Klimaforandringer truer grønlandsk kulturarv
Omkring år 1000 bosatte vikinger sig på Grønland, hvor de levede et par århundreder. Disse mennesker kaldes nordboere, men arkæologiske levn efter deres og andre menneskers liv på Grønland er i fare for at forsvinde på grund af klimaforandringer.
Arkæologiske efterladenskaber af organisk materiale, såsom træ og knogler, er særligt følsomme over for nedbrydning, og de er særligt udsatte, når der sker forandringer i klimaet. Det fremgår af et studie offentliggjort i Nature Scientific Reports, som forskere fra Nationalmuseet står bag.
Seniorforsker Jørgen Hollesen har sammen med kolleger indsamlet 22 prøver fra syv arkæologiske udgravninger. Prøverne indeholdt efterladenskaber fra de grønlandske kulturer Saqqaq (2500–800 f.kr.), Dorset (300 f.kr.– år 600) og Thule (1300 frem til i dag) og fra nordboerne, som slog sig ned i Grønland under vikingetiden (980-1400-tallet).
Historien smuldrer bort
Bevaringsforholdene er allerede truet tæt ved den grønlandske hovedstad, Nuuk, fortæller Jørgen Hollesen:
”Her findes nogle af de områder, hvor, vi ved, at man fandt en masse artefakter og en masse knogler for 40 år siden, men i dag kan vi se, at der ikke er meget af det tilbage. Der var knogler engang, men nu er det bare finkornet grød.”
De arkæologiske levn holder sig bedst i kolde, fugtige og ildfattige miljøer, men i takt med temperaturstigninger forsvinder de gode bevaringsforhold. Organisk materiale som fx træ, DNA og knogler er særligt følsomt over for nedbrydning især på grund af mikroorganismer, og nedbrydningens hastighede afhænger af jordens temperatur og fugtighed.
Simulering af fremtiden
Forskerene har brugt en computermodel til at simulere forskellige klimaforandringsscenarier, og med denne metode har de undersøgt, hvordan forskellige temperaturer og nedbørsmængder såsom regn, sne og slud kan påvirke arkæologien, som ligger i den grønlandske jord.
Resultaterne af deres undersøgelser viser, at 30-70 procent af det arkæologisk organiske materiale kan være nedbrudt i løbet af de næste 80 år. Værst ser det ud for bevaringsforholdene i bunden af de grønlandske fjorde, hvor mange af resterne fra vikingetidens nordboere findes. Her kan mere end 35 procent af det organiske materiale være nedbrudt allerede inden for 30-80 år.
Særligt sårbare områder
Det arktiske område omfatter over 180.000 arkæologisk områder, som kan gøre os klogere på hvordan mennesker har levet. Derfor er der brug for nye metoder til at udpege de mest sårbare områder og vurderer hvordan vi i fremtiden vil bevare denne kulturarv. Forskerne peger på, at denne metode med computersimulering kan hjælpe med at udpege de områder, der er mest sårbare over for klimaforandringer.
Læs mere på forskningsprojektets website: https://www.remains.eu/