Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Mælkesalgsvogn fra Assens.
Mælkesalgsvogn fra Assens. I byer, hvor der ikke var mulighed for at købe mælk direkte fra mejeriet, skulle der fra 1914 køre en mælkevogn rundt.

Andelsbevægelsen

Omstillingen af landbrugets produktion og økonomi fandt sted inden for rammerne af en helt ny organisationsform: andelsbevægelsen. Andelsbevægelsen bestod af såvel indkøbs- som produktionssammenslutninger. Idéen til indkøbsforeningerne kom fra England, og den første danske brugsforening blev stiftet i 1866 i Thisted. Produktionssammenslutninger inden for landbruget, fx andelsmejerierne, var derimod en særlig dansk bevægelse. Det første andelsmejeri blev oprettet i Hjedding i Vestjylland i 1882. Bevægelsen bredte sig hurtigt, og i 1914 fandtes der 1.168 andelsmejerier.

Ved at slutte sig sammen i andelsselskaber kunne bønderne gøre brug af ny teknologi, fx mælkecentrifugen. Også slagterier, eksportselskaber o.a. blev organiseret efter andelsprincippet. I andelsforeningerne havde hver andelshaver normalt én stemme, uanset størrelsen af hans egen produktion. Det hed sig, at man stemte ”efter hoveder, ikke efter høveder”.