Besøg af tidligere fange i Frøslevlejren
9. juli 2010
Hele juli måned kan man møde en tidligere fange i Frøslevlejrens Museum. Den 86-årige Einar Brøgger er den sidste danske overlevende kz-fange fra udelejren Husum/Schwesing under kz Neuengamme og sad fanget i Frøslevlejren fra 1944.
Hver mandag og torsdag kan besøgende i Frøslevlejren møde Einar Brøgger i den tidligere fangebarak H4, hvor han fortæller den barske historie om sine ophold i kz-lejrene, og om hvordan han overlevede i sidste ende. ”Uvisheden om hvad der skulle ske, var det værste. Jeg tror jeg overlevede på grund af held og mit lyse sind”, fortæller Einar Brøgger.
Taget til fange i 1944
Ejnar var under den tyske besættelse af Danmark kommet med i en modstandsgruppe og udførte som modstandsmand sabotage mod tyskerne. I 1944 blev hans gruppe afsløret af tyskerne og den 6. juni 1944 blev Ejnar Brøgger afhentet af det tyske politi på sin arbejdsplads, hvorefter han sammen med andre blev ført til Haderslev kaserne. Flere af dem blev efterfølgende ført til Gestapos hovedkvarter i Kolding. Einar Brøgger sad arresteret i Kolding i ca. 5 uger, og blev herefter ført til Horserødlejren ved Helsingør.
Ejnar blev den 20. april 1945 reddet fra de tyske kz-lejres helvede ved en storstilet dansk/svensk redningsaktion af norske og danske kz-fanger. Flere end 4 000 norske og danske kz-fanger blev i dagene fra den 20.-21. april 1945 reddet ud af de tyske kz-lejre. Ejnar blev ført fra kz Neuengamme til Krusaa/Horsens i Danmark og videre til Baastad i Sverige, hvor han afventede verdenskrigens afslutning.
Fange nummer 50 397
Den 12-13. august 1944 blev Ejnar ført til Frøslevlejren ved den dansk/tyske grænse sammen med 749 andre fanger. Ejnar opholdt sig indtil den 15. september 1944 i Frøslevlejren, men blev herefter ført til den tyske kz-lejr Neuengamme ved Hamborg, hvor han fik fangenummer 50 397. Efter et kort ophold i kz Neuengamme gik turen videre til udelejrene Husum/Schwesing og Meppen/Dalum, hvor fangerne blev sat til at udføre skansearbejde for tyskerne. Især lejren i Husum var præget af ekstremt elendige forhold for kz-fangerne, og sult, kulde og daglig terror betød, at mange af kz-fangerne døde under arbejdet.
Mød Einar
Man kan møde Ejnar Brøgger i den tidligere fangebarak H4 (nu museumsbygning) på Frøslevlejrens museum hver mandag og torsdag i juli måned. Han fortæller på disse dage interesserede tilhørere om sine oplevelser i Frøslevlejren og de tyske kz-lejre.
Yderligere oplysninger:
Frøslevlejrens Museum
Lejrvej 83
6330 Padborg
Tlf +45 7467 6557