle kvinder, som havde meget til fælles. Med 50 års mellemrum rejser de til så forskellige steder som Lapland og irakisk Kurdistan. Emilie Demant Hatt rejser i 1907 til samerne i Lapland og boede i et år hos en samisk familie. 50 år senere rejser Henny Harald Hansen til irakisk Kurdistan for som kvinde at komme bag de muslimske kvinders slør.

Medvirkende: Inge Damm, Antropolog, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

9. Galathea 2: På jagt efter søslanger i Stillehavets mørke dybder med verdens længste fiskesnøre

I 1950 drager en dansk ekspedition ud til Stillehavets dybeste, mørkeste vande for at fange en enorm søslange: Galathea-ekspeditionen, fulgt ugentligt af Familie Journalen.

Ekspeditionens leder, Dr Anton Bruun, tror på, at der på store havdybder er enorme, monstrøse skabninger. De store havdybder er endnu ukendt vand i 1950 – man ved simpelthen ikke, om der er liv dernede. Snart går jagten med både slæbenet og verdens (stadig) længste fiskesnøre på 12 kilometer!

Lyt med og hør, hvad ekspeditionen fandt i dybderne.

Medvirkende: Kristian Hvidtfelt Nielsen, ph.d. i videnskabshistorie på Aarhus Universitet. Vært: Bjørn Harvig.

10. Ejnar Mikkelsen: Fanget i iskold træhytte på Grønlands østkyst i næsten tre år

Ekspeditionsleder Ejnar Mikkelsen er fanget i en træhytte uden gulv sammen med maskinisten Iver Iversen. Vinterstormene raser her på Grønlands østkyst i 1910, og i to et halvt år skal de prøve at overleve her, efterladt af resten af ekspeditionsholdet. Slædehundene er for længst spist, de har næsten ingen proviant og hjælpemidler. De to har ikke set eller talt med andre mennesker. I Danmark har man opgivet håbet om at se dem i live.
Du skal i denne episode høre om en af de mest dramatiske danske ekspeditioner, ledet af kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsen: Alabamaekspeditionen.

Ekspeditionen på syv er taget af sted på det lille skib Alabama for at lede efter oplysninger om, hvad der er sket med tre forskere, som forsvandt på Danmark-ekspeditionen til Nordøstgrønland to år forinden.

Ejnar Mikkelsen og maskinisten Iver Iversen har været alene ude og lede efter de forsvundne forskeres dagbøger og ekspeditionsjournaler. Da de kommer tilbage til skibet, døden nær af sult og sygdom, er resten af gruppen blevet hentet af en sælfangerbåd – og skibet Alabama sidder skruet fast i isen.

Historien bliver fortalt af Naja Mikkelsen, som er polarforsker og Ejnar Mikkelsens barnebarn.

Medvirkende: Naja Mikkelsen, polarforsker og Ejnars barnebarn. Vært: Bjørn Harvig

11. Nagieb Khaja: Dækker krigen fra fjendens side

Nagieb Khaja er en af Danmarks mest frygtløse journalister. I stedet for at dække krigszoner fra sikre områder eller i følge med danske soldater, går han andre og langt mere risikable veje. Det har kostet ham en kidnapning af Taleban og tæsk af tyrkiske grænsevagter. Men Nagieb Khaja bliver ved med at producere dokumentarer til blandt andet DR og Al Jazeera, fordi han mener, at det er vigtigt, at krigenes konsekvenser i Afghanistan og Syrien bliver dækket fra alle perspektiver, så konflikterne ikke bliver glemt.
I denne episode kan du høre ham fortælle om at være embedded med Taleban i Afghanistan - altså dække krigen fra fjendens side.

12. Andreas Mogensen: Vi skal lære af rummet

Astronauten Andreas Mogensen hørte Dr. Dre i Soyuz-rumkapslen lige inden take off til rummet. Han mener, at man skal tage ud i rummet for at blive klogere. En af de allermest specielle oplevelser at kigge ned på Jorden – man kan ikke se tegn på mennesker, selv om vi på mange måder er altdominerende – man får næsten en fornemmelse af, at Jorden er ubeboet og fredelig, fortæller Andreas Mogensen i denne episode af Den yderste grænse.

13. Simone Aaberg Kærn: Fløj ulovligt til Afghanistan under krigen

Simone Aaberg Kærn fløj fra Danmark til Afghanistan gennem en krigszone i et lille propelfly. Kunstneren havde nemlig hørt om en ung afghansk kvinde, som gerne ville være pilot. I denne episode kan du høre om, hvordan Simone bringer smilet frem i en krigszone.

14. Jakob Urth: Bjergbestiger i livsfarlig redningsaktion

Da bjergbestiger Jakob Urth er lige ved at nå toppen af det mægtige bjerg Lhotse, hører han to koreanere skrige for deres liv. Jakobs polske makker Thomas mener ikke, at de to skal gå ned for at hjælpe til. Men det gør de, for Jakob ved, at de måske kan redde deres liv. I denne episode kan du høre Jakob fortælle om den livsfarlige redningsaktion.

15. Helle Løvevild Golman: Sætter livet på spil for at redde dyrene

Naturfotograf Helle Løvevild Golman bruger sit liv på at fotografere truede dyrearter. Det gør hun for at sætte fokus på, hvad vi er ved at miste. Det resulterer i livsfarlige missioner, hvor hun bliver udsat for fare fra både dyr og mennesker.

16. Lars Christian Kræmmer: Syv uger i en kasse

Kunstner og vagabond Lars Christian Kræmmer har boet syv uger i en kasse for at finde meningen med livet. Han har rejst syv år efter begivenhedernes gang. Han har været i lære hos en troldmand og levet syv måneder i en munkekutte. En munkekutte, som han også har på i dette interview.

Transskription af episoden her.

17. Lene Rishede Hansen: På hest fra Mongoliet til Danmark

Lene Rishede Hansen fortæller om at komme op at slås med en mongolsk mand, som kom ridende og ville stjæle hendes hest. Lene er uddannet brolægger og livvagt, så den mongolske mand havde dårlige odds. Lene brækkede næsen på ham og turen kunne fortsætte. Hør Lene Rishede Hansen fortælle om sin vilde tur på hest fra Mongoliet til Danmark – en tur, der tog to år.

Transskription af episoden her.

18. Anders Bilgram: Nordpolen rundt i en åben jolle

Igennem otte år har Anders Bilgram sejlet rundt om Nordpolen i en åben jolle sammen med en grønlænder og en russer. Hør om denne vanvittige idé og tur i denne udsendelse.

19. Charlotte Haslund-Christensen: Hvad frygter du mest?

Kunstner Charlotte Haslund-Christensen har over fire år og på fem kontinenter stillet 250 mennesker de samme spørgsmål: Hvad er din største frygt? Hvad er dit største håb?

20. Rane Willerslev: Pelsjæger-projekt går grueligt galt

Antropolog og direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev tog som ung til Sibirien for at hjælpe de lokale pelsjægere. Alt gik galt. Mafiaen satte en pris på hans hoved. Hans kammerat blev slået ihjel - selv flygtede han ud i vildmarken.

21. Fridtjof Nansen: Har du følt den store, hvide stilhed?

Fridtjof Nansen er den moderne polarforsknings fader og gik forud for alle de andre legender - og inspirerede de fleste af dem. Navne, som kun få kan måle sig med: Shackleton, Amundsen, Scott og Peary. Nansen blev den første mand til at gå over indlandsisen i 1888 på ski, og fem år senere drog han ud på en tre år lang rejse med skibet Fram for at blive den første på Nordpolen. Senere blev han diplomat og ambassadør, og i 1922 blev han tildelt Nobels Fredspris.

Medvirkende: John Andersen. Arkitekt, forfatter, stor kender af Grønland og arktisk ekspeditionshistorie. John har gået over indlandsisen på ski flere gange – i Nansens fodspor - og så er John eneste mand i verden, der har padlet rundt om Grønland i kajak.

22. Salomon August Andrée: Jeg har ingen frygt. Jeg har intet håb.

Vi befinder os på ”Dansker Øen” på den nordvestlige kant af Spitzbergen på norske Svalbard. Tre mænd står i kurven til luftballonen ”Ørnen”. Året er 1897. Ikke kun Sveriges, men hele Europas øjne er rettet mod denne scene. Ballonen letter, svæver nord på og ud af syne. Snart følger en dramatisk færd. Luftballonen går ned. De tre mænd forsvinder. Og med et bliver ekspeditionen et stort mysterium i arktisk ekspeditionshistorie – for to centrale spørgsmål dukker op: Nåede de Nordpolen? Hvad blev mændenes skæbne?

Fotoet viser ballonen på isen. Filmen med det og andre billeder blev først fundet i 1930.

Medvirkende: Naja Mikkelsen. Geologi, polarforsker med flere langvarige ophold i Arktis og medlem af De Kvindelige Eventyrernes Klub.

23. Knud Rasmussen: Den store fortryller

Danmarks store fortryller. Troldmanden. Rigsfællesskabets eneste fælles helt. Knud Rasmussen, der var født i Grønland, kunne om nogen navigere i to verdener. På de bonede gulve i Danmark for at få styr på økonomien, og når han gennemrejste de endeløse ismarker i Arktis blandt de oprindelige folk for at samle deres sagn og myter.
Knud er nok mest kendt for at være ekspeditionsleder på Den 5. Thule Ekspedition, bedre kendt som Den Store Slæderejse, med en samlet længde på utrolige 20.000 km – næsten det halve af jordens omkreds. Rejsen er den længste færd, som nogensinde er foretaget med hunde og slæder.

Medvirkende: Knud Michelsen, Can. Mag i dansk og filosofi. Har skrevet flere bøger om Knud Rasmussen og er barnebarn til Knud Rasmussen søster.

24. Thor Heyerdahl: Alt er forbundet

Som ung slår Thor Heyerdahl og hans kæreste sig ned på øen Fatuhiva for at leve et år uden den moderne verdens goder og mangler. Senere bliver han verdensberømt med Kon-Tiki, da han sejler 101 dag – på en tømmerflåde - over Stillehavet fra Den sydamerikanske Kyst til de Polynesiens øer. ”En distance, der svarer til at sejle fra Island til Etiopien,” svarede Thor, da han engang skulle forklare omfanget af den ubegribelige færd. Thor ønskede at bevise, at oprindelige folk fra Sydamerika havde befolket denne del af verden.

Thor Heyerdahl var på mange måder forud for sin tid. En stærk miljøforkæmper og fredsaktivist, der gennem hele sit helt ekstraordinære liv insisterede på, at vi skulle forstå naturen og vores medmennesker bedre.

Medvirkende: Peter Engberg. Eventyrer, fotograf og filminstruktør. Engberg har lavet film om blandt andet Gorbatjov, Dalai Lama og – ikke mindst – 4 film med Thor Heyerdahl.

25. Adolf Erik Nordenskiöld: Med Vega gennem Nordøstpassagen

Finsk-svenske Adolf Erik Nordenskiöld var leder på skibet Vega. Han ville udforske Nordøstpassagen, søvejen nord om Sibirien. Skibet frøs fast i isen, og de måtte overvintre næsten et år. Derfor kom Nordenskiöld og hans mænd tæt på den oprindelige befolkning. Vega er den mest berømte svenske ekspedition i moderne tid, og besætningen blev hyldet som nationale helte, da de efter tre års rejse sejlede ind i Stockholm og dermed fuldførte verdenshistoriens første omsejling af Europa og Asien.

Medvirkende: Anders Bilgram. Har gennem otte somre rejst rundt om Nordpolen i åben båd. Halvdelen af ekspeditionen foregik – så at sige – i kølvandet på Nordenskiöld, da Bilgram selv har besøgt mange af de steder, hvor Vega havde været 125 år forinden.

26. Ludvig Mylius-Erichsen: Skarpt blik. Skarp pen.

Ludvig Mylius-Erichsen var leder på Danmark-ekspeditionen. Han døde på isen sammen med sine rejsekammerater Jørgen Brønlund og Høeg Hagen i Nordøstgrønland i 1907, og det har gjort ham til en af Danmarks mest eftersøgte mænd i mere end 100 år. For hvad skete der med ham?

Mylius-Erichsen var andet end polarforsker og nåede meget i sit relativt korte liv. Før han drog ud på Danmark-ekspeditionen, var han leder af Den litterære Grønlandsekspedition, hvor en ung Knud Rasmussen bl.a. var med.

Siden hans død har adskillige ledt efter ham uden held. Men blev han faktisk fundet? Og hvis det er tilfældet, hvorfor fik omverden så ikke besked?

Medvirkende. Forfatter og journalist, Janni Andreasen, der tilknyttet Arktisk Institut. Janni har skrevet om flere af de store danske arktiske opdagelsesrejsende, bl.a. tre bøger om netop Mylius-Erichsen.

27. Roald Amundsen: Den hensynsløse nationalhelt

Første mand gennem Nordvestpassagen. Første mand på Sydpolen. Første mand i luftskib over Nordpolen. Roald Amundsens bedrifter er uden sidestykke i moderne historie, og han er formentlig den største af alle de nordiske opdagelsesrejsende. Men hvad drev ham så langt? Hvad søgte han derude i de uendelige ismarker og kantede fjeldmassiver, i de gådefulde vande, hvor så mange før ham var omkommet? Vi skal helt ud til yderste grænse og samtidig stifte bekendtskab med en hensynsløs og kynisk mand, hvis dygtighed og seje vilje førte ham længere end nogen anden.

Medvirkende: Nils Aage Jensen. Cand. Pæd. i historie. Nils har boet flere år på Grønland. Han er forfatter til flere bøger om danske polarforskere og har bl.a. skrevet én om Amundsen.

S4E1. Lewis og Clark: Det helt ”Vilde Vesten”.

Året er 1803. Lewis & Clark-ekspeditionen mod det vilde vest er netop begyndt. Kanoerne er pakket, og de aner ikke hvad, der venter. Foran dem ligger uopdaget land. Den amerikanske præsident, Thomas Jefferson, har netop købt et enormt territorium - hvad der svarer til 1/3 af det USA, vi kender i dag - af franskmændene. Og nu gælder det om at komme derud og kræve det, inden europæerne gør det. Foran Lewis & Clarke ligger en treårig færd. Missouri og Colombia River samt de høje Rocky Mountains venter. Og de to frygter, at indianerne vil angribe.

Dette er en klassisk eventyrfortælling: Om nysgerrighed, store opdagelser og farefulde øjeblikke - men samtidig også en ekspedition, der resulterer i et folks undergang.

Medvirkende: David Trads. Journalist og forfatter. David har over flere omgange boet i USA.

S4E2. Alexander Von Humboldt: Opfindelsen af naturen

Hvad betyder det, at Alexander Von Humboldt ”opfandt naturen?” Den tyske videnskabsmand, der var ven med digteren Goethe og blev biologen Darwins store forbillede, befinder sig i Ecuador. På vulkanen Chimborazo. Han er undervejs på en fem år lang rejse. Humboldt kigger ud over det storslåede landskab og får en afgørende erkendelse. Ikke kun for ham selv. Men for hele den fremtidige naturvidenskab.

Medvirkende: Jes Stein Pedersen, journalist, forfatter og litteraturredaktør på Politiken.

S4E3. Gagarin og Armstrong: Rumkapløbet

Vi befinder os ombord på Apollo 11. Vi er kun få minutter fra et skelsættende øjeblik i menneskets historie. Rumkapløbet mellem Amerika og Sojvetunionen er måske ved af nå sin afslutning.

Neil Armstrong og Buzz Aldrin opdager, at der under dem er fyldt med dybe kraterhuller på månens overflade. De er så tæt på, at de kan se rumfartøjets skygge i den grå og støvede overflade. Men kan de lande? De opdager samtidigt, at de er ved at løbe tør for brændstof.

Armstrong overtager styringen af Apollo manuelt, og Aldrin kalder Houston.

8 år tidligere er det lykkedes den sovjetiske kosmonaut, Yuri Gagarin, som den første i verden at nå at være i kredsløb rundt om Jorden. Men han når aldrig at følge med i denne scene. For han er under mystiske omstændigheder omkommet i et flystyrt. Og historierne florerer allerede. Var det en ulykke, eller blev han slået ihjel?

Tilbage til Apollo. Operatørerne i Houston begynder at tælle ned således at Aldrin og Armstrong ved, hvornår brændstoffet slipper op. Og de er ikke landet endnu….

Medvirkende: Cecilie Sand Nørholm. Astrofysiker og til dagligt ansat på Planetarium.
Foto: NASA

S4E4. Henry Morton Stanley: ”Dr. Livingstone - I presume?”

ADVARSEL: Episoden indeholder voldsomme beskrivelser af vold og kannibalisme, der kan virke ubehagelige især for børn.
November 1871 ved Ujiji - tæt ved Tanganyika søen i Afrika. Den tidligere soldat, journalist, forfatter og senere politiker, Henry Morton Stanley, har i mere end et år ledt efter den forsvundne skotske missionær og eventyrer, Dr. Livingstone, som er sporløst forsvundet i sin jagt på Nilens udspring. Og nu mødes de. Men hvad svarer Livingstone på det berømte spørgsmål?
Stanley blev berømt i sin samtid og omtales fortsat af mange, som en af de helt store opdagelsesrejsende i det 19. århundrede. Hvad drev ham til det allermørkeste Afrika?

Medvirkende: Jesper Kurt-Nielsen. Historiker, forfatter og museumsinspektør på Nationalmuseet.

S4E5. Hiram Bingham 3.: Den virkelige verdens Indiana Jones

Den amerikanske historiker, eventyrer og senere politiker, Hiram Bingham den 3., bliver af mange kaldt ”Den virkelige verdens Indiana Jones”. I 1911 efter flere rejser til Peru på jagt efter ”Inkaernes fortabte by” finder han den glemte og overgroede Machu Picchu. Nyheden går verden rundt! Det er et af de mest spektakulære arkæologiske fund i moderne tid. Men var Bingham den første, der fandt byen på bjergtoppen? Og hvad ledte Bingham i virkeligheden efter?

Medvirkende: Inge Schjellerup. Antropolog, dr. Phil i arkæologi, æresdoktor i Peru og tilknyttet Nationalmuseet.

Om Den yderste grænse

Igennem flere århundreder er vi taget på ekspeditioner til de yderste hjørner af verden for at opleve nye måder at leve på, for at udvide vores perspektiver og for at møde fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Hør om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende. Vært er Bjørn Harvig, som selv har rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub.

Find episoderne, hvor du plejer at finde dine podcasts.

Produceret af Kontoret Juhl for Radio Loud og Vores Tid, Nationalmuseets digitale medie.

Mød værten

Bjørn Harvig er vært på ’Den yderste grænse’ og har selv rejst verden rundt til fods og på cykel.

Mere om ekspeditioner

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

PODCAST Hvem finder på at krydse tværs over den arktiske isørken på hundeslæde? Rejs med i Slædesporet af 5. Thuleekspedition.

Fra husmor til opdagelsesrejsende

Fra husmor til opdagelsesrejsende

WEBDOK Henny Harald Hansen blev som en af de første vestlige kvinder lukket ind i islams kvindeverden. Få historien om hendes eventyr.

Den kontroversielle tropehjelm

Den kontroversielle tropehjelm

WEBDOK Symbol på kolonitidens mørke historie: En ophedet debat fyldte medier verden over, da præsidentfrue Melania Trump iklædte sig en tropehjelm under et besøg i Kenya. I dag og gennem historien har tropehjelmen udløst vrede.