Udfører en søgningSøg

Podcast: Den yderste grænse - De vildeste danske ekspeditioner

Podcast: Den yderste grænse
Podcast: Den yderste grænse
Lyt til Den yderste grænse på fx Spotify og Apple Podcasts

1. Peter Freuchen: Legendarisk historiefortæller graver sig fri med frossen lort

Podcast: Den yderste grænse

Peter Freuchen ligger fanget under sin slæde i et fængsel af is. Han er alene. Over ham ligger en dyne af frossen sne.

Snestormen er kommet væltende ind over den danske opdagelsesrejsende på Grønland. Han har prøvet det før. Normalt ville han slå lejr eller bygge en snehytte. Men denne gang er stormen kommet så hurtigt, at han kun lige når at vælte slæden over sig.

- Storme kommer som et øksehug på Grønland, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i podcasten 'Den yderste grænse'. I første episode kan du høre om Peter Freuchens vilde liv - og om 5. Thuleekspedition, hvor Freuchen i 1923 blev fanget i snestormen.

Podcasten fortæller i 10 episoder om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Dem, som drog på ekspeditioner til verdens ende for at udvide vores perspektiver og give indsigt i andre kulturer.

- Ekspeditionerne var hårde og med livet som indsats, så det har krævet en helt særlig type mennesker. Nogen har lidt humoristisk sagt, at det var en tid, hvor skibe var lavet af træ og mænd af jern. Det er der altså en kerne af sandhed i, fortæller museumsinspektør Jesper Kurt-Nielsen.

2. Jens Bjerre møder "de mest elskelige kannibaler"

Podcast: Den yderste grænse

Jens Bjerre rejser i 1950erne og '60erne ud dertil, hvor der stadig fandtes såkaldt hvide pletter på verdenskortet. Ud til folk, der sjældent eller aldrig havde set en hvid mand før, og som han mente, vi kunne lære af – hvad essensen af at være menneske er. Lyt til fortællingen om Jens Bjerre og hans mange oplevelser - for eksempel om den lille pige, som havde en tørret hånd hængende om halsen.
Medvirkende: Lone Theils, forfatter og journalist. Vært: Bjørn Harvig.

3. Palle Huld rejser verden rundt som 15-årig

Podcast: Den yderste grænse

Palle Huld er kontorelev i København. Da Politiken i 1928 udskriver en konkurrence om at rejse alene verden rundt på tid, melder han sig. Snart vinker han farvel til bl.a. sin mor, som har taget sovepiller af nervøsitet over Palles rejse, og sætter ud mod bl.a. Canada, Japan, Korea og Sovjetunionen. Som den yngste danske opdagelsesrejsende nogensinde!
Medvirkende: Alex Frank Larsen, journalist og forfatter. Vært: Bjørn Harvig.

4. Ole Olufsen: En rockstjerne spænder tropehjelmen

Podcast: Den yderste grænse

Iført ridestøvler, hvidt tropetøj og tropehjelm drager den danske opdagelsesrejsende Ole Olufsen til troperne i årtierne omkring 1900, mens alle andre eventyrere drog til Grønland. "Indiana Jones blegner," fortæller museumsinspektør Jesper Kurt Nielsen i denne episode af Den yderste grænse. Olufsen rejste efter ny viden og opførte sig som en verdensmand, men et hemmeligt dagbogsnotat fra Nigerfloden afslører en dyb depression, da han gennem et helt år flød ned ad floden på en pram pakket med våben.

Medvirkende: Jesper Kurt Nielsen, museumsinspektør, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

5. Klavs Becker-Larsen: Vil være første mand på Mount Everests vældige tinde

Podcast: Den yderste grænse

Forestil dig et land, som ingen kender til. Du kan ikke tage flyveren derhen. Du skal snige dig igennem. Og du vil op på verdens højeste bjerg. Ingen har gjort det før dig, og det er livsfarligt.
I denne episode skal du høre om en opdagelsesrejsende, som er kandidat til at være den absolut mest utrolige af dem alle, synes vært Bjørn Harvig. ”Vi skal helt derud, hvor vanvittige drømme bliver født, og hvor en ung mand ville skabe verdenshistorie,” fortæller Harvig. Lyt her til historien om Klavs Becker-Larsen, som pludselig blev besat af en ustoppelig tanke: Han ville være første mand på Mount Everests vældige tinde

Medvirkende: Lars Gundersen, har siden 1987 rejst i hele Himalaya, har stiftet Kipling Travel. Vært: Bjørn Harvig.

6. Carsten Niebuhr: Dødsfald, dramatik og arsenik

Podcast: Den yderste grænse

Egypten, 1761. Stemningen blandt rejsedeltagerne på ekspeditionen er ikke god. En af deltagerne har købt giftig arsenik, og en del af gruppen er overbevist om, at han vil prøve at forgifte dem. I så fald vil kartografen Carsten Niebuhr skyde ham, skriver han i et brev hjem.

Seks mænd er taget af sted på ’Den arabiske rejse’, alle danske opdagelsesrejsers moder. Deltagerne anede ikke, hvad det var for en verden, de drog ud i. Rejsen endte med at vare syv år og bød på dødsfald, dramatik og interne stridigheder, som allerede var brudt ud i lys lue på afrejsedagen 4. januar 1761. Hør den fascinerende historie her.

Medvirkende: Anne Haslund Hansen, seniorforsker, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

7. Henning Haslund-Christensen: Spion, våbensmugler og opdagelsesrejsende

Podcast: Den yderste grænse

Henning Haslund Christensen drog på lange ekspeditioner i Centralasien i 1920erne, ’30erne og ’40erne. Han indsamlede genstande og optog folkemusik, men han var også engelsk spion og våbensmugler. Den historie kan du høre om her.

Medvirkende: Michael Haslund Christensen, filmproducer og Henning Haslund Christensens barnebarn. Vært: Bjørn Harvig.

8. Emilie Demant Hatt og Henny Harald Hansen får adgang til lukkede verdener

Podcast: Den yderste grænse

Ellers lukkede døre bliver åbnet, når de to kvindelige opdagelsesrejsende banker på. Du skal i denne episode høre om to enestående, kompromisløse og utraditionelle kvinder, som havde meget til fælles. Med 50 års mellemrum rejser de til så forskellige steder som Lapland og irakisk Kurdistan. Emilie Demant Hatt rejser i 1907 til samerne i Lapland og boede i et år hos en samisk familie. 50 år senere rejser Henny Harald Hansen til irakisk Kurdistan for som kvinde at komme bag de muslimske kvinders slør.

Medvirkende: Inge Damm, Antropolog, Nationalmuseet. Vært: Bjørn Harvig.

9. Galathea 2: På jagt efter søslanger i Stillehavets mørke dybder med verdens længste fiskesnøre

Podcast: Den yderste grænse

I 1950 drager en dansk ekspedition ud til Stillehavets dybeste, mørkeste vande for at fange en enorm søslange: Galathea-ekspeditionen, fulgt ugentligt af Familie Journalen.

Ekspeditionens leder, Dr Anton Bruun, tror på, at der på store havdybder er enorme, monstrøse skabninger. De store havdybder er endnu ukendt vand i 1950 – man ved simpelthen ikke, om der er liv dernede. Snart går jagten med både slæbenet og verdens (stadig) længste fiskesnøre på 12 kilometer!

Lyt med og hør, hvad ekspeditionen fandt i dybderne.

Medvirkende: Kristian Hvidtfelt Nielsen, ph.d. i videnskabshistorie på Aarhus Universitet. Vært: Bjørn Harvig.

10. Ejnar Mikkelsen: Fanget i iskold træhytte på Grønlands østkyst i næsten tre år

Podcast: Den yderste grænse

Ekspeditionsleder Ejnar Mikkelsen er fanget i en træhytte uden gulv sammen med maskinisten Iver Iversen. Vinterstormene raser her på Grønlands østkyst i 1910, og i to et halvt år skal de prøve at overleve her, efterladt af resten af ekspeditionsholdet. Slædehundene er for længst spist, de har næsten ingen proviant og hjælpemidler. De to har ikke set eller talt med andre mennesker. I Danmark har man opgivet håbet om at se dem i live.
Du skal i denne episode høre om en af de mest dramatiske danske ekspeditioner, ledet af kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsen: Alabamaekspeditionen.

Ekspeditionen på syv er taget af sted på det lille skib Alabama for at lede efter oplysninger om, hvad der er sket med tre forskere, som forsvandt på Danmark-ekspeditionen til Nordøstgrønland to år forinden.

Ejnar Mikkelsen og maskinisten Iver Iversen har været alene ude og lede efter de forsvundne forskeres dagbøger og ekspeditionsjournaler. Da de kommer tilbage til skibet, døden nær af sult og sygdom, er resten af gruppen blevet hentet af en sælfangerbåd – og skibet Alabama sidder skruet fast i isen.

Historien bliver fortalt af Naja Mikkelsen, som er polarforsker og Ejnar Mikkelsens barnebarn.

Medvirkende: Naja Mikkelsen, polarforsker og Ejnars barnebarn. Vært: Bjørn Harvig

11. Nagieb Khaja: Dækker krigen fra fjendens side

Podcast: Den yderste grænse

Nagieb Khaja er en af Danmarks mest frygtløse journalister. I stedet for at dække krigszoner fra sikre områder eller i følge med danske soldater, går han andre og langt mere risikable veje. Det har kostet ham en kidnapning af Taleban og tæsk af tyrkiske grænsevagter. Men Nagieb Khaja bliver ved med at producere dokumentarer til blandt andet DR og Al Jazeera, fordi han mener, at det er vigtigt, at krigenes konsekvenser i Afghanistan og Syrien bliver dækket fra alle perspektiver, så konflikterne ikke bliver glemt.
I denne episode kan du høre ham fortælle om at være embedded med Taleban i Afghanistan - altså dække krigen fra fjendens side.

12. Andreas Mogensen: Vi skal lære af rummet

Podcast: Den yderste grænse

Astronauten Andreas Mogensen hørte Dr. Dre i Soyuz-rumkapslen lige inden take off til rummet. Han mener, at man skal tage ud i rummet for at blive klogere. En af de allermest specielle oplevelser at kigge ned på Jorden – man kan ikke se tegn på mennesker, selv om vi på mange måder er altdominerende – man får næsten en fornemmelse af, at Jorden er ubeboet og fredelig, fortæller Andreas Mogensen i denne episode af Den yderste grænse.

13. Simone Aaberg Kærn: Fløj ulovligt til Afghanistan under krigen

Podcast: Den yderste grænse

Simone Aaberg Kærn fløj fra Danmark til Afghanistan gennem en krigszone i et lille propelfly. Kunstneren havde nemlig hørt om en ung afghansk kvinde, som gerne ville være pilot. I denne episode kan du høre om, hvordan Simone bringer smilet frem i en krigszone.

14. Jakob Urth: Bjergbestiger i livsfarlig redningsaktion

Podcast: Den yderste grænse

Da bjergbestiger Jakob Urth er lige ved at nå toppen af det mægtige bjerg Lhotse, hører han to koreanere skrige for deres liv. Jakobs polske makker Thomas mener ikke, at de to skal gå ned for at hjælpe til. Men det gør de, for Jakob ved, at de måske kan redde deres liv. I denne episode kan du høre Jakob fortælle om den livsfarlige redningsaktion.

Om Den yderste grænse

Igennem flere århundreder er vi taget på ekspeditioner til de yderste hjørner af verden for at opleve nye måder at leve på, for at udvide vores perspektiver og for at møde fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Hør om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende. Vært er Bjørn Harvig, som selv har rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub.

Find episoderne, hvor du plejer at finde dine podcasts.

Produceret af Kontoret Juhl for Radio Loud og Vores Tid, Nationalmuseets digitale medie.

Mød værten

Bjørn Harvig er vært på ’Den yderste grænse’ og har selv rejst verden rundt til fods og på cykel.

Mere om ekspeditioner

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

På hundeslæde gennem arktisk skrueis og hvide jagtmarker

PODCAST Hvem finder på at krydse tværs over den arktiske isørken på hundeslæde? Rejs med i Slædesporet af 5. Thuleekspedition.

Fra husmor til opdagelsesrejsende

Fra husmor til opdagelsesrejsende

WEBDOK Henny Harald Hansen blev som en af de første vestlige kvinder lukket ind i islams kvindeverden. Få historien om hendes eventyr.

Den kontroversielle tropehjelm

Den kontroversielle tropehjelm

WEBDOK Symbol på kolonitidens mørke historie: En ophedet debat fyldte medier verden over, da præsidentfrue Melania Trump iklædte sig en tropehjelm under et besøg i Kenya. I dag og gennem historien har tropehjelmen udløst vrede.