Foto: Pometet, Københavns Universitet Borgherre Æblet. Madæble men kan også bruges som spiseæble. Kødet er skørt og saftigt med en sødlig smag og kraftig aroma. Æblet kan have mange faconer, kantet, valseformet eller uregelmæssigt. Farven er guldguld men der kan forkommer rosenrøde prikker, striber eller stænk. Plukkes først i oktober og bruges frem til jul. Historie. Borgherre stammer oprindeligt [...] Flammet hvid Cardinal, Comptoir æble, Kantæble, Falsk Gråsten, uægte Gråsten, Generalæble Fåremule, Borgæble. Horsepande (på Bornholm kaldes det væddertryne.) Borgherre kan ses i haven ved gården fra
Dr. Seelings Gold Orange Foto: Tina Nygaard Bach Foto: Tina Nygaard Bach Æblet. Et godt spiseæble, gulgrønt, saftigt og med en behagelig sødme og aromatisk smag og duft. Skrællen er lidt sej. Æblet kan plukkes fra september /oktober og anvendes fra november til februar. Historie. Æblets stammer fra Tyskland og er navngivet efter en Dr. Seeling, der var pomolog i Kiel i starten af 1900-tallet. Vækstformen. Træet har en middelstærk vækst og bliver et middelstort træ. Det har stærk vekselbæring, hvilket vil sige, at det giver store mængder frugt det ene år for næsten ikke at have nogen frugt året efter.
Katrineæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Spiseæble. Et middelstort æble, hvidgult med røde stænk og striber. Kraftig og god duft. Kødet er saftigt og marvet, sød smag og god aroma. Farver hurtigt brunt efter overskæring. Modent sidst i august og først i september, bliver hurtigt melet. Historie. Stammer fra Herregården Moesgård syd for Århus. En gartner såede kernen og opkaldte æblet efter sin Kone Katrine. Deraf navnet Katrineæble. Sorten er kendt i Danmarks siden 1850. Vækstformen. Kommer hurtigt i bæring men har stærk tendens til kun at bære hvert andet år. Sundt og modstandskraftigt
Harberts Reinet Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Spise og madæble. Et ret stort og kønt æble. Farven er gulgrøn til guldgul ved modenhed og solsiden er dækket af mat brunrøde striber. Kødet er groft, uden meget saft men med en behagelig syrligsød smag og svag aroma. Svagt duftende. Plukkes i starten af oktober og bruges november - december men kan gemmes til langt hen på foråret. Æblet er fortrinligt til stegning. Historie. Stammer sandsynligvis fra et kloster i Westphal i Tyskland. Det er beskrevet første gang i 1828 og kendt i Danmark siden 1870. Vækstformen. Træet er let at dyrke,
Bøghs Citronæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Et godt lille Spiseæble. Gulgrønt, saftigt og med en behagelig sødme og aromatisk smag. Dufter behageligt af citron. Æblet kan plukkes fra august og gennem september og har kort holdbarhed. Historie. Æblet er af dansk oprindelse og kendt siden 1863. Det stammer fra Stensballegård ved Horsens, hvor det er sået som frø. Det er godt til marmelade, most og æblemos men ikke særlig anvendt i køkkenet på grund af sin lille størrelse. Det har aldrig været særlig udbredt, selvom det er velegnet til plantning i haver. Vækstformen. Træet vokser langsomt men opnår
Maren Nis Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Et godt spiseæble af middel størrelse, gulgrønt med rød dækfarve på solsiden. Saftigt æble med en mild, vinagtig krydret smag. Kraftigt duftende og skrællen er vokset. Plukkes og spises i september – oktober, kan lagres i længere tid men taber friskhed og kvalitet. Historie. Frøplante der formegentligt stammer fra Sønderjylland omkring år [...] og anbefales til økologisk dyrkning. Synonymer. Maren Nisses Æble Maren Nis kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) og ved huset fra Dyndved (nr. 44).
Gråsten Gul Æblet. Et udsøgt spiseæble og fortrinligt til most. Æblet er kantet og gult med flammende røde striber på solsiden. Saftigt og syrligt sødt med en fin krydret smag. Smagen variere meget efter plukketid, voksested og opbevaring. Plukkes i september og bruges i oktober til november. Historie. Gul Gråsten er Danmarks nationalæble. Dets historie har været genstand for megen diskussion blandt pomologer op gennem tiden. Men ét er sikkert i Danmark er det kendt fra Gråsten slot, herfra er sorten beskrevet og videreført ud i verden som et dansk æble. Der findes flere varianter af Gråsten som er danske.
Foto: Signe Dinsen Himmestrup Æblet. Et dejligt spise- og madæble. Farven er først grønt senere gulgrønt og til sidst gult. Kødet er gult, saftigt og sødt, smager fortrinligt. Æblernes størrelse og facon er meget ens. Æblet får stort set ingen trykskader. Kan plukkes af flere omgange fra september til slut oktober, da de sidste æbler sidder meget længe på træet helt til den første frost kommer. Historie. Frilandsmuseets træ af denne sort er muligvis et af de ældste og største i Danmark. Der findes kun ganske få andre træer af sorten i DK. Enkelte vokser ved oprindelsesstedet ved gården Himmestrup
Rød Kortstilk Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Spiseæble. Skrællen er græsgrøn med en rødbrun til rødorange dækfarve, og frugtkødet er grønligt. Kort og kraftig stilk, der gør, at æblet sidder meget tæt til træet. Æblet er saftigt, stærkt duftende og med en sødlig, aromatisk og fyldig smag. Et lidt hårdt spiseæble. Kan plukkes fra sidst i oktober og bruges fra januar til juni. Tåler [...] men har været anbefalet til plantning i frugthaver. Æblet får ikke skurv og kan dyrkes økologisk. Synonymer. ’Kongelig Kortstilk’,’ Königlicher Kurztiel’, ’Court-pendu rouge’,’ Court-pendu plat’. Rød Kortstilk kan ses
Cox's Orange Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Et dejligt spiseæble og madæble, farven er gulgrøn og med en varm orangerød kind. Huden er ru med ”skrub”. Æblet er dejligt saftigt, sødligt og parfumeret aromatisk ved velmodne æbler. Æblet kan plukkes fra oktober og det kan bruges frem til april. Har en bred anvendelse i køkkenet til most, grød, kompot, bagværk og desserter. Historie. En søstersort til Cox Pomona, fremkommet i 1825 hos Cox i Colnbrook Lawn i England. Er kendt i Danmark siden 1850. Det har været en meget populær sort og udgjorde i 1940 22,4 % af alle frugttræer i Danske frugtplantager.