Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Gollumfigur fra Tolkien udstillingen på Tøjhusmuseet.
Gollumfigur fra Tolkien udstillingen på Tøjhusmuseet. Foto: Stine Netman - Nationalmuseet

De fantastiske væsener

En række fantastiske og uhyggelige væsner befolker Tolkiens univers. En ener og central skikkelse er Gollum, der engang var en Hobbit, men som herskerringen har fordærvet og givet et unaturligt langt liv. Det er ikke ukendt, at begær kan fordærve et menneske i middelalderens litteratur. Ja, ligefrem få det til at ændre udseende. I Vølsungesaga er Fafners begær efter guld og skatte årsag til, at han bliver til en drage og til sidst dræbt. Ligesom dragen Smaug i Hobbitten vogter han en mægtig guldskat.

Dragerne spiller en vigtig rolle i middelalderens mytologi – både den kristne og den nordiske. Mest kendt er måske Skt. Georgs kamp mod dragen, der symboliserer det godes kamp mod det onde. Djævelen antager altså skikkelse af en drage.

I Hobbitten møder man også hamskifteren Beorn, der bliver til en bjørn. I nordisk mytologi er der masser af historier om, at guderne kan iføre sig dyreham. Middelalderens litteratur fortæller om folk, der bliver forheksede til eksempelvis varulve. Tolkien har altså kunnet trække på både middelalderens historier og illustrationer, der er fulde af fantastiske væsner og monstre, og på den nordiske mytologis historier om jætter, trolde og større, ældre og mere drabelige væsner som Midgårdsormen, der snor sig hele vejen om jorden på havets bund.