Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvorfor går man tur på volden store bededagsaften?

Maleri af københavnere der spadserer på volden, 1862.
Det var især det pæne borgerskab, der promenerede på volden. På maleriet fra 1862 genkender man bl.a. prinsesse Caroline og prins Ferdinand. Andreas Herman Hunæus : "På Københavns Vold aftenen før Store Bededag", 1862. SMK

Det er især i København og større byer, at en spadseretur hører til traditionerne på aftenen før store bededag. I København promenerede man "på volden" og det var især det bedre borgerskab, som benyttede lejligheden til at se og blive set.

I andre byer som fx Fredericia, der også er befæstede, spadseres der også på volden.

Sandsynligvis er skikken startet i København, hvor den kan føres tilbage til midten af 1700-tallet. I hvertfald mente man i begyndelsen af 1800-årene, at der var tale om en ældre skik, som stammede fra den gang, hvor Vor Frue kirke stadig havde klokkespil. Klokkespillet blev sat op i 1747 og forsvandt ved det engelske bombardement i 1807.

I midten af 1800-tallet blev voldene i København sløjfet, og spadsereturen helagt til Christianshavns vold eller Kastellet. Tidligere havde Kastellet, hvor der fortsat spadseres, været studenternes særlige mødested. Omkring år 1900 var Christianshavn også skueplads for en anden "tradition", det såkaldte store bededagsslag, hvor lokale drengebander sloges mod hinanden.