Udfører en søgningSøg

Den yderste grænse

Podcast: Den yderste grænse
Podcast: Den yderste grænse
Klik her og lyt til Den yderste grænse i din podcast app

1. Peter Freuchen: Legendarisk historiefortæller graver sig fri med frossen lort

Peter Freuchen ligger fanget under sin slæde i et fængsel af is. Han er alene. Over ham ligger en dyne af frossen sne.

Snestormen er kommet væltende ind over den danske opdagelsesrejsende på Grønland. Han har prøvet det før. Normalt ville han slå lejr eller bygge en snehytte. Men denne gang er stormen kommet så hurtigt, at han kun lige når at vælte slæden over sig.

- Storme kommer som et øksehug på Grønland, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i podcasten 'Den yderste grænse'. I første episode kan du høre om Peter Freuchens vilde liv - og om 5. Thuleekspedition, hvor Freuchen i 1923 blev fanget i snestormen.

Podcasten fortæller i 10 episoder om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Dem, som drog på ekspeditioner til verdens ende for at udvide vores perspektiver og give indsigt i andre kulturer.

- Ekspeditionerne var hårde og med livet som indsats, så det har krævet en helt særlig type mennesker. Nogen har lidt humoristisk sagt, at det var en tid, hvor skibe var lavet af træ og mænd af jern. Det er der altså en kerne af sandhed i, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt-Nielsen.

2. Jens Bjerre møder "de mest elskelige kannibaler"

Jens Bjerre rejser i 1950erne og '60erne ud dertil, hvor der stadig fandtes såkaldt hvide pletter på verdenskortet. Ud til folk, der sjældent eller aldrig havde set en hvid mand før, og som han mente, vi kunne lære af – hvad essensen af at være menneske er. Lyt til fortællingen om Jens Bjerre og hans mange oplevelser - for eksempel om den lille pige, som havde en tørret hånd hængende om halsen.
Medvirkende: Lone Theils, forfatter og journalist. Vært: Bjørn Harvig.

3. Palle Huld rejser verden rundt som 15-årig

Palle Huld er kontorelev i København. Da Politiken i 1928 udskriver en konkurrence om at rejse alene verden rundt på tid, melder han sig. Snart vinker han farvel til bl.a. sin mor, som har taget sovepiller af nervøsitet over Palles rejse, og sætter ud mod bl.a. Canada, Japan, Korea og Sovjetunionen. Som den yngste danske opdagelsesrejsende nogensinde!
Medvirkende: Alex Frank Larsen, journalist og forfatter. Vært: Bjørn Harvig.

4. Ole Olufsen: En rockstjerne spænder tropehjelmen

Iført ridestøvler, hvidt tropetøj og tropehjelm drager den danske opdagelsesrejsende Ole Olufsen til troperne i årtierne omkring 1900, mens alle andre eventyrere drog til Grønland. "Indiana Jones blegner," fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i denne episode af Den yderste grænse. Olufsen rejste efter ny viden og opførte sig som en verdensmand, men et hemmeligt dagbogsnotat fra Nigerfloden afslører en dyb depression, da han gennem et helt år flød ned ad floden på en pram pakket med våben.

Medvirkende: Jesper Kurt Nielsen, museumsinspektør, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

5. Klavs Becker-Larsen: Vil være første mand på Mount Everests vældige tinde

Forestil dig et land, som ingen kender til. Du kan ikke tage flyveren derhen. Du skal snige dig igennem. Og du vil op på verdens højeste bjerg. Ingen har gjort det før dig, og det er livsfarligt.
I denne episode skal du høre om en opdagelsesrejsende, som er kandidat til at være den absolut mest utrolige af dem alle, synes vært Bjørn Harvig. ”Vi skal helt derud, hvor vanvittige drømme bliver født, og hvor en ung mand ville skabe verdenshistorie,” fortæller Harvig. Lyt her til historien om Klavs Becker-Larsen, som pludselig blev besat af en ustoppelig tanke: Han ville være første mand på Mount Everests vældige tinde

Medvirkende: Lars Gundersen, har siden 1987 rejst i hele Himalaya, har stiftet Kipling Travel. Vært: Bjørn Harvig.

6. Carsten Niebuhr: Dødsfald, dramatik og arsenik

Egypten, 1761. Stemningen blandt rejsedeltagerne på ekspeditionen er ikke god. En af deltagerne har købt giftig arsenik, og en del af gruppen er overbevist om, at han vil prøve at forgifte dem. I så fald vil kartografen Carsten Niebuhr skyde ham, skriver han i et brev hjem.

Seks mænd er taget af sted på ’Den arabiske rejse’, alle danske opdagelsesrejsers moder. Deltagerne anede ikke, hvad det var for en verden, de drog ud i. Rejsen endte med at vare syv år og bød på dødsfald, dramatik og interne stridigheder, som allerede var brudt ud i lys lue på afrejsedagen 4. januar 1761. Hør den fascinerende historie her.

Medvirkende: Anne Haslund Hansen, seniorforsker, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

7. Henning Haslund-Christensen: Spion, våbensmugler og opdagelsesrejsende

Henning Haslund Christensen drog på lange ekspeditioner i Centralasien i 1920erne, ’30erne og ’40erne. Han indsamlede genstande og optog folkemusik, men han var også engelsk spion og våbensmugler. Den historie kan du høre om her.

Medvirkende: Michael Haslund Christensen, filmproducer og Henning Haslund Christensens barnebarn. Vært: Bjørn Harvig.

8. Emilie Demant Hatt og Henny Harald Hansen får adgang til lukkede verdener

Ellers lukkede døre bliver åbnet, når de to kvindelige opdagelsesrejsende banker på. Du skal i denne episode høre om to enestående, kompromisløse og utraditionelle kvinder, som havde meget til fælles. Med 50 års mellemrum rejser de til så forskellige steder som Lapland og irakisk Kurdistan. Emilie Demant Hatt rejser i 1907 til samerne i Lapland og boede i et år hos en samisk familie. 50 år senere rejser Henny Harald Hansen til irakisk Kurdistan for som kvinde at komme bag de muslimske kvinders slør.

Medvirkende: Inge Damm, Antropolog, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

9. Galathea 2: På jagt efter søslanger i Stillehavets mørke dybder med verdens længste fiskesnøre

I 1950 drager en dansk ekspedition ud til Stillehavets dybeste, mørkeste vande for at fange en enorm søslange: Galathea-ekspeditionen, fulgt ugentligt af Familie Journalen.

Ekspeditionens leder, Dr Anton Bruun, tror på, at der på store havdybder er enorme, monstrøse skabninger. De store havdybder er endnu ukendt vand i 1950 – man ved simpelthen ikke, om der er liv dernede. Snart går jagten med både slæbenet og verdens (stadig) længste fiskesnøre på 12 kilometer!

Lyt med og hør, hvad ekspeditionen fandt i dybderne.

Medvirkende: Kristian Hvidtfelt Nielsen, ph.d. i videnskabshistorie på Aarhus Universitet. Vært: Bjørn Harvig.

10. Ejnar Mikkelsen: Fanget i iskold træhytte på Grønlands østkyst i næsten tre år

Ekspeditionsleder Ejnar Mikkelsen er fanget i en træhytte uden gulv sammen med maskinisten Iver Iversen. Vinterstormene raser her på Grønlands østkyst i 1910, og i to et halvt år skal de prøve at overleve her, efterladt af resten af ekspeditionsholdet. Slædehundene er for længst spist, de har næsten ingen proviant og hjælpemidler. De to har ikke set eller talt med andre mennesker. I Danmark har man opgivet håbet om at se dem i live.
Du skal i denne episode høre om en af de mest dramatiske danske ekspeditioner, ledet af kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsen: Alabamaekspeditionen.

Ekspeditionen på syv er taget af sted på det lille skib Alabama for at lede efter oplysninger om, hvad der er sket med tre forskere, som forsvandt på Danmark-ekspeditionen til Nordøstgrønland to år forinden.

Ejnar Mikkelsen og maskinisten Iver Iversen har været alene ude og lede efter de forsvundne forskeres dagbøger og ekspeditionsjournaler. Da de kommer tilbage til skibet, døden nær af sult og sygdom, er resten af gruppen blevet hentet af en sælfangerbåd – og skibet Alabama sidder skruet fast i isen.

Historien bliver fortalt af Naja Mikkelsen, som er polarforsker og Ejnar Mikkelsens barnebarn.

Medvirkende: Naja Mikkelsen, polarforsker og Ejnars barnebarn. Vært: Bjørn Harvig

11. Nagieb Khaja: Dækker krigen fra fjendens side

Nagieb Khaja er en af Danmarks mest frygtløse journalister. I stedet for at dække krigszoner fra sikre områder eller i følge med danske soldater, går han andre og langt mere risikable veje. Det har kostet ham en kidnapning af Taleban og tæsk af tyrkiske grænsevagter. Men Nagieb Khaja bliver ved med at producere dokumentarer til blandt andet DR og Al Jazeera, fordi han mener, at det er vigtigt, at krigenes konsekvenser i Afghanistan og Syrien bliver dækket fra alle perspektiver, så konflikterne ikke bliver glemt.
I denne episode kan du høre ham fortælle om at være embedded med Taleban i Afghanistan - altså dække krigen fra fjendens side.

Se transskription af episoden her.

12. Andreas Mogensen: Vi skal lære af rummet

Astronauten Andreas Mogensen hørte Dr. Dre i Soyuz-rumkapslen lige inden take off til rummet. Han mener, at man skal tage ud i rummet for at blive klogere. En af de allermest specielle oplevelser at kigge ned på Jorden – man kan ikke se tegn på mennesker, selv om vi på mange måder er altdominerende – man får næsten en fornemmelse af, at Jorden er ubeboet og fredelig, fortæller Andreas Mogensen i denne episode af Den yderste grænse.

Se transskription af episoden her.

13. Simone Aaberg Kærn: Fløj ulovligt til Afghanistan under krigen

Simone Aaberg Kærn fløj fra Danmark til Afghanistan gennem en krigszone i et lille propelfly. Kunstneren havde nemlig hørt om en ung afghansk kvinde, som gerne ville være pilot. I denne episode kan du høre om, hvordan Simone bringer smilet frem i en krigszone.

Se transskription af episoden her.

14. Jakob Urth: Bjergbestiger i livsfarlig redningsaktion

Da bjergbestiger Jakob Urth er lige ved at nå toppen af det mægtige bjerg Lhotse, hører han to koreanere skrige for deres liv. Jakobs polske makker Thomas mener ikke, at de to skal gå ned for at hjælpe til. Men det gør de, for Jakob ved, at de måske kan redde deres liv. I denne episode kan du høre Jakob fortælle om den livsfarlige redningsaktion.

Se transskription af episoden her.

15. Helle Løvevild Golman: Sætter livet på spil for at redde dyrene

Naturfotograf Helle Løvevild Golman bruger sit liv på at fotografere truede dyrearter. Det gør hun for at sætte fokus på, hvad vi er ved at miste. Det resulterer i livsfarlige missioner, hvor hun bliver udsat for fare fra både dyr og mennesker.

Se transskription af episoden her.

16. Lars Christian Kræmmer: Syv uger i en kasse

Kunstner og vagabond Lars Christian Kræmmer har boet syv uger i en kasse for at finde meningen med livet. Han har rejst syv år efter begivenhedernes gang. Han har været i lære hos en troldmand og levet syv måneder i en munkekutte. En munkekutte, som han også har på i dette interview.

Se transskription af episoden her.

17. Lene Rishede Hansen: På hest fra Mongoliet til Danmark

Lene Rishede Hansen fortæller om at komme op at slås med en mongolsk mand, som kom ridende og ville stjæle hendes hest. Lene er uddannet brolægger og livvagt, så den mongolske mand havde dårlige odds. Lene brækkede næsen på ham og turen kunne fortsætte. Hør Lene Rishede Hansen fortælle om sin vilde tur på hest fra Mongoliet til Danmark – en tur, der tog to år.

Se transskription af episoden her.

18. Anders Bilgram: Nordpolen rundt i en åben jolle

Igennem otte år har Anders Bilgram sejlet rundt om Nordpolen i en åben jolle sammen med en grønlænder og en russer. Hør om denne vanvittige idé og tur i denne udsendelse.

Se transskription af episoden her.

19. Charlotte Haslund-Christensen: Hvad frygter du mest?

Kunstner Charlotte Haslund-Christensen har over fire år og på fem kontinenter stillet 250 mennesker de samme spørgsmål: Hvad er din største frygt? Hvad er dit største håb?

Se transskription af episoden her.

20. Rane Willerslev: Pelsjæger-projekt går grueligt galt

Antropolog og direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev tog som ung til Sibirien for at hjælpe de lokale pelsjægere. Alt gik galt. Mafiaen satte en pris på hans hoved. Hans kammerat blev slået ihjel - selv flygtede han ud i vildmarken.

Se transskription af episoden her.

21. Fridtjof Nansen: Har du følt den store, hvide stilhed?

Fridtjof Nansen er den moderne polarforsknings fader og gik forud for alle de andre legender - og inspirerede de fleste af dem. Navne, som kun få kan måle sig med: Shackleton, Amundsen, Scott og Peary. Nansen blev den første mand til at gå over indlandsisen i 1888 på ski, og fem år senere drog han ud på en tre år lang rejse med skibet Fram for at blive den første på Nordpolen. Senere blev han diplomat og ambassadør, og i 1922 blev han tildelt Nobels Fredspris.

Medvirkende: John Andersen. Arkitekt, forfatter, stor kender af Grønland og arktisk ekspeditionshistorie. John har gået over indlandsisen på ski flere gange – i Nansens fodspor - og så er John eneste mand i verden, der har padlet rundt om Grønland i kajak.

Se transskription af episoden her.

22. Salomon August Andrée: Jeg har ingen frygt. Jeg har intet håb.

Vi befinder os på ”Dansker Øen” på den nordvestlige kant af Spitzbergen på norske Svalbard. Tre mænd står i kurven til luftballonen ”Ørnen”. Året er 1897. Ikke kun Sveriges, men hele Europas øjne er rettet mod denne scene. Ballonen letter, svæver nord på og ud af syne. Snart følger en dramatisk færd. Luftballonen går ned. De tre mænd forsvinder. Og med et bliver ekspeditionen et stort mysterium i arktisk ekspeditionshistorie – for to centrale spørgsmål dukker op: Nåede de Nordpolen? Hvad blev mændenes skæbne?

Fotoet viser ballonen på isen. Filmen med det og andre billeder blev først fundet i 1930.

Medvirkende: Naja Mikkelsen. Geologi, polarforsker med flere langvarige ophold i Arktis og medlem af De Kvindelige Eventyrernes Klub.

Se transskription af episoden her.

23. Knud Rasmussen: Den store fortryller

Et voldsomt difteriudbrud plager i år 1925 den afsides by Nome i Alaska. Byens børn står for døden, hvis ikke en vaccine når frem inden sygdommen får fat. Men vinteren er så hård, at selv ikke de største skibe kan komme igennem havisen. Derfor står kun én mulighed tilbage: Slædehunde. Leonhard Seppala og hans legendariske førerhund Togo begiver sig ud på en umulig rejse tværs over Norton Sounds i et historisk kapløb mod tiden, for vaccinen er langsomt ved at fryse til is i hænderne på ham...

Gæst: Troels Matz, Marketingkoordinator i Spejdersport. Har brugt 5 år som professionel hundekører i Sverige.

Danmarks store fortryller. Troldmanden. Rigsfællesskabets eneste fælles helt. Knud Rasmussen, der var født i Grønland, kunne om nogen navigere i to verdener. På de bonede gulve i Danmark for at få styr på økonomien, og når han gennemrejste de endeløse ismarker i Arktis blandt de oprindelige folk for at samle deres sagn og myter.
Knud er nok mest kendt for at være ekspeditionsleder på Den 5. Thule Ekspedition, bedre kendt som Den Store Slæderejse, med en samlet længde på utrolige 20.000 km – næsten det halve af jordens omkreds. Rejsen er den længste færd, som nogensinde er foretaget med hunde og slæder.

Medvirkende: Knud Michelsen, Can. Mag i dansk og filosofi. Har skrevet flere bøger om Knud Rasmussen og er barnebarn til Knud Rasmussen søster.

Se transskription af episoden her.

24. Thor Heyerdahl: Alt er forbundet

Som ung slår Thor Heyerdahl og hans kæreste sig ned på øen Fatuhiva for at leve et år uden den moderne verdens goder og mangler. Senere bliver han verdensberømt med Kon-Tiki, da han sejler 101 dag – på en tømmerflåde - over Stillehavet fra Den sydamerikanske Kyst til de Polynesiens øer. ”En distance, der svarer til at sejle fra Island til Etiopien,” svarede Thor, da han engang skulle forklare omfanget af den ubegribelige færd. Thor ønskede at bevise, at oprindelige folk fra Sydamerika havde befolket denne del af verden.

Thor Heyerdahl var på mange måder forud for sin tid. En stærk miljøforkæmper og fredsaktivist, der gennem hele sit helt ekstraordinære liv insisterede på, at vi skulle forstå naturen og vores medmennesker bedre.

Medvirkende: Peter Engberg. Eventyrer, fotograf og filminstruktør. Engberg har lavet film om blandt andet Gorbatjov, Dalai Lama og – ikke mindst – 4 film med Thor Heyerdahl.

Se transskription af episoden her.

25. Adolf Erik Nordenskiöld: Med Vega gennem Nordøstpassagen

Finsk-svenske Adolf Erik Nordenskiöld var leder på skibet Vega. Han ville udforske Nordøstpassagen, søvejen nord om Sibirien. Skibet frøs fast i isen, og de måtte overvintre næsten et år. Derfor kom Nordenskiöld og hans mænd tæt på den oprindelige befolkning. Vega er den mest berømte svenske ekspedition i moderne tid, og besætningen blev hyldet som nationale helte, da de efter tre års rejse sejlede ind i Stockholm og dermed fuldførte verdenshistoriens første omsejling af Europa og Asien.

Medvirkende: Anders Bilgram. Har gennem otte somre rejst rundt om Nordpolen i åben båd. Halvdelen af ekspeditionen foregik – så at sige – i kølvandet på Nordenskiöld, da Bilgram selv har besøgt mange af de steder, hvor Vega havde været 125 år forinden.

Se transskription af episoden her.

26. Ludvig Mylius-Erichsen: Skarpt blik. Skarp pen.

Ludvig Mylius-Erichsen var leder på Danmark-ekspeditionen. Han døde på isen sammen med sine rejsekammerater Jørgen Brønlund og Høeg Hagen i Nordøstgrønland i 1907, og det har gjort ham til en af Danmarks mest eftersøgte mænd i mere end 100 år. For hvad skete der med ham?

Mylius-Erichsen var andet end polarforsker og nåede meget i sit relativt korte liv. Før han drog ud på Danmark-ekspeditionen, var han leder af Den litterære Grønlandsekspedition, hvor en ung Knud Rasmussen bl.a. var med.

Siden hans død har adskillige ledt efter ham uden held. Men blev han faktisk fundet? Og hvis det er tilfældet, hvorfor fik omverden så ikke besked?

Medvirkende. Forfatter og journalist, Janni Andreasen, der tilknyttet Arktisk Institut. Janni har skrevet om flere af de store danske arktiske opdagelsesrejsende, bl.a. tre bøger om netop Mylius-Erichsen.

Se transskription af episoden her.

27. Roald Amundsen: Den hensynsløse nationalhelt

Første mand gennem Nordvestpassagen. Første mand på Sydpolen. Første mand i luftskib over Nordpolen. Roald Amundsens bedrifter er uden sidestykke i moderne historie, og han er formentlig den største af alle de nordiske opdagelsesrejsende. Men hvad drev ham så langt? Hvad søgte han derude i de uendelige ismarker og kantede fjeldmassiver, i de gådefulde vande, hvor så mange før ham var omkommet? Vi skal helt ud til yderste grænse og samtidig stifte bekendtskab med en hensynsløs og kynisk mand, hvis dygtighed og seje vilje førte ham længere end nogen anden.

Medvirkende: Nils Aage Jensen. Cand. Pæd. i historie. Nils har boet flere år på Grønland. Han er forfatter til flere bøger om danske polarforskere og har bl.a. skrevet én om Amundsen.

Se transskription af episoden her.

S4E1. Lewis og Clark: Det helt ”Vilde Vesten”.

Året er 1803. Lewis & Clark-ekspeditionen mod det vilde vest er netop begyndt. Kanoerne er pakket, og de aner ikke hvad, der venter. Foran dem ligger uopdaget land. Den amerikanske præsident, Thomas Jefferson, har netop købt et enormt territorium - hvad der svarer til 1/3 af det USA, vi kender i dag - af franskmændene. Og nu gælder det om at komme derud og kræve det, inden europæerne gør det. Foran Lewis & Clarke ligger en treårig færd. Missouri og Colombia River samt de høje Rocky Mountains venter. Og de to frygter, at indianerne vil angribe.

Dette er en klassisk eventyrfortælling: Om nysgerrighed, store opdagelser og farefulde øjeblikke - men samtidig også en ekspedition, der resulterer i et folks undergang.

Medvirkende: David Trads. Journalist og forfatter. David har over flere omgange boet i USA.

Se transskription af episoden her.

S4E2. Alexander Von Humboldt: Opfindelsen af naturen

Hvad betyder det, at Alexander Von Humboldt ”opfandt naturen?” Den tyske videnskabsmand, der var ven med digteren Goethe og blev biologen Darwins store forbillede, befinder sig i Ecuador. På vulkanen Chimborazo. Han er undervejs på en fem år lang rejse. Humboldt kigger ud over det storslåede landskab og får en afgørende erkendelse. Ikke kun for ham selv. Men for hele den fremtidige naturvidenskab.

Medvirkende: Jes Stein Pedersen, journalist, forfatter og litteraturredaktør på Politiken.

Se transskription af episoden her.

S4E3. Gagarin og Armstrong: Rumkapløbet

Vi befinder os ombord på Apollo 11. Vi er kun få minutter fra et skelsættende øjeblik i menneskets historie. Rumkapløbet mellem Amerika og Sojvetunionen er måske ved af nå sin afslutning.

Neil Armstrong og Buzz Aldrin opdager, at der under dem er fyldt med dybe kraterhuller på månens overflade. De er så tæt på, at de kan se rumfartøjets skygge i den grå og støvede overflade. Men kan de lande? De opdager samtidigt, at de er ved at løbe tør for brændstof.

Armstrong overtager styringen af Apollo manuelt, og Aldrin kalder Houston.

8 år tidligere er det lykkedes den sovjetiske kosmonaut, Yuri Gagarin, som den første i verden at nå at være i kredsløb rundt om Jorden. Men han når aldrig at følge med i denne scene. For han er under mystiske omstændigheder omkommet i et flystyrt. Og historierne florerer allerede. Var det en ulykke, eller blev han slået ihjel?

Tilbage til Apollo. Operatørerne i Houston begynder at tælle ned således at Aldrin og Armstrong ved, hvornår brændstoffet slipper op. Og de er ikke landet endnu….

Medvirkende: Cecilie Sand Nørholm. Astrofysiker og til dagligt ansat på Planetarium.
Foto: NASA

Se transskription af episoden her.

S4E4. Henry Morton Stanley: ”Dr. Livingstone - I presume?”

ADVARSEL: Episoden indeholder voldsomme beskrivelser af vold og kannibalisme, der kan virke ubehagelige især for børn.
November 1871 ved Ujiji - tæt ved Tanganyika søen i Afrika. Den tidligere soldat, journalist, forfatter og senere politiker, Henry Morton Stanley, har i mere end et år ledt efter den forsvundne skotske missionær og eventyrer, Dr. Livingstone, som er sporløst forsvundet i sin jagt på Nilens udspring. Og nu mødes de. Men hvad svarer Livingstone på det berømte spørgsmål?
Stanley blev berømt i sin samtid og omtales fortsat af mange, som en af de helt store opdagelsesrejsende i det 19. århundrede. Hvad drev ham til det allermørkeste Afrika?

Medvirkende: Jesper Kurt-Nielsen. Historiker, forfatter og museumsinspektør på Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

S4E5. Hiram Bingham 3.: Den virkelige verdens Indiana Jones

Den amerikanske historiker, eventyrer og senere politiker, Hiram Bingham den 3., bliver af mange kaldt ”Den virkelige verdens Indiana Jones”. I 1911 efter flere rejser til Peru på jagt efter ”Inkaernes fortabte by” finder han den glemte og overgroede Machu Picchu. Nyheden går verden rundt! Det er et af de mest spektakulære arkæologiske fund i moderne tid. Men var Bingham den første, der fandt byen på bjergtoppen? Og hvad ledte Bingham i virkeligheden efter?

Medvirkende: Inge Schjellerup. Antropolog, dr. Phil i arkæologi, æresdoktor i Peru og tilknyttet Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

S4E6. Henri Mouhot: Templet i junglen

Året er 1860. Den franske videnskabsmand og eventyrer Henri Mouhot har igennem tre år rejst rundt i Sydøstasien efter nye arter af insekter, da han mere eller mindre tilfældigt - i den cambodianske jungle - pludselig står foran et gigantisk tempel. Med høje tårne formet som lotusblomster. Større end nogen kirke i verden. Bygget af flere sten end Keopspyramiden. De få munke, der bor i området, fortæller, at templet har bygget sig selv. Andre, at det altid har stået der. Hvad Mouhot ikke ved er, at han har fundet kongetemplet Angkor Wat, Khmerimperiets hjerte - i en by, der var større end nutidens Paris.

Hvordan kan det være, at verden ikke kendte til dette utrolige bygningsværk? Hvorfor var Mouhots ”genopdagelse” så vigtig? Og hvad blev hans skæbne?

Medvirkende: Jesper Kurt-Nielsen. Historiker, forfatter og museumsinspektør på Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

S4E7. Richard Francis Burton & John Hanning Speke: På jagt efter Nilens udspring

Et stort mysterium har plaget verdens geografer gennem hundredvis af år. Hvor udsprang Nilen? Vi skal ud på en næsten to års strabadserende ekspedition gennem Centralafrika med to excentriske, men også meget forskellige mænd: Richard Francis Burton og John Hanning Speke. Ekspeditionen resulterer i store opdagelser - men også med at de to gode kammerater bliver dødeligt uvenner. Forrådte den ene den anden? Rejsen giver de to stor berømmelse, men ender med, at den ene af dem bliver fundet død, skudt af sit eget våben. Er det selvmord, et vådeskud eller mord?

Medvirkende: Kay Søren Nielsen. Historiker fra Københavns Universitet, tidligere museumsinspektør på Krigsmuseet og tilknyttet Forsvaret i mange år.

Se transskription af episoden her.

S5E1. Dian Fossey: Til kamp for bjerggorillaerne

Vi skal til Rwanda sammen med Dian Fossey. Langt ind i de frodige og skovklædte bjerge med en passioneret og kompromisløs kvinde, der viede sit liv for de sjældne bjerggorillaers plads på kloden. Bogstaveligt talt. Dian opbyggede gennem 20 år en utrolig tillid til - og forståelse for - de truede dyr.

Hun fik gjort verden opmærksom på, at gorillaerne var truede af krybskytter. Men til sidst gik det galt. Dian blev slået ihjel. Ikke af et dyr. Men af et menneske.

Hvad var det, Dian kæmpede for derude i regnskoven? Hvorfor fik hun skabt så mange modstandere? Blev hun til sidst skør?

Medvirkende: Zoolog Bengt Holst, der har være ansat i Zoologisk Have i København i 37 år, hvor han bl.a. har været videnskabelig direktør. Bengt Holst er Formand for Dyre etisk Råd og for Den Danske Naturfond og medlem af Eventyrernes Klub.

Se transskription af episoden her.

S5E2. Jette Bang: Den første til at fotografere hverdagsliv i Grønland

I 1936 rejser 22-årige Jette Bang til Grønland. Hun er nyuddannet fotograf og vil dokumentere hverdagslivet blandt helt almindelige mennesker. Hun tilfører det etnografiske fotografi et moderne udtryk. Jette viser et Grønland, som de færreste kender. Hvad tidligere er formidlet gennem heltemodige arktiske ekspeditioner, bliver nu dokumenteret gennem kvinderne og børnene. En helt utrolig ærlighed og kærlighed strømmer igennem billederne.
I årene, der følger, gennemrejser Jette Bang Grønland. Flere tusinde kilometer på slæde. Hvad var det, Jette Bang kunne? Og hvorfor er hendes billeder så væsentlige, så vigtige og så unikke i dag?

Medvirkende: Leise Johnsen, der er direktør i Det Grønlandske Hus. Leise har boet i Grønland i flere år og er forfatter til fotobogen ’Jette Bang’. Leise har turneret rundt med Bangs billeder i Grønland og vist dem på 13 lokale museer.

Foto af Jette Bang: Lars Hansen.

Se transskription af episoden her.

S5E3. Amelia Earhart: Himlens mysterium

Vi befinder os i Lae på Papua New Guinea. Den amerikanske pilot Amelia Earhart, der 5 år tidligere med ét var blevet verdensberømt, da hun som den første kvinde havde krydset Atlanten alene i en flyvemaskine, er nu i gang med et endnu vildere projekt. Hun vil som det først kvinde flyve jorden rundt. Ved hendes side står hendes navigatør, Fred Noonan. Det er den 2. juli 1937. Propellerne er begyndte at snurre.

Hele verdens øjne er rettet mod ekspeditionen, for de to har snart færdiggjort deres utrolige flyvetur rundt om Jorden. Maskinen letter og flyver snart ud af billedet.

Men de to når aldrig deres bestemmelsessted og forsvinder sporløst. Den amerikanske præsident Roosevelt iværksætter, den til dato største søredningsaktion i USA’s historie. Snart udvikler deres forsvinden sig til en af de helt store mysterier i morderne ekspeditionshistorie. Og teorierne florerer i bedste velgående. Havde Amelia i virkeligheden været spion? Var hun blevet fanget af japanerne og fået hugget hovedet af? Eller var hun landet på en øde ø og levede nu som en Cast Away?

Hvad skete der egentlig med de to? Og fik en ung pige tilfældigt indsigt i deres kamp for at overleve?

Medvirkende: Kunstner og pilot, Simone Aaberg Kærn. Simone har stor indsigt i kvindelige piloters historie, og hun har tidligere gæstet Den Yderste Grænse, da hun fortalte om sin flyvetur fra Danmark til Afghanistan i en én-motorers flyvemaskine.

Se transskription af episoden her.

S5E4. Arnarulunnguaq: Første kvinde, som gennemførte en slæderejse fra Grønland til Stillehavet

Hvem var Arnarulunnguaq? Hvis navn på inuit betyder Det Lille Kvindemenneske. Den grønlandske kvinde, der fulgte Knud Rasmussen i tykt og tyndt på den berømte 5. Thule ekspedition? Mange mener, at Arnarulunnguaq er den primære årsag til, at Knud klarede den farefulde færd. Efter fire års strabadser og store oplevelser blev hun den første kvinde til at fuldføre den lange, arktiske rejse fra Grønland over Canada til Alaska og Stillehavet!

I dag skal vi ud på verdens længste slæderejse med en ydmyg kvinde og samtidig stifte bekendtskab med to andre oversete men utrolige kvinder - nemlig Ittusaarsuaq, den sidste overlevende canadiske inuit, der udvandrede til Thule og Navarana, Peter Freuchens kone.

Medvirkende: Arkitekt og forfatter John Andersen. John har padlet rundt om Grønland i kajak og har stor indsigt i grønlandsk ekspeditionshistorie.

Se transskription af episoden her.

S5E5. Isabelle Eberhardt: Oprør

Ekstraordinært liv levet. Russisk-schweiziske Isabelle Eberhardt udfordrede alt og alle, da hun som ung journalist rejste til Nordafrika, forelskede sig i araberne, konverterede til en Sufi Islamisk sekt og forklædt som mand under navnet ”Mahmoud Essadi” gennemrejste Sahara på dromedarer.

Eberhardt søgte helt ud over den yderste grænse af, hvad samtiden mente var tilladt - særligt for kvinder - og hun tog for sig af alle de forbudte varer: Alkohol, hash og sex, før hun blev forsøgt myrdet.

Medvirkende: Ole Wøhlers Olsen. Ole har siden 60’erne rejst overalt i Mellemøsten og Nordafrika og har et enestående indblik i regionen. Ole har været ambassadør i bl.a. Saudi Arabien, Syrien og Algeriet og er medlem af Eventyrernes Klub.

Se transskription af episoden her.

S5E6. Mary Kingsley: Alene i Vestafrika

Mary Kingsley var på mange måder forud for sin tid. Hun rejste ikke til Vestafrika som missionær eller som ægtefælle til en mand i officielt embede. Men som handelsrejsende i slut 1890’erne. Alene. For at studere de lokale stammers religiøse sædvaner. Folk, som hun – modsat sin samtid – ikke så ned på, men blev utrolig fascineret af.

Kingsley var modstander af den britiske indflydelse på den afrikanske kultur og gennemrejste de tætteste jungler i det, der i dag er Nigeria, Gabon, Angola og Sierra Leone. Det var en vild verden hun mødte. Hjertelige og gæstfrie folk. Men også nådesløs vold: Kannibalisme, hovedjægere og drabelige klaner.

Men hvad søgte Kingsley i Vestafrika? Og hvorfor er hun stadig i dag et stort forbillede for kvindelige rejsende?

Medvirkende: Karen Hammer, cand. mag i zoologi, botanik, geografi, geologi og filmhistorie. Karen er medlem af De Kvindelige Eventyrernes Klub og har rejst i Kingsleys fodspor på talrige ekspeditioner i Vestafrika. Og så har kun også været gift med en Fulani nomade i Mali, en historie vi også skal have med.

Se transskription af episoden her.

S5E7. Estrid Ott: Sendt ud for at finde håb i Verden

I 1928 sendte Politiken unge Palle Huld af sted for at hylde 100 året for Jules Vernes fødsel. Men hvad de færreste husker er, at det allerede var gjort. Altså, det med at en avis sendte en ung dansker ud i verden. For otte år tidligere, i 1920, havde Berlingske Tidende sendt en anden ung ud på en meget længere rejse. Og så endda en ung kvinde. Nemlig Estrid Ott.

Rejseprojektet – der blev kaldt ”Jorden rundt uden Hat” – skulle, netop efter afslutningen på 1. verdenskrig, prøve at finde et håb derude i den store verden. Et håb for ungdommen. Et håb for en mindre lukket og farlig verden. Estrids rejse varede et år og tog hende på kryds og tværs gennem USA og via Hawaii videre til Japan, Kina og Manchuriet og russiske Vladivostok.

Senere boede hun i USA, i Grønland og rejste til Finland både blandt samerne og under Vinterkrigen. Estrid blev en kendt børnebogsforfatter og brugte sine mange rejser i sine historier. Hun tjente til inspiration til flere generationer af unge skandinaviske piger og kæmpede sig ind på mændenes domæner. Hele hendes liv var én lang bestræbelse på at modbevise det, der langt senere blev kaldt “al den løgn om kvinders svaghed.”

Medvirkende: Journalist og forfatter Lotte Thrane, der har et indgående kendskab til Estrid Ott og har skrevet en bog om Estrid.

Se transskription af episoden her.

S5E8. Alexandra David-Néel: Ulovligt ind i Tibet forklædt som munk

”Det uventede er den daglige følgesvend, når man rejser i Tibet”. Sådan skriver Alexandra David-Néel. Forklædt som munk – og efter 14 års rundrejse i Asien – lykkes det Néel at komme ind i det utilgængelige og lukkede Tibet og møde Dalai Lama.

Fransk-belgiske Néel var mystiker, forfatter, opiumsryger, anarkist og senere buddhist. Hun dyrkede Madame Blavatskys spiritisme, hang ud i hemmelige selskaber og saloner tågede af opium og tung parfume, og med sine bøger inspirerede hun beatpoeterne Jack Kerouac og Allen Ginsberg.

Medvirkende: Søren Sattrup, direktør i Kilroy Travel. Søren er selv eventyrer med stor indsigt i - og med stor kærlighed til - klassisk ekspeditionshistorie. Han har selv gennemrejst Himalaya, Pamir og Tibet på cykel og i foldekajak.

Se transskription af episoden her.

S5E9. Gertrude Margaret Lowthian Bell: Ørkenens Dronning

Gertrude Bell var ude på farlige rejser gennem det arabiske ørkensand. Bell var formentlig den vigtigste og mest kendte af alle kvindelige opdagelsesrejsende, og hun knyttede stærke bånd til de arabiske stammeledere, som hun både beundrede og respekterede dybt. Bell hjalp Lawrence af Arabien med at etablere Hashemit-dynastierne i Jordan og Irak, da englænderne delte verden med streger på et kort efter Osmanerne tabte indflydelse over området.

Hvorfor var Bell så dygtig til skabe tillid til beduinerne? Og hvorfor bliver hun fortsat betragtet som så unik?

Medvirkende: Lone Theils, journalist og forfatter med stor fascination af Ørkenens Dronning. Da hun igennem mange år boede i Storbritannien, faldt hun over Bells bøger og har siden haft en ”Gertrude Bell Club”.

Se transskription af episoden her.

S5E10. Annie Cohen Kopchovsky: Første kvinde på cykel Jorden rundt

Annie Cohen Kopchovsky - bedre kendt som Annie Londonderry - rejste i 1894-95 jorden rundt på to hjul. Annie formåede om nogen at iscenesætte sig selv blev en mediestjerne, hvorhen hun kom frem. Hæng med, for i dag skal vi skifte bekendtskab med en ekstraordinær kvinde, der på alle måder nedbrød forestillingen om, hvad der var muligt for kvinder i hendes samtid. Annie var en entertainer og historiefortæller og lod ikke sandheden stå i vejen for den gode historie. Hvad var det, der gjorde hende så speciel? Og hvorfor er hun glemt i dag?

Medvirkende: Tore Grønne, journalist, forfatter og til daglig chefredaktør på Opdag Verden. Tore har rejst mere end 50.000 kilometer på cykel, bl.a. fra Kina hjem til Viborg. Tore er en stor kender af danske og udenlandske verdenscyklister.

Se transskription af episoden her.

S6E1. Hugh Glass: Pirater, indianere og delvist spist af en bjørn

I første episode i sæson 6 om de vildeste overlevelseshistorier skal vi tale om den amerikanske pelsjæger Hugh Glass. En af de mest vanvittige overlevelseshistorier nogensinde. Hugh Glass bliver kidnappet af pirater, fanget af indianere og delvist spist af en bjørn! Og det bliver kun værre…

Medvirkende: David Trads, journalist, forfatter og foredragsholder og stor kender af amerikansk historie.

Se transskription af episoden her.

S6E2. Helge Ingstad: 9 til 4-livet var et fængsel

Hvad får en ung, succesfuld advokat til at opgive sit trygge liv i Skandinavien og bytte det for en primitiv tilværelse på moder naturs barske præmisser? Helge Ingstad var ligeglad med at komme først - for ham var menneskene og deres levevis langt vigtigere. Og det gør ham, ifølge dagens gæst, Eske Willerslev, til en af de mest interessante eventyrere nogensinde.

Gæst: Eske Willerslev, DNA-forsker og professor ved Cambridge University, eventyrer og erfaren pelsjæger.

Foto: Oslo Museum

Se transskription af episoden her.

S6E3. Umberto Nobile: Luftskibet, der styrtede ned i Polhavet

Året er 1928. Luftskibet Italia svæver elegant over polpunktet på nordpolen. I kahytten skåler besætningen i champagne - euforisk over den vellykkede og banebrydende færd. Men da luftskibet sætter kursen tilbage mod norske Svalbard går det helt galt. Snart befinder kaptajn Umberto Nobile og resten af besætningen sig hjælpeløse og strandede på den drivende havis et sted i Ishavet...

Gæst: Naja Mikkelsen, Geolog, polarforsker og medlem af de Kvindelige Eventyreres Klub med talrige ekspeditioner til Arktis

Se transskription af episoden her.

S6E4. Aron Ralston: Det umulige valg

ADVARSEL!: Dette afsnit egner sig ikke til børn eller sarte sjæle. Det indeholder voldsomme scener, som kan virke ubehagelige.

Aron Ralston snører vandrestøvlerne og går ud i Bluejohn Canyon i Utah, USA. Her vil han nyde det sidste af weekenden, hvorfor han har planlagt en dagstur ud i terrænet. I rygsækken har han en flaske vand, sin walkman og en sløv lommekniv. Men han møder aldrig op på arbejde om mandagen. Mens kollegerne starter arbejdsugen, kæmper Aron en umenneskelig kamp mod tiden, langt ude i en af Bluejohn Canyons endeløse kløfter...

Gæst: Peter Tranevig, Kommunikationschef i Det Danske Spejderkorps, bjergbestiger og garvet klatrer. Dækkede Aron Ralstons historie som chefredaktør på outdoor-magasinet “Luksus”.

Se transskription af episoden her.

S6E5. Ada Blackjack: Efterladt på frossen ø nord for Sibirien

Syersken Ada Blackjack er fanget på Wrangel Island - en lille, ubeboet ø nord for Sibiriens frosne fastland. Året er 1923, og vinteren har bidt sig hårdt fast i den golde klippeø. Resten af ekspeditionsdeltagerne, hun ankom med, er enten døde af skørbug eller gået over isen efter hjælp.
Hun sidder nu alene tilbage på øen, hvor provianten stille svinder ind. I hånden har hun en riffel, som hun har lært sig selv at bruge - men hun har ingen anelse om, hvorvidt nogen leder efter hende...

Gæst: Lene Topp, rejseleder og medlem af de Kvindelige Eventyreres Klub.
Foto: Arktisk Institut

Se transskription af episoden her.

S6E6. Reinhold Messner: Sult, død og hallucinationer på The Killer Mountain

Det er 1970. Vi befinder os på Nanga Parbat i Pakistan, der med sine 8126 højdemeter og livsfarlige terræn kaldes “The Killer Mountain” blandt bjergbestigere. På den næsten lodrette isvæg hænger brødrene Reinhold og Günther Messner i den tynde, iskolde bjergluft. Bestigningen er nøje planlagt, men en livsvigtig kommunikationsfejl betyder, at de to brødre snart kæmper for deres liv - og at ekspeditionen går over i historien som en af de mest kontroversielle nogensinde.

Gæst: Søren Smidt, Cand.mag. og erfaren bjergbestiger. Har stået på toppen af Mount Everest og har gennemført Lam Rim i tibetansk buddhistisk filosofi.

Se transskription af episoden her.

S6E7. Leonhard Seppala og Togo: Slædehunden, der reddede Nome

Et voldsomt difteriudbrud plager i år 1925 den afsides by Nome i Alaska. Byens børn står for døden, hvis ikke en vaccine når frem inden sygdommen får fat. Men vinteren er så hård, at selv ikke de største skibe kan komme igennem havisen. Derfor står kun én mulighed tilbage: Slædehunde. Leonhard Seppala og hans legendariske førerhund Togo begiver sig ud på en umulig rejse tværs over Norton Sounds i et historisk kapløb mod tiden, for vaccinen er langsomt ved at fryse til is i hænderne på ham...

Gæst: Troels Matz, Marketingkoordinator i Spejdersport. Har brugt 5 år som professionel hundekører i Sverige.

Se transskription af episoden her.

S6E8. Alexander Selkirk: Virkelighedens Robinson Crusoe

Generationer har læst Daniel Defoes legendariske roman om Robinson Crusoe - men de færreste har hørt om Alexander Selkirk, som var den virkelige pendant til den verdensberømte fortælling. Under et togt i 1704 bliver han efterladt på en tropisk ø i Stillehavet, hvor han må kæmpe dagligt for ikke at dø af sult, tørst og sindssyge...

Gæst: Jes Stein, Journalist og Litteraturanmelder på Dagbladet Politiken. Medlem af Eventyrernes Klub.

Se transskription af episoden her.

S6E9. Johan Peter Koch: I telt under kollapsende gletsjer

De fire ekspeditionsmedlemmer sover trygt i deres telte, da en voldsom larm pludseligt vækker dem. Søvndrukne åbner de teltdøren ud til polarmørket, hvor de hører en dyb og ukendt lyd fra gletsjersiderne omkring dem. Hurtigt forstår de, at de 35 meter høje isvægge omkring deres lejr er ved at kollapse. Isblokke på størrelse med dampskibe river sig løs af den hvidgrå mur og daler mod teltet. Denne katastrofe bliver utroligt nok kun starten på den neglebidende overlevelseskamp J.P Koch udkæmper for at krydse Grønlands indlandsis i 1912-13.

Gæst: Jan O. Kongstad, historiker og forfatter til bogen “Skal vi krepere her som dyr?” om J.P Koch.
Foto: Arktisk Institut

Se transskription af episoden her.

S6E10. Joe Simpson: Dinglende i reb over afgrunden

Vi befinder os på en iskold bjergside i Andesbjergene. Året er 1985, og på den stejle bjergvæg hænger vennerne Joe og Simon i en voldsom snestorm, kun forbundet af et enkelt stykke reb. Sigtbarheden er lav, og ud af det blå strammer rebet hårdt om Simon. Efter en times forgæves kamp, hvor Joe har dinglet over afgrunden, tager Simon sin lommekniv op og kigger overvejende på det blanke blad…

Gæst: Henrik Egede Lassen, Eventyrer og naturfotograf samt forfatter til bogen “Hvis jeg overlever det her”.

Se transskription af episoden her.

S6E11. Heinrich Harrer: Syv år i Tibet

Det er sensommeren 1939, og 2. Verdenskrig er netop brudt ud - men det aner østrigske Heinrich Harrer og hans ekspedition intet om. De er på vej tilbage til Karachi fra deres ekspedition i de pakistanske bjerge. I den britiske kronkoloni bliver de overbragt nyheden, da de bliver pågrebet og taget som allierede krigsfanger. Snart udspiller sig en af de vildeste overlevelseshistorier nogensinde, da Harrer flygter til det lukkede og sagnomspundne Tibet - et sted, hvor gudekongen Dalai Lama regerer, og hvor det at hjælpe udlændinge kan betyde dødsstraf for de lokale. Og når Harrer kigger på sit kort over området, er vejen frem én stor, hvid plet…

Gæst: Tore Grønne, verdenscyklist, journalist og chefredaktør på Opdag Verden samt forfatter til bogen “Farvel Tibet”.

Se transskription af episoden her.

S6E12. Ernest Shackleton: Efterladt på drivende havis i Sydhavet

Skibet Endurance sætter i år 1914 afsted fra South Georgia Island med kurs mod Antarktis. Planen er, at Sir Ernest Shackletons ekspedition skal krydse det frosne og uudforskede kontinentet som de første nogensinde. Men de når aldrig i land på Antarktis; skibet skrues fast i havisen, og snart går Endurance langsomt, men sikkert, ned. Besætningen redder hvad de kan, mens de hjælpeløst ser til fra isen. Nu er deres skæbne helt og aldeles bestemt af, hvilken retning havisen driver…

Gæst: Hanne Strager, Biolog, forfatter og kurator på en museumsudstilling om Shackletons ekspedition.

Se transskription af episoden her.

S7E1. Charlie Uldahl Christensen: 12.000 kilometer til fods fra Esbjerg til Nigeria

Charlie Uldahl Christensen tager os med ud på en fire et halvt år lang rejse til fods - eller sagt med Charlies egne ord: Ud på en filantropisk pilgrimsfærd. En utrolig vandring på indtil videre 12.000 kilometer igennem 7 europæiske og 13 afrikanske lande, fra Esbjerg i Danmark til Lagos i Nigeria.
Formålet med ekspeditionen, der ikke er slut endnu, er at skabe opmærksomhed om den globale vandkrise og rejse penge til vandforsyninger til værdigt trængende samfund i de afrikanske lande, som Charlie kommer igennem.

Gæst: Charlie Uldahl Christensen, bæredygtig iværksætter, forhenværende soldat og sømand.

S7E2. Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen: Fra Ildlandet til Ishavet på cykel

I 2017 stak verdenscyklisterne Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen afsted på en ekstraordinært lang rejse på cykel. De startede i Ildlandet i Argentina. Efter små 2 års rejse havde de krydset to kontinenter og tilbagelagde 30.000 kilometer, før de nåede Ishavet i det nordlige Canada.

Det er ikke kilometerne, der er i fokus på dagens rejse, men derimod mødet med den storslåede natur og andre mennesker - og hvor rejsens største kulturchok faktisk kom, da de to ramte USA.

Gæster: Marie Stoubæk, foredragsholder og Idrætskonsulent for cykling. Kenneth Bruun Jørgensen, foredragsholder og TV-Instruktør.

S7E3. Hjalte Tin: Med familien på motorcykel bag jerntæppet

Året er 1988, og jerntæppet ligger tungt over Europa. Men det stopper ikke Hjalte Tin og hans kone; de lander i Tallinn i Estland og kører tværs gennem det enorme USSR på motorcykel med deres to små børn bagpå. På den anden side af jerntæppet finder de en lukket verden af hjertelige folk, uendelig natur og kollektive drømme om frihed fra kommunistpartiets undertrykkelse.

Gæst: Hjalte Tin - forfatter, eventyrer og Ph.D ved Center for kulturforskning på Århus Universitet .

S7E4. Nina Rasmussen: Alene i præstestyrets Iran og på knallert gennem Albanien

Nina Rasmussen er en kvinde, som ikke lader sig påvirke af andre menneskers fordomme. For eksempel sagde mange til hende, at det var en dårlig ide at rejse alene gennem Albanien i 1994 - et land, som indtil da havde været Europas mest lukkede. Nina blev den første udenlandske kvinde i landet siden kommunismens totalitære indtog - og så gjorde hun det hele på sin lille knallert. I 1999 drog hun alene til Iran, hvor et møde med præstestyrets brutalitet og folkets åbne hjerter ventede.

Gæst: Nina Rasmussen, forfatter, eventyrer og foredragsholder.

Om Den yderste grænse

Igennem flere århundreder er vi taget på ekspeditioner til de yderste hjørner af verden for at opleve nye måder at leve på, for at udvide vores perspektiver og for at møde fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Hør om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende. Vært er Bjørn Harvig, som selv har rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub.

Find episoderne, hvor du plejer at finde dine podcasts.

Produceret af Kontoret Juhl & Brunse for Vores Tid og 24syv.

Mød værten

Bjørn Harvig er vært på ’Den yderste grænse’ og har selv rejst verden rundt til fods og på cykel.

Mere om ekspeditioner

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

PODCAST Hvem finder på at krydse tværs over den arktiske isørken på hundeslæde? Rejs med i Slædesporet af 5. Thuleekspedition.

Fra husmor til opdagelsesrejsende

Fra husmor til opdagelsesrejsende

WEBDOK Henny Harald Hansen blev som en af de første vestlige kvinder lukket ind i islams kvindeverden. Få historien om hendes eventyr.

Den kontroversielle tropehjelm

Den kontroversielle tropehjelm

WEBDOK Symbol på kolonitidens mørke historie: En ophedet debat fyldte medier verden over, da præsidentfrue Melania Trump iklædte sig en tropehjelm under et besøg i Kenya. I dag og gennem historien har tropehjelmen udløst vrede.