Zombierne kommer
BEMÆRK: Zombieapokalypsen er kun for voksne og børn over 13 år!
Året er 2050. Verden er stort set bukket under for global opvarmning, forurening og en dødelig virus. Døden har overtaget verden, og zombierne rejser sig. Ligesom monstrene har gjort igennem historien, når katastrofen melder sig.
Verdens undergang er nær. Gurglende og opløste zombier er trængt ind på Nationalmuseet. De har overtaget hele museet i efterårsferien sammen med døde forfædre og andre væsener fra mørket.
Omskriv en klam historie og red menneskeheden
Nationalmuseets to overlevende naturvidenskabelige forskere har fremstillet en vaccine mod zombievirussen. Vores eneste middel til at bekæmpe de levende døde. Museet har også oprettet en nødlejr, hvor de sidste mennesker forsøger at holde stand mod zombierne. De mennesker har brug for levende, der kan kæmpe sig igennem vores gange og nå frem med vaccinen.
Men det er farefuldt og kræver mod af en anden verden. Museets gange snor sig labyrintisk, og zombierne har gemt sig i krogene. Gangene er fugtige af oversvømmelse og forurenet kloakvand. Der er mørkt, og du kan høre zombiernes gutturale og raspende lyde. Du vil høre fjerne fortvivlede skrig fra de, som kom i zombiernes opløste hænder. Hører du en dunkende lyd, er det blot dit eget hjerte, for zombierne jager lydløst. Vær klar til at løbe. De er sultne, og sætter de tænderne i dig, er du selv levende død.
Hvad laver zombier på Nationalmuseet?
Zombieskikkelser og monstre har hærget i kulturhistorien i århundreder. Ordet har rødder i Haiti og Afrika, hvor en zombie er en afdød, der vækkes til live af en troldmand og benyttes til mørke ugerninger. I Europa har vi også haft levende døde, som optræder i skikkelse af vampyrer.
Selv om zombier er grufulde skabninger, er de værdifulde samfundskritikere. De dukkede eksempelvis op under Den Kolde Krig, da videnskaben havde fremstillet et masseødelæggelsesvåben, der kunne udradere menneskeheden.
”I nyere tid har zombierne været et opråb fra dybet, når katastroferne meldte sig. Under den ti år lange kolde krig fra 1950-1960 frygtede de fleste atomkrigens rædsler. Den var aldeles nærværende på grund af Cubakrisen og stormagternes konfrontation og oprustning til den totale ødelæggelse. De civile på hver sin side af jerntæppet projekterede frygten for dommedag over på fiktive monstre og fik udløsning for frygten i filmens verden. Nutidens zombier er ikke kun underholdning, de er også en mental sikkerhedsventil. I flere tilfælde varsler de massernes oprør mod en ødelæggende verdensorden,” siger museumsinspektør på Nationalmuseet Jesper Kurt-Nielsen og fortsætter:
”I dag hvor dommedag fremskyndes af klimakrise, udryddelse af dyrearter, brændende regnskove og et verdenshav, der er ved at drukne i plastic, har vi brug for et monster, der er sindbilledet på utæmmet videnskab og teknologi - en zombie kort sagt. Zombierne er populære igen og optræder i serier som The Walking Dead og filmen World War Z,” fortæller Jesper Kurt-Nielsen.
Horrorforsker: ”Zombier forbereder os på overlevelse”.
Zombierne kan måske ligefrem redde vores liv, når det virkelig gælder.
”Vi drages af zombier, monstre og alle mulige rædselsuniverser, som gør os ilde til mode og giver os koldsved, fordi det reaktiverer vores frygtsystem. Et urinstinkt som har sikret vores arts overlevelse i årtusinder, når et rovdyr satte efter os. Når vi opsøger gyseruniverser, får vores overlevelsesinstinkter et eftersyn. Så når det virkelig gælder, så mestrer vi overlevelse,” siger zombieforsker Mathias Clasen, der er horrorforsker på Aarhus Universitet.
Tid og sted: Nationalmuseet 12. til 19. oktober. Alle dage kl. 12.00-16.00.
Pris: 130 kr. Du får adgang til zombieapokalypsen, zombieforedrag og fri adgang til museet.
Bemærk: Kun for voksne og børn fra 13 år!
Pris: Pris for gæster over 18 år 130 kr.
Pris for unge under 18 år (aldersgrænse 13 år): 75 kr.
Køb billetter online eller på museet.
Varighed for zombieapokalypse: Ca. 20 min.
MoveUs har leveret zombier til zombieapokalypsen.
Gysende børneunivers tager kampen op mod angsten for mørket
I efterårsferien er der også uhygge for de lidt mindre børn. I universet ”Sov Sødt - håber du overlever natten” kan børn bekæmpe deres frygt for mørket. De skal ud i den mørkeste skov, hvor vinden suser, og hvor mørkets væsener smyger sig bag træerne.
Tid og sted: Alle dage fra 10-17.
Anbefalet alder: 6-11 år.
Læs mere om sov sødt – håber du overlever natten på natmus.dk
Børnerundvisning: Fortællinger fra graven
Der er også fortællinger om mumier og moselig på programmet i efterårsferien. På rundvisningen møder børnene fire skæbner fra vores fjerne fortid. En af dem er Bjørn fra stenalderen, som oplever et skæbnesvangert angreb på sin boplads. En anden er Solveig fra bronzealderen, der glæder sig til at danse for solen til årets fest.
Tid og sted: Alle dage 10.30 og 12.00. Varighed 1 time.
Anbefalet alder: 6-11 år.
Læs mere om Fortællinger fra graven på natmus.dk