Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Et kærestepar

Et kærestepar i støbt bronze – rytterakvamanilerne fra Vigsø

Et kærestepar
De to akvamaniler fra Vigsø er ca. 35 cm høje og 30 cm lange. Uden tvivl er de skyllet i land fra et vrag, der forliste ud for kysten for næsten 700 år siden.

Disse to rytterakvamaniler, støbt i bronze, er fra 1300-årene og blev fundet i 1974 i forbindelse med ralgravning på den jyske vestkyst, nærmere bestemt i Vigsø.

Akvamaniler er små vandkander - ordet kommet af latin. Aqua, som betyder vand og manus, som betyder hånd, altså kander til brug ved håndvask. De har været brugt på bordet i fornemme privathuse til håndvask imellem måltidets enkelte retter, men også i kirkerne til præsternes rituelle rensning i forbindelse med messen. 

Akvamanilerne er ofte udformet som løver med en drage på ryggen som hank eller som i dette tilfælde som ryttere til hest.

Rytterakvamanilerne fra Vigsø er ganske bemærkelsesværdige, fordi de forestiller en fornem ridder, der spiller musik for sin udkårne dame, parret er således et eksempel på højmiddelalderens hofkultur.

Nationalmuseet har verdens største samling af akvamaniler. Besøg "kæresteparret" sammen med andre akvamaniler i rum 104.

Se flere enestående genstande i udstillingen fra Danmarks Middelalder og Renæssance i rummene 101-126.