Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvornår startede Mors Dag?

St. Andrews kirke i Grafton
International Mothers Day Shrine, St. Andrews kirke i Grafton, West Virginia. (Foto: Brian M. Powell, CC-BY-SA. <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:International_Mothers_Day_Shrine.jpg"> Original på Wikimedia Commons</a>)

Den første "rigtige" Mors Dag blev markeret i St. Andrews Methodists Episcopal Church Grafton West Virginia i 1908. Det var en højtidelighed til ære for moderens gerning for sin familie, og afspejlede samtidigt stifteren Miss Anna Jarvis´ ønske om at mindes sin egen mor, Ann Maria Reeves Jarvis, som var død nogle år før, den 9. maj 1905.

Allerede året før, den 12. maj 1907 havde der været afholdt et mindre mindearrangement for Ann Marie i St. Andrews, og ideen spredte sig, ikke mindst på grund af Anna Jarvis store engagement. I 1909 blev der oprettet en Mors Dag-komité, og dagen blev markeret i flere stater. I 1914 vedtog Kongressen, at dagen skulle være helligdag og officiel flagdag i USA, hvilket blev proklameret af den daværende præsident, Woodrow Wilson.

Ideen om en særlig dag for mødre bredte sig også udenfor USA. I Norge indførtes dagen i 1919 og i Danmark blev den første gang markeret 10 år efter.

Kirken hvor den første Mors Dag-markering blev afholdt er i dag kendt som International Mothers Day Shrine, og på liste over historiske steder med national betydning i USA.