Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Hvorfor får vi lam til påske?
Lam på Frilandsmuseet (Foto: Anker Tiedemann)

Hvorfor får vi lam til påske?

I dag er der lammekød på påskebordet i mange hjem. Men i ældre tid var lammesteg ikke traditionel påskespise. Når vi i dag spiser lam kan det skyldes flere faktorer. Dels at nutidens lam kan læmme hele året og lammene opdrættes i stald, sådan at de er store nok til at kunne spises til påske. En anden faktor er importen af frosset lammekød fra bl.a. New Zealand.

Påskelammet og Guds Lam

Lammet er også et billede på Jesus. I Det Nye Testamente kaldes Jesus "Guds Lam", der ofrer sig selv for menneskenes skyld. I mange kirker ser man også billeder af lam, som symboler på Jesus. Gudslammet holder ofte et kors eller en korsfane med det ene forben. Nogle gange bløder det fra brystet.

I Det Gamle Testamente er lammet også forbundet med påsken. I beretningen om de egyptiske plager fortælles, hvordan Gud gav jøderne besked på at smøre dørstolperne til deres huse med frisk blod fra et lam. Den sidste plage var, at alle familier skulle miste deres førstefødte, men der hvor der var smurt med blod, ville familien gå fri.