Harmoniorkestret
Harmoniorkestret er en militær opfindelse først og fremmest til udendørs brug. Orkestret er i tidens løb set og hørt i mange størrelser afhængigt af økonomi og tradition - men besætningen har altid været messing- og træblæsere samt slagtøj. Det skyldes, at man oprindeligt har brugt instrumenter, der kunne sende klare signaler over store afstande, og som var overkommelige at spille på under march.
Musikere og instrumenter blev dog senere benyttet ved andre vigtige begivenheder som parader, repræsentation og koncertvirksomhed - de flotte uniformer og blanke instrumenter var militærets modsvar til hoforkestrene.
I løbet af 1800-tallet udvikledes ventiler til messingblæserne og forbedrede klapsystemer til træblæserne. Hermed blev de musikalske muligheder øget betragteligt. I denne periode fandt det 'moderne' harmoniorkester sin udformning.
Udover den rent militære funktion fik orkestret også en bredere social betydning. Det blev til glæde for alle - især for dem, der ikke til daglig havde råd til eller mulighed for at gå til symfonikoncert. Uden for København var koncerter med harmoniorkester ofte befolkningens eneste koncertmulighed.
Danmarks ældste harmoniorkester er Den Kongelige Livgardes Musikkorps, der har eksisteret siden 1658. I lange perioder har landets forskellige militære enheder desuden haft deres egne såkaldte regimentsorkestre. De fleste er nu nedlagt.
Ét af Danmarks mest kendte harmoniorkestre - Tivoligardens Musikkorps, en tro kopi af et 'voksent' militærorkester - består af talentfulde børn og unge.
I flere danske købstæder har man harmoniorkestre, hvor både dygtige amatører og musikstuderende spiller sammen og afholder koncerter - ofte under ledelse af professionelle dirigenter.