Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Valgplakater for Kommunisterne og Det Konservative Folkeparti.
Den kolde krig markeredes også i den hjemlige debat. Valgplakater for Kommunisterne og Det Konservative Folkeparti.

Efterkrigstiden

Selv om Anden Verdenskrig var slut, var freden ikke sikret. Det krigshærgede Europa blev delt i øst og vest, og tidligere allierede blev fjender. Atomkapløb og prøvesprængninger blev hverdag.

I Danmark lancerede Socialdemokratiet i 1945 programmet ”Fremtidens Danmark”. Programmets bærende tanke var, at man kunne skabe et bedre samfund gennem statslig regulering og politisk styring. Med offentlige investeringer skulle samfundet undgå kriser og arbejdsløshed, som man havde kendt det før krigen. Det var den unge cand.polit. Jens Otto Krag (1914-78), som stod i spidsen for programmets udformning. Han blev en af efterkrigstidens ledende politikere, bl.a. som statsminister i perioderne 1962-68 og 1971-72.
De mere vidtgående forslag i ”Fremtidens Danmark” som fx offentlig styring af bankerne blev aldrig realiseret. Men Socialdemokratiet stod som regeringsparti i store dele af 1950’erne og 1960’erne i spidsen for en række reformer, som skulle give velfærdsgoder til hele befolkningen. Socialdemokratiet var dog afhængigt af støtte fra andre sider. Støtten kom især fra Det Radikale Venstre, og da man i 1956 indførte folkepension for alle, stemte også Venstre og de fleste Konservative for loven.