Æbler I Danmark har man samlet vilde æbler siden stenalderen (3000 f.kr.). Men stamformerne til de æbler, vi dyrker i dag, kommer fra Kasakhstan. I området ved det Kaspiske Hav findes store æbleskove (Malus Sieversii), og herfra er frugten spredt og alverdens dyrkede sorter dannet. Bag en æblekage efter en opskrift fra 1759 Foto: Pometet, Københavns Universitet
Foto: Pometet, Københavns Universitet Ulderup Æble Æblet. Spiseæble. Grundfarven er grønlig gul, senere varm gul. Solsiden med stænk og brede striber af rød. Skrællen er stærkt fedtet og dufter kraftigt. Kødet er hvidt og meget saftigt løst og med en sød krydret vinsyresmag. Høstes sidste halvdel af september og kan spises september – oktober. Æblet har en god holdbarhed. Historie. Sorten er fundet i Ulderup Præstegårdshave i Sundeved i 1890. Vækstform. Træet er sundt og kan blive meget gammelt. Ulderupæbletræet ved Ostenfeldt er anslået til at være fra omkring 1910. Ulderup æble kan ses i skel ved
Frugt og æbler Frilandsmuseet råder over en skat af gamle frugttræer, bærbuske og jordbær, som vi i disse år arbejder på at registrere og sætte navne på. Vi håber, at vores besøgende [...] vil fortælle om deres nytteværdi i det danske bondesamfund. Frugttræer Frilandsmuseets over 200 frugttræer repræsenterer 150 forskellige sorter af æble-, pære- og blommetræer. Mange af disse er sjældne, [...] Frilandsmuseet bestemt og registreret sine gamle frugttræer, og nu har vi udvidet bestanden med en samling af 84 gamle danske æbletræer fra Veilstrups Æblehave. Læs mere om æbler Læs mere om pærer Ribsbusk
Ingers æble Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Et godt lille spiseæble, karmoisinrødt med striber og marmoreringer. Kødet er saftigt og sødt med en vin- jordbæragtig aroma, svagt fedtet overflade og god duft. Æblet kan plukkes fra oktober til november. Historie. Æblet er af dansk oprindelse og kendt siden 1870. Det stammer fra landsbyen Taagerup nord for Roskilde, hvor det er fundet [...] der tidligt begynder at bære frugt og giver et godt udbytte. Æblerne får ikke skurv. Ingers æble kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Husmoder Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spise- og madæble. Et meget stort fladrundt og kantet æble. Grundfarven er gulgrøn med brunlig solside og senere teglrød med striber. Kødet er hvidt eller grønlighvidt, let skørt og med svag aroma og vinsyresmag. Huden er tyk og fedtet, æblet har Kraftigt duft. Æblet kan plukkes fra begyndelsen af oktober og bruges fra november til marts. Det er et godt madæble, nemt at håndtere i køkkenet pga. den anselige størrelse. Kan i madlavningen blandes med æbler med kraftigere smag. Historie. Æblet er af Tysk oprindelse kendt siden 1800. Opformeret
Rekruttering har altid været stridens æble Måden, hvorpå man skal skaffe soldater, har til alle tider været et stridens æble, og vor tid er ingen undtagelse. I dag diskuteres det om værnepligten helt
som de laves! Æble-roquefortsandwiches 100 g smør røres blødt med så meget roquefortost, som det kan optage. I blandingen røres frugtkødet fra et revet æble. Blandingen lægges mellem trekantede skiver afskorpet