Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvad tog vikingerne med hjem fra deres rejser?

Når nutidens mennesker er ude og rejse, tager de mange forskellige ting med hjem. Det kan både være nyt tøj, elektronik, idéer og smykker. På samme måde hjembragte vikingerne også en masse ting og ”souvenirs” fra deres rejser. Og der er ligheder mellem nutidens og vikingetidens hjembragte sager. Selvfølgelig kunne vikingerne ikke hjembringe elektronik, men de hjembragte for eksempel en masse smykker og metalsager. Smykker, der var datidens smarteste europæiske mode!

En del af disse sager kan man være heldig at finde i nutiden. Ofte bliver vikingetidens smykker og andre metalsager fundet med metaldetektorer rundt omkring i Danmark. Det er vores held, at metal kan bevares til nutiden. Meget af det øvrige gods, som vikingerne hjembragte, er nemlig rådnet væk i mellemtiden. Det gælder for eksempel ting af træ og læder.

Sølv fra udlandet

Vikingernes aktiviteter på det europæiske kontinent har medført, at der er fundet betydelige mængder frankisk sølv i Danmark. Det frankiske sølv var ofte beslag og bæltespænder, der har været del af den militære udrustning. Det har eksempelvis været benyttet til sværdophæng og på parade-seletøj til heste. Det har ikke været enhver forundt at have så flot udstyr, og det har formentlig tilhørt den frankiske adel. En del af disse genstande har fundet vej til Danmark. De fleste er muligvis kommet her til i forbindelse med vikingernes plyndringer og gidseltagninger. En del kan dog også være givet i gave til vikingerne, fra den frankiske adel, enten for at stå på god fod med dem eller som løn til lejesoldater med skandinavisk baggrund.

Fejø-bægeret

Skattefund med drikkeservice fra Fejø indeholdende et frankisk sølvbæger og fire små nordiske bægre. Det frankiske bæger er fremstillet i Sydtyskland/Østrig i slutningen af det 8. årh. Det har været brugt til kirkelige handlinger. Dekorationen består af to friser hver med seks buer. Buerne hviler på søjler imellem hvilke ses kristne symboler: ørn, due, løve. Dekorationen forestiller en rund bygning i to etager, hvis søjler hviler på firkantede kvadre. Bygningen er en symbolsk fremstilling af det himmelske Jerusalem, som det skildres i Johannes’ Åbenbaring.

Ribe-bægeret

Sølvskat fra Ribe Nørremark i Sydjylland med et frankisk sølvbæger og 6 små nordiske bægre. Det frankiske bæger er fremstillet i Sydtyskland eller alpeområdet i årtierne før 800. Det har været brugt til kirkelige handlinger.

Lejre-skatten

Skatten fra Lejre på Sjælland er fra det 10. årh. Fundet indeholder en irsk sølvskål med medaljon i guldfiligran, som sandsynligvis stammer fra en kirke eller et kloster. Af andre sølvsager indeholdt skatten et forgyldt nordisk bæger udsmykket med fire ”fuglekvinder” indlagt i niello, fragmenter af et forgyldt bæger med dekoration i Mammen-stil, en stærkt repareret skål og et låg. Desuden omfattede fundet perler af glas og bjergkrystal, en hvæssesten og et stort vægtlod med imiteret arabisk skrift.

Hvad tog vikingerne med hjem?
Du kan se Lejre-skatten sammen med andre sølv- og guldskatte fra vikingetiden i udstillingen Danmarks Oldtid.