Industri-, håndværker og arbejdererindringer
Et eksempel: Væver Rasmus Madsen, Odense
Som eksempel på en erindring i NIHA har vi valgt væver Rasmus Madsens "Levnedsskildring 1868-1919".
Rasmus Madsen beretter især om sin barndom og ungdom, hvor han voksede op som søn af en husmand og landsbyvæver. Han beretter levende om de politiske og religiøse diskussioner på landet. Selv bliver han interesseret i arbejderbevægelsen, og bliver senere maskinvæver i Odense.
Rasmus Madsens erindringer sætter ansigt på tallene i statistikken, som fortæller om den massive indvandring fra landet til byernes industri i slutningen af det 19. århundrede.
Læs den fuldstændige erindring i PDF-format.
Et typisk eksempel?
Bardommen og ungdommen står centralt i Rasmus Madsens erindring. Til gengæld skriver han mindre om sit voksenliv og slutter helt i 1919, da han er 51 år.
Det er ikke atypisk, at de unge år fylder meget i erindringerne. Men der er til gengæld en hel del, som i modsætning til Rasmus Madsen fortsætter frem til og med pensionisttilværelsen, og måske endda slutter med et tilbageblik på tiden der gik.
Nogle skriver især om hverdagens små og store tildragelser, andre om håndværk og arbejdsliv - mens atter andre reflekterer over politiske forhold og begivenheder.
Både i sprog og omfang varierer erindringerne meget.
Det er således svært at pege på en "typisk" erindring i NIHA - de er lige så forskellige, som de mennesker der har skrevet dem.
Adgang
Selve erindringerne findes ikke i digital form. Hvis du finder én eller flere erindringer som du gerne vil se, skal du henvende dig skriftlig eller via e-post til museet og bede om adgang.
For at beskytte personfølsomme oplysninger, er der begrænset adgang til arkivet. Der vil dog normalt kunne opnås adgang til forskningsformål o.l., herunder for studerende, ligesom efterkommere af erindringsskriveren som hovedregel kan få adgang.
I din henvendelse bedes du derfor anføre en kortfattet begrundelse for hvorfor du ønsker adgang til erindringern, og til hvilket formål.
En anden mulighed for adgang er gennem Erhvervsarkivet i Århus eller Arbejdermuseet/ABA i Tåstrup, som begge har fuldstændige kopier af erindringerne (dog uden evt. bilag). Aftale om adgang sker ved direkte henvendelse til en af de to institutioner.
Spørgsmål
Har du spørgsmål vedrørende NIHA kan du skrive til den ansvarlige inspektør Anne-Mette Andersen Andersen