Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Salt River Bay
Udgravninger ved Salt River Bay, St. Croix / Affotografering: John Lee, Nationalmuseet

Salt River Bay

På nordsiden af øen St. Croix ligger bugten Salt River Bay, der igennem tiden har været hjemsted for forskellige forhistoriske indianerkulturer og omdrejningspunkt for mange arkæologiske udgravninger. En af disse udgravninger blev gennemført i 1922-1923 af arkæologen Gudmund Hatt. Arkæologerne kalder de forhistoriske samfund for præcolumbianske, fordi de stammer fra tiden før Columbus ankomst i 1493.

Den ”forsvundne urbefolkning”

Caribien var befolket af indianere, da spanierne kom. Men de europæiske sygdomme og de tragiske overgreb på indianerne førte til, at de indianske samfund forsvandt på mange caribiske øer. Arkæologen Gudmund Hatt omtalte dem derfor i 1922 som den ”forsvundne urbefolkning”.

Det er ikke endeligt afklaret, hvordan de caribiske øer er blevet befolket, men meget tyder på, at der har været stor mobilitet, og at indvandringen foregik i bølger med udspring i Amazonas, Mellemamerika og Andes-området. På Columbus’ tid var de caribiske øer primært befolket af to indianske grupper – taino’erne mod vest og carib’erne mod øst. Salt River Bay har været befolket af begge befolkninger gennem tiden: Fra år 650 e.v.t. overtog taino’erne øerne fra igneri’erne, men blev selv fordrevet igen af carib’erne i år 1425 Carib’erne var et krigersamfund, der foretog plyndringstogter til naboøerne og tog taino’er til slaver.

I USA er Salt River Bay det eneste sted, man ved med sikkerhed, at Columbus satte sine fødder på sin anden rejse til det amerikanske kontinent i 1493. Hans møde med den oprindelige befolkning er beskrevet af hans søn, Ferdinand Columbus.

Salt River Bay
Skål udgravet af Gudmund Hatt, Salt River Bay, St. Croix / Foto: Søren Greve, Nationalmuseet
Salt River Bay
Sten med helleristning af kvindeansigt, Salt River Bay, St. Croix / Foto: Søren Greve, Nationalmuseet

Et religiøst center

Salt River Bay var ikke en almindelig boplads, men et religiøst center for først taino’erne og siden carib’erne. Det ved arkæologerne, fordi der findes menneskeofringer. I Salt River Bay har man desuden fundet den eneste kendte boldbane i det østlige Caribien. Boldbaner af denne type kender man også fra Mellemamerika. Her er boldbanen et helligt sted og spillet en ceremoniel handling. I spillet skulle deltagerne forsøge at manøvrere en naturgummibold i mål. Spillet kunne inkludere menneskeofringer. I tilknytning til boldbanerne finder man ofte massive stenbælter, som enten har været båret under spillet som en slags handicap eller været skænket vinderne som trofæ. Deres funktion er stadig en gåde for arkæologerne.

I dag er Salt River Bay under beskyttelse af det amerikanske National Park Service. Du kan søge i samlingen fra Salt River Bay her.