Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fynsk æblekage

Fynsk æblekage
Æbler fra Frilandsmuseet.

Æblet er en af de grundlæggende frugter i det danske bondekøkken. Sammen med råvarer fra det store udland, kan æblerne blive til en dejlig kage.

I september og oktober begynder æblerne at modnes. Æblet er en af de mest grundlæggende frugter i det danske bondekøkken. Før sukker og andre sødemidler blev almindeligt brugte, var tørrede æbler, pærer og blommer sammen med honningen bøndernes søde indslag i maden gennem en lang, kold vinter. I vore dage spiser vi mest æblerne friske – eller laver kage af dem.

Vi giver her en ældre opskrift på æblekage. Opskriften stammer fra Fyn, og kan betragtes som en god, gammeldags dansk egnsret. Men kagen rummer masser af ingredienser fra det store udland – sukker, mandler og vanille. Ingredienser, der først for cirka 150 år siden blev så billige i handlen, at de for alvor kom i brug hos helt almindelige mennesker. Før den tid blev de hentet i de oversøiske kolonier og handlet på tværs af Europa, Asien og Amerika.

Opskrift på fynsk æblekage

1 kg æbler
125 g smør
125 g sukker
125 g revet franskbrød
6 æg
1 stang vanille
2½ dl piskefløde
50 g hakkede mandler

Æblerne skrælles, befris for kernehus og skæres i stykker, som sammen med en smule vand og den flækkede vanillestang koges til en klumpet kompot. Hæld massen i et ovnfast fad. Rør smør og sukker godt sammen i en skål, og rør æggeblommer og revet franskbrød i. Vend til sidst forsigtigt de piskede æggehvider i smørmassen, og læg den over æblerne i det ovnfaste fad. Hæld piskefløden over, og drys til sidst med hakkede mandler. Bag ved 180 grader i ca. 1 time.


Se mere om de gamle danske æblesorter.

Mere mad på "Kokkepigens blog"

Mere mad på "Kokkepigens blog"
Bloggen skrives af Inge-Mette Petersen og Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet.

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.