Foto: Tina Bach Nygaard Mølleskov Æblet. Spise- og madæble. Farven er grøngul til hvidgul med rødbrun kind. Huden er fedtet og sorten har tilbøjelighed til at danne en speciel stilk hvor stilkgruben er fyldt ud. Kødet er hvidt til gullig, skørt og saftigt. Svagt duftende. Plukkes i oktober og kan gemmes helt til januar-februar måned. Historie. Stammer fra Mølleskov nord for Ringsted hvor det blev fundet af skovfoged Christensen i 1860. Man mener det er en frøplante dannet i 1840. Vækstform. Træet har en middelkraftig opret vækst, kan blive et stort og bredkronet træ. Sorten er rimelig hårdfør men kan angribes
Ildrød Pigeon Dronningmølle Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Et fint lille spiseæble. Farven er gul med rød dækfarve. Frugtkødet er hvidt med nogen saftighed, let syrligt og med megen sødme og aroma. Plukkes sidst i september og bruges fra november frem til jul men kan holde sig til april. Fint til brug i køkkenet. Historie. Ildrød Pigeon er en frøplante, der stammer fra Dronningmølle i Nordsjælland. Den er dannet før 1900 og kendt siden 1913. Synonymer. ’Roms Pigeon’. Ildrød Pigeon Dronningmølle kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Frida Dit navn betyder: Fred. Du er: Slave fra Polen. For nogle år siden blev din landsby angrebet af vikinger, og du og nogle af dine landsbyfæller blev stjålet af vikingerne som slaver. I dit eget land var du høvdingens datter. Du var vant til at blive betjent, og ikke selv tjene. Din nye herre har givet dig navnet fred, fordi du på trods af din skæbne har beholdt dit muntre sind uden at blive bitter. Du er god til at brygge mjød, opskriften har du taget med dig fra Polen. Du putter honning, æbler og krydderurter i din mjød, som kan gøre bonden til en sand skjald. Klik her for at læse mere
Foto: Pometet, Københavns Universitet Sønderskov Æblet. Spise- og Madæble. Farven er grøngul til matgul med rødbrun farve med violet dug. Huden er meget fedtet og med talrige hudpunkter. Kødet er hvidt, løst groft og saftigt, syrlig frisk smag. Kraftig duft. Plukkes over en lang periode, kan fra august bruges som madæble, men først i oktober er de egentligt modne. Kan fint holde sig til januar. God til henkogning, skulle før i tiden være efterspurgt af konditorer. Historie. Stammer fra Fejø, først kendt under navnet slibestensæble. Historien går på, at det første træ stod ved en slibesten.
Rød Astrakan Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Grundfarven er grøn og skjules næsten af en brunrød dækfarve. Har en hvidlig dug der giver et violet skær. Kødet er hvidt med grønligt eller rosa skær. Kødet er fast og skørt med en saftig fyldig syrligsød, stærk krydret smag. Svagt duftende. Historie. Stammer formegentligt fra Rusland og er en frøplante dannet 1780-1800. Omtalt af P.J. Bergius i 1780 og derfor diskuteres om sorten kan være svensk. Navnet tyder dog på Rusland. Første gang nævnt i danske optegnelser i 1840 men har formegentlig været i Danmark i længere tid. Vækstforhold.
Alexander Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spise- og madæble. Grundfarven er grøngul, solsiden dækket af smuk rød farve og dug der giver frugten et violet skær. Huden er tyk og sej, fedtet og glinsende. Kødet er hvidt med grønne åre. Løst og groft med en god syrligsød smag og en behagelig aroma og duft. Plukkes september- oktober og anvendes frem til november. God køkkenfrugt og god til most og cider. Historie. Stammer fra Rusland hvor det allerede omkring 1700 var dyrket ved Moskva under navnet Aporta. Sorten er indført i England fra Riga i 1805. I Danmark er sorten kendt siden 1840
Foto: Pometet, Københavns Universitet Guldborg Æblet. Spiseæble. Ved modenhed er grundfarven lysegul, solsiden smuk med striber og pletter af karminrødt. Huden er fedtet, svagt duftende. Kødet er hvidt og blødt, saftigt og velsmagende. Plukkes i august og start september af flere omgange. Spises helst med det samme, men kan gemmes til oktober, men taber aroma og smag og bliver kedeligt. Historie. Sorten stammer fra Guldborghave Frugtplantage, og er navngivet efter byen Guldborg på Lolland. Sorten menes at være af dansk oprindelse og er kendt siden 1870. Vækstform. En sund sort. Danner middelstore
Foto: Pometet, Københavns Universitet Bredæble Æblet. Madæble. Farven er lys strågul, solsiden med en varmere gul farve. Kødet er hvid, vinsyrligt og saftigt. Plukkes i oktober og brugers november til januar. Historie. Stammer fra Folderupgårds Mark, Herslev Sogn ved Toulov mellem Kolding og Fredericia. Her stod modertræet i en lergrav. Sorten er en frøplante dannet før år 1900. Da modertæet overlevede at stå flere vintre under 60 cm vand, passer denne sort fortrinligt ind ved Ellested vandmølle. Vækstform. En sund og hårdfør sort. Tåler kolde og fugtig jorde. Modertræet stod flere vintre under 60 cm
Budding som juledessert - juleerindring Modelfoto (Foto: Antonio Littero, BY-SA, Wikimedia Commons) Juleaften fik vi ribbenssteg med mange svesker og æbler og hver et stykke medisterpølse. To kødstykker var ikke tilladt om hverdagen. Jeg synes at huske, at risengrøden var forandret til budding. Grød var jo en selvstændig ret, den kunne man jo godt spise sig mæt i. Vi fik så senere kaffe med klejner og julekage. Det var ikke hver jul, vi havde juletræ, men så var der pyntet et julebord med gran og papirblomster. Så fik vi hver en godtepose med figner, nødder og et par bolcher. Vi sang julesalmer og vi fik
Foto: Tina Bach Nygaard Rød Ananas Æblet. Et fint spiseæble. Saftigt, aromatisk og meget velsmagende med en behagelig duft. Skrællen har en hvidgul bundfarve og rød dækfarve. Frugtkødet er hvidt og farves lyserødt lige under skrællen. Plukkes over flere omgange fra sidst i august frem til midt i september. Holdbart frem til november under gode opbevaringsforhold. Historie. Rød Ananas stammer oprindeligt fra Tyskland og er første gang beskrevet i 1867. I 1888 blev det anbefalet til dyrkning i Jylland. Det er både velegnet til at dyrke kommercielt og anbefalet til haveejere. Vækstform. Langsomt