Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Men´s traditional

Dansedragt til disciplinen Men´s traditional
Dansedragt til disciplinen Men´s traditional

De første, der træder ind på Powwow-arenaen, er mandlige dansere i disciplinen ’Traditionel Dans’. Det er især de ældre mænd. De er iklædt krigerskjorter i naturmaterialer: skind og pels, høge- og ørnefjer. Dragterne er udsmykket med perlebroderier og bjælder, der ringler for hvert dansetrin. De danser med fremskudt bryst og bratte hovedbevægelser i en efterligning af den vagtsomme og spejdende kriger. Trinene bygger på gamle krigerdanse og udtrykker respekt for den historiske indianerkultur.

Dragten

Denne dragt har tilhørt Hakikta Najin Jordan (1941-2011), Lakota fra Rosebud-reservatet i South Dakota. Hakikta har selv syet dragten, der fortæller hans historie.

De gul- og rødstribede felter er hans families farver. Han voksede op hos sin bedstefar, høvdingen Brave Bird, men blev som 12-årig sat i pleje i en ikke-indiansk familie.

Medaljerne på brystet, Purple Heart og Bronze Star vidner om hans indsats i Vietnam-krigen.

Perlebroderiet på ryggen hædrer de indianske krigsveteraner, bl.a. Buddy Lamonte, der faldt under den indianske besættelse af Wounded Knee i 1973.

Hakikta opsøgte i 1989 sine indianske rødder. Her genvandt han sin indianske identitet og blev en anerkendt soldanser. Mønterne på brystpladen vidner om hans relationer til Danmark. Ved en soldans mødte han danske Marianne. De giftede sig og flyttede til Gentofte. Dragten er venligst udlånt af Marianne Tretow-Hoof Jordan.