Historisk viden

Kongernes dal og Deir el-Medina

Gravene i Kongernes dal blev bygget af arbejdere fra den nærliggende landsby Deir el-Medina.

På stelen, som kan ses i rum 303, sidder kong Amenhotep I ved siden af sin mor. Han blev regnet for landsbyens grundlægger og blev sammen med sin mor, "den store kongelige gemalinde Ahmose-Nefertari,” tilbedt som skytsgud for området.

Den nederste del af stelen er blevet delvist overskrevet med navne og titler på arbejdsformanden Nebnefer, som derved har genbrugt en ældre stele (ca. 1285-1250 f.Kr).

Sandhedens sted

De døde fik gaver med i graven som f.eks. en æske af træ (udstillet i rum 301) til opbevaring af små figurer. Kassens motiv forestiller et festklædt par fra Deir el-Medina, med lange krøllede parykker og hvide kjoler af hørstof. Æsken tilhørte ifølge indskriften ”tjeneren på Sandhedens sted” Khabekhenet, som ses på kisten ved siden af sin hustru Isis. Sandhedens sted var det ægyptiske navn for Deir el-Medina (ca. 1250 f.Kr.).

Pyramider for privatpersoner

De arbejdere, som levede og døde i Deir el-Medina, er begravet under bygninger, prydet med små pyramider med stejle sider. På stelen ovenfor til højre kan man se en sådan grav længst til venstre. Stelen, en form for gravsten, viser manden Mery-mery, som udfører begravelsesritualer på sine afdøde forældre. Øverst renser han dem f.eks. med vand, i form af en bølgelinje (ca. 1290-1224 f.Kr.). I Antiksamlingens udstilling står der, ved siden af Mery-merys stele, en Pyramidion – topstenen af en pyramide – fra en privatgrav af samme type (ca. 1340-1290 f.Kr.).

Del denne side