Udfører en søgningSøg

Fødevareministeren plantede æbletræer på Frilandsmuseet

15. marts 2012

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kiggede forbi Frilandsmuseet i Lyngby for at plante et af de 83 æbletræer, der i disse dage flyttes fra ” Veilstrups have” til Frilandsmuseet, der skal stå for at bevare de værdifulde træer.

Fødevareminister Mette Gjerskov.
Fødevareminister Mette Gjerskov.

Det startede som en trist historie om et opsagt lejemål og 83 hjemløse æbletræer af stor historisk og genetisk værdi, men endte som en solstrålehistorie, da Frilandsmuseet fik mulighed for at give træerne et nyt hjem i de historiske omgivelser. 

Solen skinnede da også, da Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kiggede forbi Frilandsmuseet for at plante et af de 83 æbletræer. 

Ministeren benyttede lejligheden til at takke Frilandsmuseet for at give træerne et nyt hjem, for hun mener, at Frilandsmuseet er det helt rigtige sted at placere dem, for her kan de historiske træer opleves sammen med den landbrugskultur, som de er en del af. 

” Det er jo her, de hører hjemme. Æbletræerne skal ikke opbevares i et laboratorium, men ud hvor folk i forvejen kommer. Så mange som muligt skal have mulighed for at se de gamle træer og smage æblerne. Måske får flere selv lyst til at prøve at dyrke de gamle sorter i deres egen have."

Træet, som fødevareminister Mette Gjerskov plantede, var af sorten Gråsten, og det blev placeret ved siden af Hans Petersens bondegård, der er bragt til museet fra Ostenfeld Sønderjylland i 1864.

Historiske sorter vigtige for fremtidens fødevarer

Ministeren påpegede vigtigheden af, at de gamle sorter bevares, så de kan danne udgangspunkt for udviklingen af nye æblesorter til produktion samt spille en vigtig rolle i det nye nordiske køkken. 

”Fortidens fødevarer kan blive til fremtidens sorter, og sorterne kan blive en vigtig brik, hvis kokke f.eks. vil genskabe og nyfortolke gamle egnsretter,” vurderer ministeren.

Mette Gjerskov er selv uddannet Hortonom, og hun følte sig tydeligvishjemmebane, når det kom til at plante træer. Hun tog ivrigt fat på skovlearbejdet kun afbrudt af pauser til ære for de fremmødte fotografer. Ministeren var da også begejstret for at få lov at plante sit eget træ, og fik et kort med, så hun kunne finde det igen. 

”Det skal vises frem for familien næste gang, vi er på Frilandsmuseet,” fortæller hun.

Æbletræerne på tv

Både Tv-avisen og Tv2-Lorry lagde vejen forbi, for at blive klogere på historien om æblerne. Se deres indslag 

Tv2-Lorry's indslag om æbletræerne

TV-avisens indslag om æbletræerne 

Læs mere om æbletræerne