Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Gårdmandens have, Bornholm
Haven ligger bag stuehus og vaskehus
Gårdmandens have, Bornholm
På gårdspladsen ligger en lille stakitomkranset have
Gårdmandens have, Bornholm
Nederst i haven står en lille lund af frugttræer

Gårdmandens have, Bornholm

Bigården ligger på gårdspladsen. Her står figen- og morbærtræer op ad den lune, sydvendte mur. Morbær og figen har været dyrket i hundreder af år i det milde bornholmske klima. Morbærsaften blev bl.a. brugt medicinsk mod sygdomme i mund og hals.

I bihaven står isop, gasplanter og silkeplanter, som tiltrækker bier. Honningen var bøndernes vigtigste sødemiddel indtil det billige, hvide roesukker kom på markedet i slutningen af 1800-tallet.

Haven bag huset er i landskabelig, romantisk stil. I græsplænen står en lille lund af frugttræer bag et grønt lindelysthus. En gammel brønd med stensider har fået lov at stå som et romantisk indslag i haven. 

Bedene langs hækkene rummer blomstrende stauder som iris og floks. Nederst i haven ligger et køkkenhaveafsnit med de mest almindelige grønsager og krydderurter til den store bondehusholdning.

Både græsplæner og grusstier var tidskrævende indslag i de landskabelige bondehaver. Derfor finder man ofte den slags haver ved større gårde, hvor man havde billig arbejdskraft ansat, og overskud til at investere tid og møje i sin have.

Havens tidssnit er ca. 1900.

Gård fra Bornholm