Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Anna Jarvis "opfandt" Mors Dag

Det hvide træhus i West Virginia, hvor Anna Jarvis blev født
Huset i West Virginia, hvor Anna Jarvis blev født 1. maj 1864. </a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ANNA_JARVIS_HOUSE.jpg">Original på Wikimedia Commons </a>.

Det var en amerikansk kvinde, Anna Jarvis, som fik ideen til Mors Dag. Hun blev født 1. maj 1864 i byen Webster i West Virginia. I dag er huset indrettet til "The Anna Jarvis Birthplace Museum".

Hendes forældre, Granville og Ann Maria Reeves Jarvis var begge af præsteslægt og familien boede i et træhus, som faderen selv havde bygget. Kort tid efter Annas fødsel flyttede familien til Grafton, hvor hun voksede op som den niende ud af en børnefolk på elve.

Skuffet over kommercialiseringen

Anna Jarvis fik uddannelse som lærerinde og underviste i en årrække i en lokal skole. I dag er én af skolerne i Grafton opkaldt efter hende; Anna Jarvis Elementary School. Senere arbejdede hun som kontorfuntionær i et forsikringsfirma, og giftede sig i øvrigt aldrig.

Efter at hendes far Granville Jarvis var død i 1902, flyttede hun sammen med sin mor og en søster til Philadelphia for at bo hos en ældre bror. Det var efter moderens død i 1905, at ideen om Mors Dag og arbejdet for at udbrede den, tog fart. Efterhånden slog dagen an i USA, og miss Jarvis udvidede anstrengelserne til også at få dagen anerkendt i andre lande.

Efterhånden blev hun dog modstander af den måde, som Mors Dag udviklede sig på. Hun havde fx svært ved at synes om, at man sendte trykte kort i stedet for at skrive til sin mor på dagen, og brød sig slet ikke om de kommercielle aspekter ved den mærkedag, hun havde lagt så mange kræfter i at etablere.

På sine ældre dage blev Anna Jarvis blind og temmeligt dårligt hørende. Samtidig svandt hendes midler også ind. Takket være bekendte blev hun indlagt på et plejehjem, hvor hun døde 24. november 1943 og blev begravet i familiens gravsted i Pennsylvania.

Mere!

Oplysningerne om Anna og hendes mor bygger på kildemateriale fra bl.a. West Virgina Archives and History, hvor man kan finde meget mere info.