Møntvæsen fra Frd. 3 til Frd. 10
I Danmark opgører vi vores penge i kroner og øre. Den første danske kronemønt, Corona Danica, blev slået i 1618 i Christians 4.s regeringstid. Mønten blev ikke taget vel i mod da møntens sølvværdi ikke stemte overens med den værdi mønten angav. Du kan læse mere om indføringen af kronemønt i Danmark her. Fra 1500- og 1600-tallet under de voldsomme krige, hvor både fjendtlige og allierede tropper plyndrede og udskrev skatter, blev store og små formuer gemt i jorden. Der vises mønter fra et fund på 3.240 mønter nedlagt i Roskilde i 1583, og udvalgte mønter dels fra et dalerfund fra Brandstrup (Viborg) nedlagt 1632, dels en formue gemt under Børsen i København under svenskernes belejring i 1658-59.
De første pengesedler stammer fra Kina, hvor de blev indført i 1000-tallet. De blev til for at gøre det lettere at foretage transaktioner over store afstande. I Europa blev de første pengesedler udstedt i 1661 af den svenske Riks banken. I Danmark blev de første pengesedler indført i 1713, hvor hensigten var at sedlerne skulle have en tilsvarende værdi til mønterne. De viste sig dog at danskerne ikke havde tillid til de nye penge og som resultat af dette kunne sedlerne ikke fastholde deres værdi og kursen dykkede til langt ud møntværdien. Dette resulterede i at sedlerne blev inddraget i 1728, hvor de først blev genindført i 1736 ved oprettelsen af Danmarks første bank, Kurantbanken, som fik eneret til at udstede sedler i landet.
I løbet af det 19. og 20. århundrede gennemgik vores penge deres hidtil største transformation. I 1890’erne vandt checks frem som et betalingsmiddel og i 1970’erne var checks det mest benyttede betalingsmiddel målt på beløbsstørrelse. Sideløbende med checks vandt frem blev det i 1974 muligt at tilmelde sig betalingsservice, hvilket muliggjorde at kreditorerne kunne trække et tilgodehavende fra en forbrugers konto direkte. Fra 1985 introduceredes dankortet som muliggjorde online betaling i butikkerne via kortterminaler.