Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Punkerjakke, 1982

Punkerjakke, 1982

Den sorte læderjakke købte Lars Morell i 1982 i en genbrugsbutik i Århus. Dengang var den bare en almindelig knallertjakke, men pludseligt, fra den ene dag til den anden, blev Lars punker, og jakken blev til en punkjakke.

Det var i 1982 under et besøg i Malmø, hvor Lars mødte en masse outreret og individuelt klædte punkere. Lars gjorde læderjakken til punkjakke ved at bruge den sammen med sorte eller leopardplettede trikotbukser. Han satte håret som en blå hanekam og tog ringe i ører og næse. At blive punker var en stor forandring for ham, der fra gymnasietiden i 1974 til 1982 havde gået i arbejdstøj. Arbejdstøjet havde været et bevidst ideologisk signal. Han studerede idéhistorie og var aktiv i studenterbevægelsen.

Lars blev punker i et opgør med arven fra 1960'erne og 1970'erne. 1980'erne var en anden tid, og derfor mente han, at det var nødvendigt at leve og tænke på en ny måde. I foråret 1983 tog Lars med nogle tyske punkere til Vestberlin, og her begyndte han bl.a. at male på jakken. Lars blev ved med at ændre jakken, indtil han i september 1983 blev slået ned på gaden i Århus. Folk havde tit været ubehagelige pga. hans underlige udseende, men at blive slået ned var et chok, og han holdt op med at gå med jakken.

I den periode, hvor Lars brugte jakken, levede han et liv med rockkoncerter, kom i mærkelige klubber og var meget udadvendt og iøjnefaldende. Det sorte og kolde punktøj havde han brugt til at understege en undergangsstemning, en No Future-holdning, men gradvist blev det sorte tøj en hæmsko. Han ville væk fra det udsigtsløse syn på livet og insisterede på en ny fremtid. Derfor begyndte han at male på jakken, og derfor endte det med, at den sorte jakke blev hvid, og at der blev sat nitter på i et muntert rudemønster.

Dragtbeskrivelse

Læderjakke med asymmetrisk lynlås. 2 stiklommer og 2 vandrette lommer i taljen med lynlåse. Ingen krave. Smalle ærmer med lynlåse forneden i slids. Jakken har oprindeligt været sort, men er blevet bemalet.

Jakke, mus. nr. 149/1990
Læder. Sort. Bemaling, hvid og forskellige farver.

Ryglængde: 55 cm
Rygbredde: 40 cm
Ærmelængde: 57 cm