Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Interessen for videnskab

Bred videnskabelig interesse var almindelig hos adelen. Det gjaldt lige fra middelalderlige folkeviser til den mest moderne teknik. Mange adelsfolk - især kvinderne - dyrkede i stilhed en videnskabelig interesse for historie, litteratur og religion. Adelsfolks optegnelser er årsag til, at vi i dag har kendskab til mange af middelalderens folkeviser.

Videnskabsmænd var sjældne blandt adelen

Det var usædvanligt at finde egentlige videnskabsmænd inden for adelens rækker. Tycho Brahe var i den henseende en ener. Mange havde dog gået på universitet, men de lange uddannelser som jurist eller præst fandt deres kandidater blandt det bedre borgerskab.Interesse for mekanik.
I renæssancen undergik urene gradvist tekniske forbedringer, hvilket gjorde dem til mere præcise tidsmålere. På mange herregårde kunne man opleve forgyldte bordure, som var de rene kunstværker. Urene havde ofte enten glassider eller de kunne åbnes, så beundrende blikke kunne beskue tandhjulenes arbejde. Mange ure var ikke kun tidsmålere, men gengav også universet og planternes stilling.

Smarte, nye geværer

Fascinationen af ny teknik fandtes også inden for våbenbrug. På jagt anvendte adelen, som noget nyt, hjullåsgeværer. I låsen sad en flintesten, som slog gnister, der antændte fængkrudtet, når skytten trykkede på aftrækkeren. Disse var et stort spring i forhold til luntebøsserne, hvor skytten selv måtte slå ild og holde gang i en lunte for at kunne skyde. 

Interessen for videnskab
Ur med model af universet fra 1572. De fire sider viser henholdsvis timer, ugedage, kvarterer og breddegrader. Bemærk jorden er i centrum. I slutningen af 1500-tallet var der endnu ikke enighed om universets opbygning.