Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sankt Hans - hvem var han?

Sankt Hans - hvem var han?
Johannes Døberens hoved på et fad fra Ørslev Kirke på Sydvestsjælland. Træhovedet med de tre menneskeknogler blev båret i optog til en hellig kilde Skt. Hans (Johannes) aften, også efter reformationen. Datering: Hovedet er fra 1450-1500. (Fadet er fra 1625). (Foto: ukendt)

Sankt Hans er det danske navn for Johannes Døberen. Den 24 juni er hans helgendag, og aftenen før er derfor "Sankt Hans aften".

Som mange andre fester og skikke har Sankt Hans både et kristent og et folkeligt indhold. I 1543 skrev den første lutherske biskop på Sjælland, Peder Palladius, at præsterne til Sankt Hans skulle prædike om, hvad en kristen prædikers embede var. Begrundelsen var, at "Sankt Hans den Døber var en kristen prædiker". Derfor skulle man benytte dagens prædiken til at fortælle om Johannes Døberen, hans liv og halshugning.

Johannes Døberen i Bibelen

I Bibelen er Johannes Døberens historie nært forbundet med Jesus. Det var Johannes, der døbte Jesus i Jordanfloden, og allerede som fostre kendte de hinanden. I hvertfald ser man på billeder fra middelalderen, hvordan Johannes og Jesus hilser på hinandeninde fra deres mødres maver.

Johannes endte med at blive halshugget fordi kong Herodes Antipas´steddatter Salome forlangte hans hoved på et fad efter at have gennemført en fremragende danseopvisning.  

I Johannes-evangeliet sammenligner Johannes Døberen sig med Jesus og siger "Han skal blive større, jeg skal blive mindre" (Johannesevangeliet 3, 30). Denne symbolik har man også set i årets gang, hvor dagene bliver kortere efter Sankt Hans og længere efter jul.