Retter og krydderi Der er stor forskel på de retter, vi kender i dag, og på datidens romerske retter. Nogle var meget enkle og bestod bare af frugter som æbler, figner eller oliven. Andre var mere
kartoffelmarcipan og havregrynskonfekt af gryn, sukker, kakaoerstatning og lidt fløde. Vi havde også tørrede pærer og æbler, som mindede lidt om figner, i hvert fald smagte de lige så godt". Hjemmelavede gaver,
der kan give indblik i æblets lange og spændende forædlingshistorie – fra kloster- og slotshaver over præster og læreres udbredelse af sorter til moderne forædling. Vejen går i høj grad via
at det kunne afhjælpe alt fra hovedpine til bylder og hoste. Vilde æbler, blommer og kirsebær har været kendt i Danmark siden oldtiden. I middelalderen blev disse arter forædlet og udbredt gennem klostrenes haver. Æblet
løg og skær dem i kvarte. Skær ca. 400 g saltet, røget flæsk i mindre stykker, og rist dem på panden sammen med løgene. Skær 6 æbler i mindre stykker, og lad dem simre under låg sammen med flæsk og løg,
En mand klædt som julebuk er braset ind i en julestue, hvor han skræmmer børnene og kræver godter: flæsk, kager eller æbler. Maleri, o. 1825. Fest og højtid på landet Årets fester På landet blev et arbejdes afslutning næsten altid fejret med et gilde, hvortil hørte god mad og drikke i rigelige mængder. Ved gilderne blev der spillet musik, leget og danset. Præsterne anså almuens festskikke for særdeles upassende. Bondestanden burde i stedet vise mådehold: enkel mad, færre gæster og kortere fester. Sådan forholdt det sig dog ikke. I juledagene blev der fx holdt julestuer. Man drak jul og legede jul i en grad,
at karrene har været fyldt med rituel mad og drikkevarer til livet efter døden. I etruskiske grave er der fundet rester af dyreknogler, fisk, figner, æbler, druer, nødder, æg, honning, vin og meget andet.
og søskende må meget gerne være med. Hør historien om Lokes uvorne børn og hvordan Guderne fangede Fenrisulven. Mød Midgårdsormen og smag på et af Iduns æbler, der sikrer dig evig ungdom. Fortælleteatret