Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Tyroler-Ferdinand - en københavneroriginal i 1800-tallet
Tyroler-Ferdinand, akvarel af Christian Deichmann, slutningen af 1800-tallet (foto: Ture Bergstrøm)

Tyroler-Ferdinand - en københavneroriginal i 1800-tallet

Tyroler-Ferdinand var døbt Johan Ferdinand Petersen (1815-1879). Han hørte til blandt de farverige originaler i København sammen med blandt andre Harpe-Stine, Fløjte-Carl og Niels Hemmensen. Tyroler-Ferdinands instrument var guitaren. Han ernærede sig i årevis som markedsmusikant på Dyrehavsbakken. Når Bakken lukkede, var Tyroler-Ferdinand farende sanger fra Gedser til Skagen.

Mange af de omrejsende musikanter var præget af det eksotiske og flere havde sigøjnerblod i årerne. Tyroler-Ferdinands tilnavn ’Den gulbrune visesanger med store ringe i ørerne’ var derfor nok ikke tilfældig. Hans familie fulgte ofte med ham rundt og spillede med på violin, harpe og triangel.

To af H. C. Lumbyes værker vidner om, at Tyroler-Ferdinand var en kendt skikkelse i sin tid: Både i En Promenade over Dyrehavsbakken i 1858 og En Bagatel fra Dyrehavs-bakken i 1860 findes en lille sats kaldet netop ’Tyroler Ferdinand’ - andre små-satser er ’En Soldat med Lirekasse’, ’En gammel Mand spiller Violin’ og ’Den blinde Spillemand’.

Tyroler-Ferdinand
Tyroler-Ferdinands guitar, I.N. Gade, 1832. (foto: Kamilla Hjortkjær)

Repertoiret var folkeligt og faldt næppe i borgerskabets smag. Der er dog ingen tvivl om, at Tyroler-Ferdinand og andre gademusikanter har været vældig populære i den brede befolkning.
 
På trods af påstande om at have skrevet sine egne sange, tyede Tyroler-Ferdinand ofte til forfatter og forlægger Julius Strandbergs skillingsviser.

Christian Deichmanns akvarelmaleri og Tyroler-Ferdinands guitar, som begge findes på Musikmuseet, er de håndgribelige vidnesbyrd om Johan Ferdinand Petersen. Tyroler-Ferdinands guitar er bygget af I. N. Gade i 1832. Med blik på guitarens meget markerede talje kunne man fristes til at mene, at det netop er denne guitar, Tyroler-Ferdinand står med på akvarellen  – men vi ved det ikke præcist!