Bjarne Grønnow får Kulturministeriets forskningspris
Forskningsprofessor Bjarne Grønnow er blevet tildelt Kulturministeriets forskningspris for sin banebrydende forskning om et af de tidligste grønlandske folk, som forsvandt for mere end 2.900 år siden.
Den 5. december overrakte kulturminister Mette Bock Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, til Bjarne Grønnow, der er forskningsprofessor på Nationalmuseet. Bjarne Grønnow modtog prisen for sin doktordisputs om Saqqaq-kulturen på Grønland.
Saqqaq-kulturen var blandt de tidligste folk, der indvandrede fra Canada til Grønland for omkring 4.500 år siden. De bosatte sig blandt andet omkring Diskobugten og var de første mennesker i Grønland. Udgravninger af to fantastisk velbevarede bopladser ved Diskobugten har vist, at Saqqaq-folkets redskaber var meget avancerede.
”Til jagten på rensdyr og moskusokser brugte de bue og pil, og her har vi fundet de ældste vidnesbyrd om brugen af dette våben på hele det amerikanske kontinent,” fortæller Bjarne Grønnow.
I en pressemeddelelse fra Kulturministreret udtaler kulturminister Mette Bock:
”Det er et imponerede forskningsarbejde, som vinder Julius Bomholt-prisen 2018. Bjarne Grønnow formår med sin doktordisputats om Saqqaq-menneskers livsverden at skabe en enestående levendegørelse af, hvordan de første mennesker indvandrede til Grønland for mere end 4500 år siden og skabte sig et liv i de barske og kolde omgivelser. Vi får viden om, hvordan de verdenshistoriske pionerer var et opfindsomt folk, der blandt andet udviklede specialiserede redskaber til at skabe sig tøj, bolig og fange føde.”
De første kulturer i Arktis
Bjarne Grønnow er uddannet forhistorisk arkæolog ved Københavns Universitet. Allerede som studerende fattede Bjarne Grønnow interesse for den tidligste historie det iskolde Arktis. En interesse, som Bjarne Grønnow, siden har forfulgt gennem en lang videnskabelig karriere.
I 1983 opdagede han bopladsen Qeqertasussuk ved Diskobugten. Her fandt han en køkkenmødding fra Saqqaq-kulturen. Her fandt han en række enestående fund, som var bevaret af permafrosten. Blandt fundene på Qeqertasussuk var en tot menneskehår. Håret viste sig at rumme DNA-spor af de første mennesker i Grønland, hvilket var en nyhed, som gik verden rundt.
Bjarne Grønnow blev forskningsprofessor og centerleder for forskningscenteret SILA i 2009. Centeret beskæftigede sig med Grønlands og Nordatlantens forhistorie og tidlige historie og har siden 2008 været indlejret på Nationalmuseet. Som forskningscenter har SILA haft stor succes og har høstet megen international anerkendelse ikke mindst takket være Bjarne Grønnows gode egenskaber som leder og inspirator.
Om Kulturministeriets forskningspris
- Kulturministeriets Forskningspris, Julius Bomholt Prisen, gives én gang om året for nyskabende forskning af højeste kvalitet, som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats.
- Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt.
- Julius Bomholt-prisen blev første gang uddelt i 2012. Her gik prisen til bogen "Kulturmøder ved Kap Farvel", skrevet af Nanortalik Museums leder Kristine Raahauge sammen med Nationalmuseets forskere, Hans Christian Gulløv og Einar Lund Jensen.
- I 2018 gik prisen til Bjarne Grønnow for doktor-distuptas ”The Frozen Saqqaq Sites of Disko Bay, West Greenland. Qeqertasussuk and Qajaa (2400–900 BC). Studies of Saqqaq Material Culture in an Eastern Arctic Perspective” og hans banebrydende forskning i de tidligste arktiske kulturer.