Hvordan brugte man ravperlerne?
I bondestenalderen var der mange forskellige typer af ravperler. Men det er usikkert, hvordan man bar dem. I heldige tilfælde kan man i gravene se, i hvilken rækkefølge perlerne er trukket på snore. I nogle tilfælde er der endda fundet rester af de snore, der har holdt perlerne sammen – de kan være bevaret inde i hullerne i perlerne, og de ser ud til at være lavet af tarme. Nogle af perlerne har muligvis været syet fast på tøjet. Eksempelvis har de såkaldt dobbeltøkseformede perler en tydelig for- og bagside. Måske har netop disse været sat fast på dragten i stedet for i en perlekæde.
Ravperler findes både lagt ned som offer og i grave. Ravperlerne fra gravene varierer meget i form, og de kan inddeles i utallige typer: dobbeltøkseformede perler, halvmåneformede perler og spidsovale perler, for bare at nævne nogle få. Desværre er perler fra grave ofte ret dårligt bevarede. Det gælder især for de perler, der er fundet på de jyske sandede jorder – her er de næsten smuldret væk.
Ravperlernes form og størrelse kunne variere kraftigt i bondestenalderen. Ideen om at bruge rav som smykkemateriale var dog langt fra ny; det gjorde man allerede i jægerstenalderen, hvor man fremstillede amuletter af rav.