Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Hovedgårdpark og -have, Fjellerup
Havens store centralbed med duftroser, stauder og lavendel
Hovedgårdpark og -have, Fjellerup
Gården køkkenhave, inddelt i 4 kvarter. Grove grønsager og eksotiske vækster deles om pladsen
Hovedgårdpark og -have, Fjellerup
Bag gården ligger en stor frugthave
Hovedgårdpark og -have, Fjellerup
Nederst i haven ligger skydehuset af kampesten

Hovedgårdpark og -have, Fjellerup

Gårdens have er stor og parklignende, og dækker flere tønder land.

Den er en tillempet kopi af haven på hjemstedet, som rummede både park med vandløb, køkkenhave og hønsehuse, frugthave og eng. Tidssnittet er ca. 1890.

Parken er anlagt efter et landskabeligt ideal. Ad slyngede stier vandrer man over vandløbets rustikke broer til en grøn, skyggefuld gang af nøddebuske. Haven er kantet af en lille syrenskov, og de store bede rummer eksotiske planter som rhododendron, hortensia og sneboller.

Helt centralt i havens store, plejekrævende plæner ligger et rundt, hvælvet bed. Her er sat Damascener- og Portlandroser sammen med stauder som ridderspore, fjerbuske og sølvlys. Bedet er kantet med velduftende lavendel.

Omkring i haven står hvide havemøbler. Man indtog ofte sin kaffe eller te i haven, især når man havde gæster på sommerferie eller folk på visit.

 

Køkkenhaven er stor. Den skulle leverer de daglige grønsager til både folkekosten og herskabet. Derfor rummer den løg, gulerødder, rodfrugter og forskellige typer kål og bønner.

Til herskabets bord dyrkede man f.eks. også artiskokker og græskar.

Køkkenhaven rummer et stort skæreafsnit med blomster dyrket til dekorative blomsterarrangementer i stuerne.

Bag gården ligger en meget stor frugthave, som rummer en række lokale østjyske æble- og pæresorter. Her er også sat lange rækker af jordbær og en mængde bærbuske.

Havens nedre ende er skilt fra engen med et stejlt stendige. Her er indbygget et lille skydehus af kampesten, hvor husherren kunne sidde i tørvejr og skyde efter forbipasserende harer og fuglevildt.

Hovedgården fra Fjellerup

Den store køkkenhave tilplantes og passes af Frilandsmuseets frivillige Havelav.