Æbler I Danmark har man samlet vilde æbler siden stenalderen (3000 f.kr.). Men stamformerne til de æbler, vi dyrker i dag, kommer fra Kasakhstan. I området ved det Kaspiske Hav findes store æbleskove (Malus Sieversii), og herfra er frugten spredt og alverdens dyrkede sorter dannet. Bag en æblekage efter en opskrift fra 1759 Foto: Pometet, Københavns Universitet
Foto: Pometet, Københavns Universitet Ulderup Æble Æblet. Spiseæble. Grundfarven er grønlig gul, senere varm gul. Solsiden med stænk og brede striber af rød. Skrællen er stærkt fedtet og dufter kraftigt. Kødet er hvidt og meget saftigt løst og med en sød krydret vinsyresmag. Høstes sidste halvdel af september og kan spises september – oktober. Æblet har en god holdbarhed. Historie. Sorten er fundet i Ulderup Præstegårdshave i Sundeved i 1890. Vækstform. Træet er sundt og kan blive meget gammelt. Ulderupæbletræet ved Ostenfeldt er anslået til at være fra omkring 1910. Ulderup æble kan ses i skel ved
Frugt og æbler Frilandsmuseet råder over en skat af gamle frugttræer, bærbuske og jordbær, som vi i disse år arbejder på at registrere og sætte navne på. Vi håber, at vores besøgende [...] vil fortælle om deres nytteværdi i det danske bondesamfund. Frugttræer Frilandsmuseets over 200 frugttræer repræsenterer 150 forskellige sorter af æble-, pære- og blommetræer. Mange af disse er sjældne, [...] Frilandsmuseet bestemt og registreret sine gamle frugttræer, og nu har vi udvidet bestanden med en samling af 84 gamle danske æbletræer fra Veilstrups Æblehave. Læs mere om æbler Læs mere om pærer Ribsbusk
Åbyæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Spise og madæble. Farven er hvidgul med rosenrøde stænk. Huden er fedtet, frugtkødet er marvet og saftigt med en god smag. Nogle mener at æblet smager svagt af passionsfrugt. Æblet kan plukkes fra midt september til oktober og har kort holdbarhed. Historie. Æblet er af dansk oprindelser og stammer fra Aaby ved Århus. Det er dannet før 1913. Vækstformen. Træet kan blive ret stort og kommer tidligt i bæring. Det er en sund sort. Synonymer. Aabyæble. Åbyæble kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25).
Ringkloster Kammerjunker Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Spiseæble. Farven er grønlig til lysegul med karminrøde striber og stænk. Huden er glat og glinsende. Æblet er saftigt, vinagtigt med let sødlig smag. Behagelig duft. Æblet kan plukkes fra midt september og bruges fra oktober til slut november. Et godt spiseæble der også kan anvendes i køkkenet. Historie. Stammer fra Herregården Ringkloster ved Skanderborg Sø. Menes måske at være indført af munkene omkring 1800. En tidligere ejer af herregården, Kammerjunker Arensdorf havde dette æble som favorit. Hans folk måtte derfor spise
Pederstrup Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Primært et madæble. Æblet bliver ret stort, rundt og lidt skævt. Farven er gullig til gul og dækfarven bliver grårød, der til sidst kan gå helt over i karminrød i uregelmæssige striber. Frugtkødet er hvidt med grønne tegninger, noget tørt og med ringe aroma og behagelig duft. Plukkes først i oktober og bruges fra november til februar. Historie. Æblet er fra omkring 1858 og navngivet efter byen Pederstrup på Fyn, hvor en gårdmand viste æblet til en handelsgartner, der opformerede det. Sorten menes at være af dansk oprindelse. Vækstformen. Træet er sundt
Foto: Tina Bach Nygaard Sortegaardsæblet Æblet. Spiseæble. Et mellemstort smukt æble. Grundfarven er lysegul, solsiden med purpurrød i striber og stænk. Kødet er hvidt og saftig med en god krydret, sød og bæragtig vinsmag. Æblet er svagt duftende og svagt fedtet. Plukkes og bruges fra oktober til november. Historie. Modertæet stod på et gærde ved Sortegaarden i Ibsker sogn på Bornholm, hos gårdejer Jakobsen. Sortegaardsæblet kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr.3).