Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Niels W. Gade (1817 - 1890)
Niels W. Gade, blyantstegning, ca. 1885. Kunstner ukendt. (foto: Svend Christiansen)

Niels W. Gade (1817 - 1890)

Niels Wilhelm Gade havde en central position i dansk og europæisk musikliv, både som komponist, dirigent, organist og pædagog. Faderen var instrumentbyggeren Søren Nielsen Gade, og det var meningen, at Niels skulle træde i sin fars fodspor. Han stod derfor en kort periode i lære som bygger, men begyndte snart at studere musik hos A. P. Berggreen. I 1834 blev Gade violinelev i Det Kongelige Kapel.

I 1841 vandt Niels W. Gade en konkurrence udskrevet af Musikforeningen: Med koncertouverturen Efterklange af Ossian fik Gade sit gennembrud som komponist. Gade opnåede stor anerkendelse i både Danmark og udlandet med sine værker.

Gade var desuden dirigent. I årene 1844-48 var han tilknyttet Gewandhausorkestret i Leipzig. I København blev Gade senere dirigent for Musikforeningens kor og orkester. Musikkonservatoriet i København - oprettet med Mendelssohns konservatorium i Leipzig som forbillede - blev på initiativ af blandt andre Gade og hans svigerfar J. P. E. Hartmann grundlagt i 1867 under navnet Københavns Musikkonservatorium. Niels W. Gade var konservatoriets første direktør og fungerede samtidig som lærer.