Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sov sødt - håber du overlever natten!

Nyt gysende børneunivers tager kampen op mod angsten for mørket

Når mørket faldt på, krøb man sammen i alkoverne i 1800-tallet, for når lyset blev pustet ud kom nattens væsener frem. Maren, helhesten, lygtemænd, genfærd og mange andre gysende skabninger. Natten var farlig. Man vogtede sig for den, og det gør man stadig. Et mørkt soveværelse kan stadig skræmme børn. Men nu får de et univers, hvor de kan bekæmpe deres frygt.

Send børnene ud i en mørk skov
I Nationalmuseets nye sanselige børneunivers ”Sov sødt - håber du overlever natten!” træder børnene ind i bondestuen fra 1800-tallet. Lyset slukkes og børnene må kravle ud af alkoverne og vandre ud i den mørke skov. Uglen tuder, vinden suser og mørkets væsener smyger sig bag træerne. Måske ser de en lygtemand, der vil lokke dem på afveje eller en helhest, som de må gemme sig for. Når børnene til byporten, venter der dem flere prøvelser. For både tyveknægte, bidske hunde og Fanden selv har frit spil i den sovende by. De børn, som når igennem natten, ser dagen gry med fornyet mod.

Gå baglæns i seng og sov trygt
Igennem menneskets historie har vi krøbet sammen i ly for natten i en hule og senere i et hus. For vi er mere udsatte over for vilde dyr, ånder eller mennesker med onde hensigter, når mørket bryder frem. Natten er blevet kontrasten til alt det gode og et rum for magisk aktivitet

For bondemanden i 1800-tallet var der en frygtelig aktivitet om natten. Historier om genfærd, marer og natvæsner føg over langbordene. Heldigvis havde vores forfædre mange fiffige løsninger på at bekæmpe nattens væsener. Man kunne holde nattens væsner i skak med brug af eksempelvis marekors, hørfrø og snedige tricks. Man kunne gå baglæns i seng eller hænge en stålkniv over døren.

Kort om ”Sov sødt - håber du overlever natten!”

Et nyt sanseligt univers for børn på Nationalmuseet, som man kan prøve i museets åbningstid. De besøgende kommer ind i hold og bliver sendt ud i natten. Nattevandringen tager ca. 20 minutter, og børn skal ledsages af en voksen. I det nye univers kan børn arbejde konstruktivt med deres frygt og lære af vores forfædre, som har mange løsninger på, hvordan man overvinder nattens rædsler. Anbefalet alder: 7-11 år.

Nordea-fonden har støttet ”Sov sødt - håber du overlever natten!”

Gode råd fra Børns Vilkår

Bange for mørket?
Sådan hjælper du dit barn til at overvinde sin frygt.

Her er børnefaglig konsulent Bente Boserup bedste råd:

1. Gå ned i tempo før sengetid, så barnet føler sig tryg og rolig.
Gentag de samme ritualer hver aften. Læs fx godnathistorie, syng eller tag en rolig snak om dagens begivenheder (vær dog bevidst om, at svære ting ikke klares på sengekanten).

2. Hvis barnet er mørkeræd, tal da med barnet om, hvad han eller hun er bange for.
Undgå sætninger som: ”Der er ikke noget at være bange for.” Anerkend i stedet barnets følelser ved sætninger som: ”Det kan jeg godt forstå. Der er mange børn, der kan have det sådan – sådan har jeg også selv haft det.”

3. Hvis det er nødvendigt, så undersøg sammen barnet, om der gemmer sig monstre under sengen eller slanger i gardinerne.

4. Væn barnet til, at når man skal sove, bliver lyset slukket. Men hvis det er svært med mørket, kan lyset være tændt i gangen med døren på klem – eller man kan tænde en lille glødelampe på værelset.

5. Et barn kan falde i søvn alene, og det er nemmere, hvis I har haft en god og tryg stund i forbindelse med putningen. Vis tillid til, at det kan han eller hun sagtens klare, og at du selvfølgelig kommer og kigger med jævne mellemrum.

Læs mere om Børns Vilkår

boerns vilkaar