Modstandskampens blodige byrde
Flammen og Citronen gennemførte tilsammen elleve drab på personer, der var mistænkt for at hjælpe tyskerne. Psykisk kunne det være en tung byrde for de to modstandsfolk.
Under besættelsen blev omkring 400 danskere likvideret af modstandsbevægelsen, fordi de var mistænkt for at hjælpe den tyske besættelsesmagt. Tilsammen stod Flammen og Citronen for omkring elleve drab, og det påvirkede de to modstandsfolk. Især når uskyldige blev ramt under likvideringerne.
Dræbte dreng ved fejltagelse
Den 19. april 1944 blev en sort dag for Flammen og Citronen. Ved middagstid deltog de i et angreb på en bil fra Gestapo, det tyske hemmelige politi. Men bilens passagerer var ikke kun Gestapo-folk. Med var også to små drenge, der ikke var blevet opdaget af modstandsfolkene. Den ene blev dræbt af skud fra en maskinpistol. Beretninger fortæller, at Flammen nogle timer efter angrebet begyndte at gå rastløst rundt, mens han talte om drengen. Og en bekendt af Flammen oplevede, at noget ”gik i stykker” i modstandsmanden den dag.
Flammens nerver blev dårligere og dårligere
Historikeren Peter Birkelund har i en årrække forsket i Flammens og Citronens aktiviteter. Birkelund mener, at Flammen forandrede sig af de mange skudkampe, selvom han var kendt for at kunne holde hovedet koldt. ”Særligt når der havde været børn til stede, tog aktionerne hårdt på ham”, fortæller Birkelund. ”Meget tyder på, at hans nerver blev dårligere og dårligere”.
Mange fik psykiske skader
I de sidste ti år er der blevet skrevet meget om de ca. 400 likvideringer, modstandsbevægelsen stod bag under besættelsen. Her har historikere og journalister bl.a. fokuseret på de traumer og psykiske skader, som mange modstandsfolk fik af at udføre drabene. I dag ved vi ikke præcist, hvor hårdt Flammen og Citronen blev ramt på deres psyke efter deres elleve likvideringer. Men vi ved, at hverken de eller andre i modstandsgruppen Holger Danske brød sig om aktioner, hvor civile blev såret eller dræbt.
En fangelejr fra 2. Verdenskrig
Du kan besøge Frøslevlejren - en af de bedst bevarede tyske fangelejre.