Udfører en søgningSøg

En slagtet hest og 11 gobeliner

19. November 2007

Mød billedhugger og samfundsdebattør Bjørn Nørgaard på Nationalmuseet, når han gennem udvalgte billeder fortæller om, hvordan historien er en uafviselig kilde til forståelse af verden og det samfund vi lever i og en nødvendig inspiration for ham som kunstner. Lørdag den 24. november kl. 13 kan du høre det sidste kendisforedrag ud af en lang række på Nationalmuseet

”Jeg vil fortælle om, hvordan historien i encyklopædisk forstand, fra jeg kan huske tilbage til nu, har været og er en uadskillelig måde, hvorpå jeg opfatter både mig selv som individ og verden omkring mig”, forklarer Bjørn Nørgaard om sit oplæg på Nationalmuseet.

Mød manden, der altid har ladet figurer, farver og rum eksplodere i myriader af fortællinger til tider så provokerende, at han har vakt stor debat i medierne og i offentligheden. Bjørn Nørgaard fik sit gennembrud som provokatør og kunstner, da han slagtede hesten “Røde Fane” på en åben mark ved Kirke Hyllinge i 1970 og som aktionskunstner eksperimenterede han da også med alt hvad han kunne få fat i.

Hans fornemmeste og mest populære værk går dog i en helt anden retning og er utvivlsomt de 11 gobeliner som Dronning Margrethe II fik foræret ved hendes 50-års fødselsdag i 1990 og som siden er blevet hængt op i Riddersalen på Christiansborg Slot. Her er historien centrum fra vikingetiden til nutiden, hvilket understreger Bjørn Nørgaards store interesse for at skabe fortællinger og bruge historien som inspirationskilde. 

Læs mere på www.bjoernnoergaard.dk