Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Klipfisk som julemad - juleerindring

Fyldepen
Modelfoto (Foto: Antonio Littero, BY-SA, Wikimedia Commons)

Juleaften holdt vi hjemme hos os selv. Maden, den bestod som alle steder i Sydsjælland på den tid af risengrød, derefter klipfisk med sennepssovs og kartofler, senere kaffe med klejner. Så spilledes der kort om pebernødder og før vi gik i seng kold mad; sylte med rødbeder og pålægsmad til de obligatoriske jukegilder mellem jul og nytår fik vi kogt flæsk, stuvet hvidkål eller stuvede kartofler. Senere, før gæsterne gik hjem ovennævnte kolde bord som kaldtes kvældsnadver og mellem de to måltider kaffepunse, kortspil og løgnehistorer.

Sådan formede julen sig i mit hjem til jeg var 9 år. Så var det slut, efter den tid hos bønderne, hvor jeg tjente og også sov om natten.

Mand født 1878 (om julen 1882-1896) (Bårse sogn)