Foto: Tina Bach Nygaard Nonnetit fra Als Æblet. Spise- og madæble. Grundfarven er grøngul med rød dækfarve med tydelige striber. Kødet er hvidt og middelfast med en grov struktur. Smagen er saftig, sødsyrlig med en god aroma. Plukkes sidst i september. Historie. Nonnetit fra Als er en frøplante der stammer fra Als. Vækstform. Rimeligt sundt træ der ikke får skurv, men kan få frugttræskræft. Kan ses i haven ved huset fra Dyndved (nr. 44) .
Pigeon Juellinge Foto: Pometet, Københavns Universitet Pigeon fra Juellinge Æblet. Et fint lille spiseæble. Farven er grøngul med et grønligt skær og rosastribet kind. Frugtkødet er hvidt, saftigt og mørt. Smagen er vinagtig med en fin ”pigeonsmag”. Svagt duftende. Plukkes i første halvdel af oktober og bruges fra november frem til jul men kan holde sig frem til april. Fint til brug i køkkenet. Historie. Pigeon Juellinge er en frøplante, der stammer fra Juellinge. Pigeon fra Juellinge kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Pigeon Spejlsby Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Et fint lille spiseæble. Farven er lysegul med et grønligt skær og rosastribet kind. Frugtkødet er hvidt, saftigt og mørt. Smagen er vinagtig med fin ”pigeonsmag”. Svagt duftende. Plukkes i første halvdel af oktober og bruges fra november frem til jul men kan holde sig til april. Fint til brug i køkkenet. Historie. Pigeon Spejlsby er en frøplante, der stammer fra Spejlsby skoles have på Møn, ca. 1850. Pigeon Spejlsby kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Pigeon Maribo Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Et fint lille spiseæble. Farven er grøngul med rød, stribet dækfarve. Frugtkødet er grønligt, saftigt, med nogen syre og svag aroma. Skralden er let fedtet. Plukkes i første halvdel af september og bruges fra november frem til jul men kan holde sig frem til april. Fint til brug i køkkenet og til most. Historie. Pigeon Maribo er en frøplante, der stammer fra Maribo på Lolland. Pigeon fra Maribo kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Foto: Pometet, Københavns Universitet Tyrrestrup Æblet. Spise- og madæble. Grundfarven er grøn der ved modenhed går over i gulhvid til guldgul. Solsiden kan have et svagt orange anstrøg. Huden er fedtet og sej. Kødet er hvidgult med grønne årer, løst og saftigt. Når æblet er fuldt modent er det behageligt syrlig sødt med aromatisk smag og kraftig duft. Skrællen har en dårlig bismag. Plukkes i september og har brugstid frem til december. Historie. Stammer fra herregården Tyrrestrup ved Horsens hvor handelsgartner G.J Bøgh fandt sorten i 1860. Sorten går under betegnelsen Taffelæble. Vækstform.
Golden Delicious Foto: Tina Bach Nygaard Æblet. Et kendt spiseæble. Farven er grøn til grøngul med svag anstrøg af orange dækfarve, frugtkødet er gulligt. Skrællen er tyk og sej og kan rynke. Golden Delicious er saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma. En meget sent moden sort der kan plukkes sidst i oktober først i november. Æbler af god kvalitet har en meget lang holdbarhed, et såkaldt ”tankstationsæble”. Historie. Golden Delicious stammer oprindeligt fra USA fra West Virginia, Clay County. Det er en frøplante fra krydsningen af Grimes Golden X Golden Reinette dannet i 1905. Golden Delicious
Haven ligger bag stengærdet ud til vejen Jordbæræble ved huset fra Kalvehave Havelodden afgrænses af en risgærde Hjulmagerens have, Kalvehave Hjulmagerens have er lille. Det, der fylder mest er rækken af æbletræer bag huset. På Sydsjælland dyrkede bønder og husmænd en del frugt, æbler, pærer og blommer i det milde, skærmede klima. Frugten blev enten tørret eller solgt videre. Den blev sejlet med små skuder fra sydsjælland op langs kysten til bl.a. Køge og København. I folkemunde blev disse små fartøjer kaldt "pæreskuder". I husets køkken ser man bakker til at tørre frugt på. Æblerne blev skåret
Belle de Boskoop Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Et stort madæble. Farven er gråliggrøn til guldgul med rustbelægning, skrællen er tyk og sej. Smagen er syrlig-sød med en god aroma og svag duft. Plukkes i sidste halvdel af oktober og kan gemmes til langt hen på foråret. Historie. Belle de Boskoop stammer oprindeligt fra Boskoop i Holland. Det er en mutation af Reinette de Montfort, dannet omkring 1860. Derfor hører Belle De Boskoop til gruppen af æbler, der kaldes reinetter *. I 1875 fandt sorten vej til Danmark, hvor det siden både har været anbefalet til dyrkning kommercielt
Foto: Tina Bach Nygaard Antonovka Æblet. Madæble. Farven er gulgrøn til gullig ved fuld modenhed. Kødet er hvidt og fast med syrlighed og krydret smag. Syrligheden bliver mindre udpræget ved modenhed. Plukkes i oktober-november. God til saft, marmelade og mos. Historie. Oprindeligt fra Ukraine, populær sort der findes over det meste af den nordlige halvkugle. I Finland har sorten været dyrket siden 1800-tallet. Vækstform . Langtsomt voksende sort med kraftige grene. Meget sund og hårdfør og resistent overfor skurv. Bærer villigt store mængder frugt og stiller ikke noget særlig krav