Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Heiligenberg-hornet

På slottet Heiligenberg ved Donaueschingen i Sydtyskland findes der et ’jagthorn’ af elfenben. Vi ved ikke, hvor gammelt det er; det nævnes første gang 1889 i en beskrivelse af slottets riddersal.

Ligesom guldhornene er Heiligenberg-hornet delt i billedringe. Mange af figurerne i ringene stammer fra det lange guldhorn. Det gælder for eksempel relief-figurer som fuglen på fisken, de bevæbnede dæmoner og masken med snoede horn, og de mange stregtegnede slanger kan også være inspireret af guldhornet. Andre figurer må være hentet andre steder fra, især en vinget slange og to tudser. Dragehovedet, der gaber over hornets mundstykke, har heller ikke noget med guldhornene at gøre, men må være inspireret af middelalder- eller renæssance-drager.

Heiligenberg-hornet minder meget om Lord Londesborough’s horn, også ved de skrifttegns-agtige figurer, der er anbragt mellem billederne. Man kan kalde dem begge for ’antikvariske’ horn: De vidner om en stor interesse for oldtid og middelalder, og de kombinerer billeder fra flere forskellige kilder.

Eksempler på motiver, der ikke findes på guldhornene:

Eksempler på motiver, der ikke findes på guldhornene:
Hane. Foto: Schloß Heiligenberg, Sydtyskland.
Heiligenberg-hornet
Elfenbenshorn med guldhornsmotiver fra Schloß Heiligenberg i Sydtyskland, set fra 3 sider.

Eksempler på motiver som kan ses på guldhornene:

Eksempler på motiver som kan ses på guldhornene:
Dæmon med sværd. Foto: Schloß Heiligenberg, Sydtyskland.
Heiligenberg-hornet
Maske. Foto: Schloß Heiligenberg, Sydtyskland.